DOLAR 32,4392 0.16%
EURO 35,4595 0.26%
ALTIN 2.322,730,17
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22890762,41%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgaristan’da korunmuş tek büyük, Trak Şehri

Bulgaristan’da korunmuş tek büyük, Trak Şehri

ABONE OL
18 Nisan 2021 13:39
Bulgaristan’da korunmuş tek büyük, Trak Şehri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Bulgaristan’da korunmuş tek büyük Trak şehri bugünkü Yambol kentinden 10 km kadar uzaklıkta bulunur. Bu çağdan kalma birçok diğer yerleşim yerinden farklı olarak Kabile mükemmel biçimde korunmuş ve arkeologlar tarafından neredeyse tamamiyle incelenmiştir. Günümüzde bu mekan arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Çevresinde bulunan modern multi media müzesinde Kabile’deki buluntuların bir kısmı teşhir edilmiştir, hakkında belgeseller de gösteriliyor.

KABİLE’NİN BİN YILLIK GEÇMİŞİ HAKKINDA NELER BİLİYORUZ?

Şehir Hz. İsa’dan önce II. binyıllıkta  Zayçi Vrah yükseltisinde yer alan büyük bir tapma yerine yakın bir mekanda baş göstermiştir. Oradan düzlüğe, bir zamanlardan kalma binaların yenilenmiş duvarları ve surlarına doğru nefes kesici bir manzara açılıyor. Kabile’nin binyıllık tarihi ile ilgili ilginç bir ayrıntı – İsa’dan önce 341 yılında şehir kral II. Filip tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonraları  oğlu Büyük İskender bir ara orada kalmıştır. İsa’dan önce III. yüzyılda Kabile Trak çarları Spartok ve Skostok’un ikametgahı olmuş, Romalılar tarafından ele geçirilmesinden sonra ise Roma İmparatorluğunun en büyük eyaletlerinden biri olan Trakya’da en büyük Roma kamplarından birine dönüşmüştür. VI. yüzyılın sonunda Avarlar tarafından yokedilmiştir.

BUGÜN KABİLE’DE NELER GÖREBİLİRSİNİZ?

Bu arkeoloji tesisi yıllar önce bir Avrupa programının kaynaklarıyla yeniden düzenlenince şimdi restore edilmiş bölümleriyle konuklarını ağırlıyor. Aralarında birkaç kulesi olan Trak kale surları, 4. yüzyıldan kalma iki erken Hıristiyanlık bazilikası, iki Roma hamamı, kışla mekanları, zahire depoları ve şehrin Roma askeri kampı olduğu zamandan kalma bütün bir semt bulunuyor.

Bugünkü Yambol kentine yakın bu eski yerleşim yeri hakkında fazla bilgi edinmek istiyorsanız Bulgaristan Radyosu seçkisinden “Efsanevi Kabile şehrinin yükselişi ve çöküşü”  başlıklı yazıyı okumanızı öneriyoruz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.