DOLAR 32,5403 -0.04%
EURO 34,8101 -0.2%
ALTIN 2.432,870,13
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2100661-2,94%
Edirne
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kararname kabul edildi

Bulgaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kararname kabul edildi

ABONE OL
9 Ekim 2020 17:40
Bulgaristan’da hukukun üstünlüğüne ilişkin kararname kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Parlamento üyeleri, AB değerlerine tam ve koşulsuz saygı gösterilmesi çağrısında bulundu, adalet, şeffaflık ve demokrasi talepleriyle dayanışma gösterilmesini istedi.

Milletvekilleri, protestoculara ve gazetecilere yönelik polis şiddetini kınıyor, özel şirketlerin yasadışı teftişlerinden endişe duyduklarını belirtiyor.

Anayasa reformu süreci ve seçimlerden önce Seçim Yasasını değiştirme planlarından endişe edildiği ifade edildi.

AP, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel haklar açısından önemli bozulmadan dolayı üzgün olduğunu belirtti.

AK milletvekilleri kararda adalet, şeffaflık, hesap verebilirlik ve demokrasiye yönelik meşru taleplerinde ve özlemlerinde Bulgar halkına kesin destek verdiklerini ifade etti.

Onlar, polisin şiddet içeren ve orantısız müdahalesini, özellikle kadınlara, çocuklara ve gazetecilere yönelik orantısız güç kullanımı iddialarını ve protestolara desteklerini ifade eden özel şirketlerin yasadışı ve aşırı denetimlerini kınadı.

AB DEĞERLERİ TEHDİT ALTINDA

Metinde hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, yolsuzlukla mücadele ve basın özgürlüğü de dahil olmak üzere temel haklar açısından önemli bir bozulma olduğuna dikkat çekiliyor. Karar, ayrıca özellikle Yüksek Yargı Konseyinin ve Başsavcının hesap verebilirliği için yasal bir çerçevenin bulunmaması olmak üzere yargı sisteminde devam eden sistemik sorunlara odaklanmakta.

Endişeye neden olan diğer şeyler:
– uluslararası standartlara uygun olması gereken anayasa reformu;
– önümüzdeki Parlamento seçimlerine yakın bir zamanda seçim mevzuatında olası değişiklikler;
– mevzuat değişikliklerinin acele bir şekilde kabul edilmesi;
– somut sonuçlar olmadan üst düzey yetkililer hakkında yolsuzluk soruşturmaları;
– temel hakların durumu, örneğin cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığına dayalı nefret söylemleri, Romanların ve sığınmacıların hakları.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ VE AB FONLARI

AP milletvekilleri karalama kampanyalarını ve gazetecilere yönelik şiddeti kınıyor. Onlar, kötüleşen basın özgürlüğü, şeffaflık ve medya sahipliğindeki çeşitlilik eksikliği ve ayrıca hükümet dostu medya kuruluşlarına AB finansmanı sağlanması yönündeki iddialar konusunda derinden endişe duymakta. AP milletvekilleri, AB fonlarının harcanma şekli üzerinde daha sıkı bir kontrole ve vergi mükelleflerin parasının iktidar partisine yakın insanları zenginleştirmek için kullanıldığına dair korkulara derhal yanıt verilmesi gerektiğini vurguluyor.

AP milletvekili Juan Fernando López Aguilar, “Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı anlamına gelir, ancak adli yargıda yolsuzluk ve siyasi yargı tacizi iddiaları artıyor. Basın özgürlüğü demektir, ancak yetkililerin kamu medya kuruluşlarında artan etkisine ve özel medya kuruluşlarına gelince kayırmacılığın uygulanmasına tanık oluyoruz. Medeni hakları savunmak anlamına gelir, ancak polis vahşetine ve azınlık haklarının çiğnenmesine tanık oluyoruz” dedi.

Bu hafta AP’de tartışmadan önce Bulgaristan’ı ziyaret eden AP Milletvekili Daniel Freund, oylamadan sonra Twitter hesabında Bulgarca şöyle yazdı: “Brüksel arkanda #Bulgaristan. Avrupa Parlamentosunda çoğunluk, protestocuların adalet ve sorumluluk taleplerini destekleyen net bir karar aldı”.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.