DOLAR 32,5740 0.09%
EURO 35,0694 0.44%
ALTIN 2.427,050,17
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2092323-3,11%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Burun spreyi koronavirüsü öldürür mü?

Burun spreyi koronavirüsü öldürür mü?

ABONE OL
2 Şubat 2021 10:51
Burun spreyi koronavirüsü öldürür mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koronavirüsü bir dakikada öldürdüğü iddia edilen burun spreyi Edirne’de eczanelerde satılmaya başlandı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde anti mikrobiyal etkinlik analizleri yapılan solüsyonun, sprey haline getirilip Kovid-19’u bir dakikada öldürdüğü iddiası ise kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Ürünü geliştiren uzmanlar spreyin mukozaya zarar vermediği aksine epitel hücreleri iyileştirici özelliği olduğu da vurgulandı. Edirne’de eczanelere gelmesiyle açıklamada bulunan Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Burun mukozasında bakteriyel oluşturarak virüsün oradan burun yoluyla içeri girmesini engellemeye yönelik bir ürün. Öldürmesi de mümkün ama 1 dakikada öldüreceğine dair kesin iddiada bulunmak için kesin çalışma yapılması gerekiyor” şeklinde ifadelerine yer verdi

“MUKOZA ÜZERİNDE TABAKA OLUŞTURARAK VİRÜS GİRİŞİNİ ÖNLEYEN BİTKİSEL ÜRÜN”

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Ecza deposu vasıtasıyla eczaneler ulaştı ve piyasaya verildi. Ürün nano teknoloji ürünü. Bursa’da bir ekip çalışması sonucu yapılarak ortaya çıkmış bir ürün. Halkımızın anlayacağı şekilde bitkisel ilaç statüsünde bir ürün gibi. Tabi bitkisel üründe değil tam olarak. Tıbbi cihaz diye yasal prosedür gereği tanımlanan ürün grubunda. Özelliği nano teknoloji partiküllerden oluşuyor. Mukoza üzerinde burun spreyi gibi ağız spreyi de var. Ağız mukozası üzerinde bir tabaka oluşturarak virüslerin ve bakterilerin girişini engelliyor. Bunun yanında son günler için önerilen Covid-19 virüsünü de aktive etmesi bu şekilde. Dolayısıyla koruyucu önlemlere ek olarak buda bir fayda sağlayabilecek değişik kategoride ki bir ürün. Bununla birlikte maske, mesafe, temizlik artı aşıya ilave olarak bir önlem olarak buda eklenebilir” dedi.

“DESTEK ÜRÜNÜ”

Ciravoğlu, “Soran henüz yok. Ulusal medyada haberleri çıktı böyle bir çalışma olduğu. Vatandaşın değerlendirmesine bağlı. Tek başına bu Kovid-19’u önleyecek diye bir şey söz konusu değil. Destek ürünü. Onun için vatandaşın değerlendirmesi nasıl olur bilemiyoruz. Ama sorunda ciddi bir sorun. Dünyanın her yerinde ciddi bir sorun. Toplum olarak mücadele etmemiz gereken bir konu. Dolayısıyla önlem olarak yada destek olarak dikkatli bir şekilde neyden yararlanabiliyorsak, onu belirleyip yararlanabileceğimiz her şeyden yararlanmamız gerekiyor” dedi.

“SADECE COVİD DEĞİL İLERİDE OLUŞACAK VİRÜSLERİ DE KARŞI”

Doktor çalışması olduğunu ben sanmıyorum. Tanıtılması lazım ürünün ki ondan sonra sirkülasyon tam olarak başlasın. Şu aşamada bireysel gayretleriyle öğrenmeye çalışanlar bir şekilde öğreniyor. Onun dışında firmanın yaygın bir çalışması yok. Burun spreyinin fiyatı 99 lira. Burada geçerli olanda büyük ihtimal burun spreyi olacak. Yan etkisi olmaz. Sistemik bir şey değil. Çünkü burun mukozasında tabaka oluşturarak virüsün oradan burun yoluyla içeri girmesini engellemeye yönelik bir ürün. Sadece Covid-19 değil, Kovid güncel olduğu için onu söylüyoruz ama ileriki süreçte genel olarak virüslere karşı. Yarın öbür gün çıkabilecek virüslere karşıda aynı etkiyi gösterebilecek bir ürün. Daha çok bu tür şeyler kullanıldıkça neticeleri öğrenilebilecek şeyler. Bizde her şey yaşanarak görülüyor. Ecza depolarında var. Stokunda yoksa bile talep edildiğinde saatler içinde talep etmesi mümkün” dedi.

“SPREYİN COVİDİ ÖLDÜRMESİ MÜMKÜN AMA 1 DAKİKADA DEMEK İÇİN ÇALIŞMA GEREK”

Ciravoğlu, “Spreyin öldürücü özelliği olduğu söyleniyor ama bununla ilgili formülü üreten çalışma grubunun dışında başka bir bilimsel veri veya açıklama yok. Girmesini önlüyor bariyer oluşturuyor. Öldürmesi de mümkün ama 1 dakikada öldüreceğine dair kesin iddiada bulunmak için kesin çalışma yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.