DOLAR 32,3784 0.16%
EURO 34,9980 -0.3%
ALTIN 2.324,360,22
BIST 9.069,82-0,11%
BITCOIN 2265534-0,83%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgar turist sayısı 2 kat arttı

Bulgar turist sayısı 2 kat arttı

ABONE OL
11 Ocak 2023 11:20
Bulgar turist sayısı 2 kat arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 2021 yılında Edirne’den Türkiye’ye giriş yapan Bulgar turist sayısının 1 milyon 138 bin 951 kişi olduğunu belirterek, 2022 yılında ise bu rakamın 2 kat artarak 2 milyon 282 bin 85 kişiye çıktığını söyledi.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Meriç Nehri kenarındaki bir tesiste 10 Ocak Çalışanlar Günü nedeniyle kentte basın mensupları ile bir araya geldi.

Gazetecilerin 10 Ocak Çalışanlar Günü’nü kutlayan Vali Kırbıyık, “İletişimin en güçlü kanallarından olan basın, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurmasının en etkili yoludur. Halkın düşüncesi, sorusu, hissiyatı, endişesi, sevinci basın aracılığıyla gün yüzüne çıkar. Bu yönüyle de bakıldığında toplumsal bir görev üstlenmiş olan basın, milletin müşterek sesidir” dedi.

Vali Kırbıyık, “Basın mensuplarımız, bir yönden ülkemizin ve kentimizin sorunlarına hassasiyetle yaklaşarak çözüm odaklı bakışla gündemi belirlerken diğer yönden vatandaşla devlet arasında köprü görevi üstlenerek yapmış oldukları haber, araştırma, yorum ve görüşlerle de bizlerin çalışmalarına ışık tutmaktadırlar” dedi.

Vali Kırbıyık, ardından 2022 yılına ait turizm, ekonomi, sağlık ve diğer yatırımlara ilişkin verileri paylaştı.

2 MİLYON BULGAR VATANDAŞI GİRİŞ YAPTI

Edirne’deki sınır kapılarından geçtiğimiz yıl 6 milyon kişinin giriş yaptığını belirten Vali Kırbıyık, “Pandeminin ilk yılında 2020’de, bu rakam 599 bine düştü. 2021’de 874 bin seviyesindeydi. Bu yıl, 1 milyon 517 bin giriş yapılmış oldu. Yolcu girişlerine baktığımızda 2019’da 6 milyon seviyesindeydi. Pandemi döneminde 2020’de 2,8 milyon, 2021’de 3,7 milyon giriş olmuştu. Bu yıl 6 milyon 195 bin giriş gerçekleşmiş oldu. Gelen kişilerin uyruklarına baktığımızda özellikle Bulgar uyrukluların ön plana çıktığını görüyoruz. 2021’de 1 milyon 138 bin 951 Bulgar uyruklu kişi şehrimize gelmişti. 2022’de, bu rakam 2 milyon 282 bin 85 kişi oldu. Yaklaşık 2 katlık, yüzde 100’lük bir artış var” dedi.

SINIR KAPILARINDAN 802 BİN TIR ÇIKIŞ YAPTI

2022 Yılında Edirne’deki sınır kapılarından 802 bin TIR’ın çıkış yaptığını ifade eden Vali Kırbıyık, “Dört adet sınır kapımız var. 2022 yılına baktığımızda Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala Sınır Kapısı’ndan 802 bin TIR’ın çıkış yaptığını görüyoruz. İhracat damarlarımız açısından, bu kara sınır kapılarımız son derece önemli. TIR rakamlarına geriye dönük bakacak olursak; 2019’da 539 bin, 2020’de 544 bin, 2021’de 703 bindi, bu yıl 802 bin. Burada çok ciddi bir ilerlemenin olduğu gözükmekte” dedi.

SARAY AYAĞA KALDIRILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Edirne Yeni Saray alanın Kültür ve Turizm Bakanlığından alınarak Milli Saraylar Başkanlığına devredildiğini hatırlatan Vali Kırbıyık, “Milli Saraylar Başkanlığı tüm hazırlıklarını şu anda gerçekleştiriyor. Personel istihdamından tutun, alanla ilgili çalışmalarına kadar önümüzdeki süreç çok daha hızlı çalışmaların olduğunu göreceğiniz bir dönem olacak. Tahmin ediyorum 1-2 yıl içinde orada büyük oranda yapılan ayağa kalktığı özellikle Cihannüma, arz odası, Kum Kasrı bunların ihyasının gerçekleştirildiği bir sürece hep birlikte şahitlik etmiş olacağız” dedi.

SAROS FSRU’YA İLK GEMİ GELECEK

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi’nde çalışmaları tamamlanan Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi’ne değinen Vali Kırbıyık, ilk geminin bu ay içinde geleceğini belirterek, “Oradaki çalışmalar tamamlandı. Geçen BOTAŞ’la Bulgaristan’daki Bulgar Gaz arasında bir anlaşma imzalandı. O anlaşmanın da bir parçası. Dolayısıyla artık yaşadığımız dönemi biliyorsunuz bunlar aynı zamanda ulusal güç konusu ya da milli güvenlik konusu. Sahip olduğunuz yeteneklerle uluslararası ilişkileri dizayn etme şansınız oluyor. Dolayısıyla Saros’da FSRU belki birçok tartışmaya neden olmuş ama bizim ülke çıkarları açısından baktığımızda, milli menfaatler açısından baktığımızda ülkeye çok ciddi fayda sağladığı gözüküyor. Ocak ayında benim de bildiğim kadarıyla ilk gemi gelmiş olacak. Ama tarihle ilgili olarak şu tarih diyemem” ifadelerini kullandı.

25 KASIM STADYUMUNUN DURUMU

25 Kasım stadyumunun mevcut yerinden yıkılması, taşınmasının önem arz ettiğini belirten Vali Kırbıyık, “Çünkü artık şehrin tam ortasında duran ve şehri kilitleyen bir pozisyonda. Gerek trafik açısından gerek güvenlik açısından futbol oynama açısından da çok ciddi dezavantajlarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu stadın bir an evvel yıkılması arzusundayız. Yeni stadımızla ilgili çalışmaları Gençlik ve Spor bakanlığımız sürdürüyor. Bir yandan proje çalışması ve zemin etüdü devam ediyor. Kapalı yüzme havuzunun olduğu bölgede inşallah yeni bir stadyum inşası için süreç son noktaya yaklaştı. Yıkım sürecini mümkün olduğunca erken yapmak istiyoruz. Edirne spor geçici olarak Edirne Belediyesi tarafından yaptırılan Tunca spor tesislerinin, bir protokolle Gençlik ve Spor Bakanlığınca alınması, gerekli standartların karşılanması ile 1-2 yıl için maçları burada gerçekleştirmesini hedefliyoruz. Yavaş yavaş ihale ve yapım aşamasına geçeceğimiz bir dönemdeyiz” dedi.

OSB’DE GENİŞLEME ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Vali Kırbıyık, Süloğlu OSB’de genişleme çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Yaklaşık bin 500 dönümlük bir alanda Edirne OSB’yi de genişletmek istiyoruz. Hali hazırda 42 parselimiz var ve hepsi tahsis edilmiş durumda. Yeni gelen yatırımcılara bizim yatırımcıya tahsis edeceğimiz bir yer bulunmuyor. Bu nedenle genişleme kararı aldık bunla ilgili çalışmaları da sürdürüyoruz” dedi.

ENERJİ SANTRALİNDE FİZİKİ GERÇEKLEŞME YÜZDE 90’I GEÇTİ      

Meriç Nehri üzerinde yapımı devam eden Enerji Santrali’ne de değinen Vali Kırbıyık, “Çevre Vakfı tarafından yürüttüğümüz burada da çalışmalarımız artık son 1 aylık bir sürece ihtiyacımız var. Biraz mevsim koşulları bizi ister istemez yavaşlatıyor. Buradaki süreçte artık fiziki gerçekleşme yüzde 90’ın üzerine çıktı. Çok az bir nokta kaldı. Bunu da tamamlayıp Enerji üreteceğimiz bir döneme gireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.