DOLAR 32,6036 0.38%
EURO 34,8387 0.29%
ALTIN 2.503,210,77
BIST 9.464,84-0,63%
BITCOIN 21053145,68%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğday ve arpa ekili alanlarda kök boğazı ve külleme hastalığı görüldü

Buğday ve arpa ekili alanlarda kök boğazı ve külleme hastalığı görüldü

ABONE OL
15 Mart 2023 14:27
Buğday ve arpa ekili alanlarda kök boğazı ve külleme hastalığı görüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Ziraat Odası saha ekipleri yaptığı çalışmalarda, bazı köylerdeki buğday ve arpa ekili alanlarda kök boğazı ve külleme hastalığına rastladı. Ziraat Odası saha ekipleri, üreticilere arazi kontrollerini düzenli olarak yapmaları uyarısında bulundu.

Edirne Ziraat Odası saha ekipleri Sarayakpınar, Avarız, Doyran, Üyüklütatar, Karakasım, Orhaniye  köylerindeki buğday ve arpa ekili arazilerde kontrol gerçekleştirdi. Ekipler kontrollerde bazı buğday ve arpa ekili alanlarda kök boğazı ve külleme hastalığına rastladı.

Ziraat Odası saha ekipleri hastalığa ve mücadelesine yönelik üreticilere bilgilendirmelerde bulundu.

Ziraat Odasının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi;

“Ziyaretini gerçekleştirdiğimiz bazı buğday ve arpa arazilerinde kök boğazı ve külleme hastalığına rastlanılmış olup üreticilerimize hastalık ve mücadelesi hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Kök Boğazı hastalığı oksijenin yetersiz olduğu ağır topraklarda ve zayıf topraklarda daha fazla ortaya çıkmakla birlikte iklim şartları ile de doğrudan ilgilidir. Bitkinin kök ve kök boğazında meydana getirdiği belirtiler koyu veya soluk kahverengi lekeler görünümdedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte bitki gelişimi geri kalır, bitkilerin kök sistemleri daha kısa olur ve kökleri kahverengi bir görünüm alır. Ayrıca hasat döneminde boş başaklar, cılız ve buruşuk tanelerin oluştuğu başaklar göze çarpmaktadır. Dolayısıyla kök boğaz hastalığı ürün verimini doğrudan etkilemektedir. Hastalığa karşı kültürel mücadele olarak dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir. Erkenci çeşitler hastalıklara geççi çeşitlere göre daha fazla duyarlıdır. Hastalık sadece yağışlı yıllar ile doğrudan ilgili değildir, bazen kurak geçen yıllarda da hastalık özellikle sık ekilen, fazla kardeş yapan araziler ile fazla azotlu gübre kullanılan tarlalarda kök boğaz ve külleme hastalığı görülebilmektedir. Bu yüzden üreticilerimizin arazi kontrollerini düzenli olarak yapmaları gerekir. Gerekli teknik bilgi için odamız mühendisleri ile irtibata geçebilirsiniz” ifadeleri kullanıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.