DOLAR 32,6012 0.38%
EURO 34,8524 0.33%
ALTIN 2.492,310,33
BIST 9.501,95-0,24%
BITCOIN 21182074,33%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da 4 yılda hava kirliliği nedeniyle 60 bin kişi öldü

Bulgaristan’da 4 yılda hava kirliliği nedeniyle 60 bin kişi öldü

ABONE OL
16 Haziran 2021 18:05
Bulgaristan’da 4 yılda hava kirliliği nedeniyle 60 bin kişi öldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hava kalitesinin izlenmesine ilişkin AirBG.info projesinin kurucu ortağı Stefan Dimitrov, Avrupa Parlamentosu Bulgaristan İrtibat Bürosu tarafından düzenlenen “Daha temiz hava nasıl solunur?” web semineri sırasında, “Son dört yılda kirli hava nedeniyle 60 000’e yakın yurttaşımızı kaybettik” diye kaydetti.

Kırcaali Haber’de yer alan habere göre; Dimitrov, yaklaşık dört yıl önce Sofya’nın kronik hava kalitesi sorununun kötüleştiği şiddetli kışlardan birinde arkadaşlarıyla birlikte hava kalitesi hakkında bilgi almaya çalıştıktan sonra başlayan girişimden bahsetti.

Stuttgart vatandaşları tarafından başlatılan proje şu anda Bulgaristan dahil 75’ten fazla ülkede uygulanıyor.

Bulgaristan’da şu anda 1 500 civarında olan gönüllüler, prototipleri bir araya getiriyor ve havanın saflığını ölçmek için onları yaşadıkları ve çalıştıkları her yere yerleştiriyor.

Avrupa genelinde bu türden toplam 12 000 istasyon bulunmaktadır ve bunlar vatandaşlar tarafından hava kalitesi ölçümü için standart haline gelmiştir.

Dimitrov, “Bu istasyonları bir araya getirmek ve bakımını yapmak için birçok gönüllü çalışma yaptık. Böylece kendimizi dört buçuk yıl boyunca daha temiz hava solumak için bazı önlemlerin alınmasını beklediğimiz bir durumda bulduk. Şimdi, dört yıl sonra, bu hataların bedelini ödemek zorundayız, sadece bu hatalar bize yaklaşık 5 milyon avroya mal olmakla kalmıyor, aynı zamanda değişim isteği ve arzusu olmadığı için orta büyüklükte bir şehir nüfusu kadar erken ölen yaklaşık 60 000 yurttaşımızı da kaybettik” diye belirtti.

Dimitrov, diğer AB ülkelerinde gündemde elektrikli otomobiller, güneş ve rüzgar enerjisi, “akıllı” şehirler olduğuna dikkat çekti. Ayrıca AB Yeşil Anlaşması çerçevesinde uygulanan mali araçların Bulgaristan’a bir enerji dönüşümü yapma fırsatı verdiğine inanıyor.

Avrupa Parlamentosu Üyesi ve hava kalitesi direktiflerinin uygulanmasından sorumlu raportör Xavi Lopez, hava kalitesini iyileştirmek için uygun önlemler ve politikalar içeren bir çerçevenin oluşturulduğunu, ancak bunun hala yeterli olmadığını söyledi.

Lopez, “Mevzuatın iyileştirilmesi ve yeni araçların uygulanması gerekmektedir. Kentsel kalkınma politikasını yeniden düşünebileceğimizi umuyoruz” dedi ve arabaların elektrifikasyonu ve sözümona “akıllı şehirler” geliştirilmesine işaret etti.

Araçlardan birinin izleme ağları kurulması olduğunu ekleyen Lopez, “AP mevcut mevzuatı uygulamak için çok şey yapabilir, biz mevzuatı da gözden geçiriyoruz ve Avrupa’daki yeni mevzuatın ne olması gerektiği konusunda ortak kararlar almak için AB ve üye ülke hükümetleriyle birlikte çalışıyoruz” dedi.

AP Çevre Genel Müdürlüğü Temiz Hava Daire Başkanı François Wackenhut, hava kirliliğinin yaklaşık 400 bin kişinin erken ölümüne ve akciğer hastalıklarına yol açtığına dikkat çekti.

François Wackenhut, “Sorunlardan biri evsel ısınma ve katı yakıtların kullanımı, Bulgaristan bu sorundan dolayı çok zarara uğramaktadır. Ayrıca iki tanesi Bulgaristan’dan olmak üzere, ihlal tespit etmek için birçok prosedürümüz var” diye belirtti.

Wackenhut’in ifadesine göre, hedeflerden biri, hava kalitesi standartlarını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tavsiye kararlarıyla daha uyumlu hale getirmektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.