DOLAR 32,5223 -0.11%
EURO 34,9589 0.27%
ALTIN 2.449,291,09
BIST 9.704,36-0,18%
BITCOIN 2064562-2,25%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulaşıcı olmayan hastalıklarda hedef yüzde 25

Bulaşıcı olmayan hastalıklarda hedef yüzde 25

ABONE OL
6 Eylül 2022 11:44
Bulaşıcı olmayan hastalıklarda hedef yüzde 25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri 2025’e kadar yüzde 25 oranında azaltılmasının hedeflendiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın kronik hastalıkları için en az yılda bir kere aile hekimlerine başvurmalarını, aile hekimlerinde kronik hastalık takip yaptırmalarını. Böylelikle daha kaliteli ve daha uzun ömürlü bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası çerçevesinde Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Saraçlar Caddesi’nde stant kuruldu. Standı ziyaret eden vatandaşlara sağlık çalışanları tarafından broşür verilerek tansiyon ve şeker ölçümleri gerçekleştirildi.

Açılan standı ziyaret eden Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, burada basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinden olduğunu söyleyen Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sağlık Bakanlığı olarak bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri 2025’e kadar yüzde 25 oranında azaltmak gibi bir hedefimiz var. Bizim ricamız vatandaşlarımızın kronik hastalıkları için en az yılda bir kere aile hekimlerine başvurmalarını, aile hekimlerinde kronik hastalık takip yaptırmalarını. Böylelikle daha kaliteli ve daha uzun ömürlü bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

“HALK SAĞLIĞI DEDİĞİMİZ ZAMAN BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETİ”

Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, 3-9 Eylül tarihlerinin Halk Sağlığı Haftası olarak kutlandığını belirterek. “Bizim için halk sağlığı bir ömür boyu çok önemli. Sadece bir hafta boyunca değil. Biz Sağlık Bakanlığı olarak tüm çalışmalarımızı halkın sağlığını korumak daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak, daha uzun ömürlü ve daha kaliteli bir toplum oluşturmak üzerine yapmış bulunmaktayız. Bildiğiniz üzere sağlıkta ikinci basamak ve birinci basamak sağlık hizmetlerimiz var. Halk sağlığı dediğimiz zaman birinci basamak sağlık hizmeti. Özellikle aile hekimliği, ön plana çıkmakta. Malumunuz üzere sistemimizin en önemli parçalarından biri aile hekimlerimiz. Aile hekimlerimizin tek görevi sadece hasta muayene etmek ya da reçete yazmak, tedavi yazmak değil. En önemli parçalardan biri kronik hastalıkların taranması ve takibi. Özellikle 18 yaşından sonra senede en az bir kez, karın çevresi, boy, kilo ve tansiyonumuza baktırmamız lazım. Bunun için aile hekimimize başvurmamız lazım. Yine 40 yaşından sonra, 65 yaşından sonra özellikle kronik kalp hastalıkları açısından gerekli tetkiklerimizi, aile hekimimize başvurarak yapmamız lazım” dedi

“BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLARI 2025’E KADAR YÜZDE 25 AZALTMA HEDEFİMİZ VAR”

Yılda bir kez kronik hastalıklar için aile hekimlerine başvurarak kronik hastalıkların takibini yaptırmalarını isteyen İshak Yıldırım “Kronik hastalık takibi niye önemli? Covid bildiğiniz gibi bir bulaşıcı hastalık. Ama kronik kalp hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, obezite, şeker hastalığı, diyabet, bulaşıcı olmayan hastalıklara girmekte ve bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyadaki en önemli ölüm sebeplerinden. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Sağlık Bakanlığı olarak bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri 2025’e kadar yüzde 25 oranında azaltmak gibi bir hedefimiz var. İşte bu hedefleri en önemli mekanizma. Birinci basamak aile hekimlerimiz. Çok değerli nitelikli aile hekimlerine sahibiz. Bizim ricamız vatandaşlarımızın kronik hastalıkları için en az yılda bir kere aile hekimlerine başvurmalarını, aile hekimlerinde kronik hastalık takip yaptırmalarını. Böylelikle daha kaliteli ve daha uzun ömürlü bir toplum oluşturmayı hedefliyoruz. Yine vatandaşlarımızdan ricamız aile hekimleriyle kronik hastalık takiplerinde diyaloglarını hiçbir zaman kesmemeli. Çünkü. Birinci basamakta sağlıklı hayat merkezleri dediğimiz Sağlık Bakanlığımız tarafından kurulan ve Edirne merkezde iki tane olan sağlıklı hayat merkezlerine vatandaşlarımızı sık sık gelmesini sağlamak. Çünkü bizim sağlıklı hayat merkez. Psikologlarımız var. Fizyoterapistlerimiz var. Çocuk gelişimcilerimiz var. Diyetisyenlerimiz var. Ve tamamıyla ücretsiz hizmet vermekteyiz. Aslında sac ayağı aile hekimimize başvurmak, aile hekimimizin yönlendirmesi. Sağlıklı hayat merkezlerine giderek sürekli takiplerimizi yaptırmak üzerine kurulu. Böylece bizde gelişebilecek kronik kalp hastalıklarını, obeziteyi, şekeri, kronik akciğer hastalıklarını önceden tespit ederek daha hızlı ve daha kolay. Tedavi etme yoluyla vatandaşlarımıza daha uzun ve kalite bir ömür sürmesini sağlayabiliriz. Hepinize teşekkür ediyorum. Halk Sağlığı Haftası’nın hayırlı olmasını diliyorum. Bizler 7-24 vatandaşlarımızın sağlığı için görevimizin başındayız” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.