DOLAR 32,5325 -0.07%
EURO 34,9173 0.03%
ALTIN 2.431,330,06
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2167885-0,52%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Bulgar furyası dışarıdan gözüktüğü gibi değil”

“Bulgar furyası dışarıdan gözüktüğü gibi değil”

ABONE OL
16 Ağustos 2022 12:28
“Bulgar furyası dışarıdan gözüktüğü gibi değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, “Dışarıdan herkes Edirne’ye gelip bir ticaret açmak için de özel çaba sarf ediyor. Nereye kafayı çevirseniz devren kiralık görüyorsunuz. Esnaftan burada Bulgarlar’dan en fazla faydalanan gıda ürünü satan esnaf niteliğinde olanlar. Öyle dışarıdan gözüktüğü gibi değil”dedi.

Dışarıdan gelip dükkan açmak isteyenlerin olduğunu söyleyen Cingöz, Bulgarların büyük markalardan alış veriş yaptığını, belli sektörün Bulgar furyasından faydalanabildiğini, faydalanamayanların dükkanlarını devrettiğine işaret etti.

“ÖYLE DIŞARIDAN GÖZÜKTÜĞÜ GİBİ DEĞİL”

Bulgaristan’dan gelenlerin artık kimlikle gelmesi sonrası daha yoğun bir Bulgar akını oluşmasıyla kent dışındakilerin Edirne esnafının hepsinin kazandığını sanan bir yanlış algı oluştuğunu kaydeden EDESOB Başkanı Kemal Cingöz “Dışarıdan görüldüğü gibi değil işler. Devren kiralık yerler neden var? Orayı işleten insan para kazanmış olsa dükkanını devreder mi? Ama öyle bir algı var ki bu sadece Edirne’de değil Türkiye genelinde. Edirne’de işte esnaf çok büyük para kazanıyor gibi. Hatta ve hatta dışarıdan herkes Edirne’ye gelip bir ticaret açmak için de özel çaba sarf ediyor. Öyle dışarıdan gözüktüğü gibi değil. Eğer ki para kazanıyorsa neden yerini devretsin adam. Demek ki aylık yıllık giderlerini karşılayamıyor, boşa kürek çekmenin bir mantığı yok deyip işini terk ediyor. Dükkanını devreden çok var ama ne kadar olduğu konusunda ne kadar olduğunla ilgili elinde herhangi bir Istatistiki bilgi yok. Şu rakamdır diyemem. Demem için elimde net bir dal olması lazım”diye söyledi

“BULGARLAR YA GIDA STATÜSÜ OLAN ESNAFTAN, YA MARKADAN ALIŞVERİŞ YAPIYOR”

Bulgarların belli sektörlerden alış veriş yaptığını, diğer sektörlerin kazanamayız dükkan devrettiği konusunda devren kiralık yazılarına işaret eden Cingöz “Geçmiş yıllara göre benim gözlemim şu anki benim piyasadaki devren kiralık dükkan sayısı epey daha fazla. Nereye kafayı çevirdiniz devren kiralık görüyorsunuz. Böyle dışarıdan gözüktüğü gibi değil işler. Bulgaristan’dan buraya Bulgarlar geliyor. Bu işin kaymağını yiyen için herkes esnaf  diyor ama belli esnaf statüsünü artık aşmış, büyümüş. Işte kim atlıyorum Mavi, Kiğılı gibi firmalar. Bulgarlar büyük firmalardan alıyor. Gidin bakın bakalım. Çarşıda ayakkabı satan esnaftan gelen Bulgar kaç tane ayakkabı alıyor? Veya gömlek satandan kaç tane alıyor? Hepsi markalardan alıyor. Esnaftan burada Bulgarlar’dan en fazla faydalanan gıda ürünü satan esnaf niteliğinde olanlar. Öyle her Edirne’de işletmesi olan Bulgarlardan faydalanıyor derseydik yanlış bir tespit yapmış oluruz. O zaman dışarıdan göründüğü gibi ya da böyle gibi değil. Belli bir kesim bundan faydalandı. Faydalanamayanlar işte o görmüş olduğunuz devren kiralık diye yazan yerler”diyerek noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.