DOLAR 32,5291 0.23%
EURO 34,7518 0.03%
ALTIN 2.491,601,21
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20295281,42%
Edirne
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor”

“Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor”

ABONE OL
13 Kasım 2021 15:39
“Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk Tv’de yayınlanan Gündem Özel programında canlı yayın konuğu oldu. Pazarkule Sınır Kapısı’nda canlı yayına katılan Gürkan, “Burada gerçekten büyük bir insanlık dramı yaşanıyor” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Halk TV’de canlı yayında Avrupa’ya geçiş yapmak isteyen mültecilerin son durumunu ve Yunanistan sınırında yaşananları anlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı toplantıda birçok şeyin konuşulduğunu ifade eden Gürkan, “Buradaki bütün birimler Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bilgiler verdiler. Yaşadığımız süreç anlatıldı. Tabi en çok merak edilen hususlardan biri bu rakamlar doğru mudur? Sayın Bakan Süleyman Soylu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada açıkladı rakamların nasıl elde edildiğini. Bu noktadan başlayarak, sınır hattı boyunca Edirne’nin en uç noktasına kadar Meriç Nehri 200 kilometrelik bir hat oluşturuyor. Bunun tamamı da Yunanistan ile sınır. Dolayısıyla burada çeşitli askeri sınır birimleri var. Ve geçiş noktalarına da daha önce kurulmuş olduğu için mültecilerde çoğunlukla o noktalardan geçiyorlar. Rakamların böyle elde edildiğini açıkladı Sayın Bakan. Bugün açıklanan son rakam 136 bin civarındaydı. Bu rakamlar bu bağlamda doğru rakamlar. Yunanistan tarafı farklı söylüyor ama bizim Türk tarafının açıkladığı rakamlar bunlar” dedi.

BÜYÜK BİR DRAM YAŞANIYOR

Sınır bölgesinde Özellikle kadınlar, bebekler ve çocuklar bazında büyük bir dramın yaşandığını belirten Gürkan, “Burada Edirne Valiliği’nin koordinasyonunda biz de gereken her türlü desteği veriyoruz; gerek yardımların dağıtılması, koordinesi gibi. 200 kilometrelik bir hattın birçok noktasında mülteciler var. Pazarkule Sınır Kapısı’nda en toplu halde bulunulan yer burası. Bu bölgede yaklaşık 5 bin mülteci var. Bunların içerisinde de zaman zaman gidenler-gelenler oluyor. Yani dinamik bir süreç. Diğer taraflarda da AFAD ve Kızılay’ın koordinasyonunda yardımlar yapılıyor. Gıda malzemesinden battaniye, giysi ve diğer ihtiyaç malzemelerine kadar. Biz de bize gelen yardımları AFAD’a yönlendiriyoruz, doğrudan bize geldiyse AFAD’a teslim ediyoruz. Bebek mamaları, bezler püreler geliyor. Bütün bunlar AFAD’ın organizasyonu ile dağıtılıyor. Son iki gündür basın mensupları içeri alınmıyor ama içeride biz sürekli çalıştığımız için bir taraftan her gün iki kez halk sağlığı anlamında, hijyen anlamında ekiplerimiz çalışmalarını yapıyorlar, herhangi bir bulaşıcı hastalık ortaya çıkmasın diye. Bir taraftan kullanma suyu, içme suyu, tuvalet, seyyar duş kabini gibi ihtiyaçları karşıladık. Belediyemiz buradaki ihtiyaçlar konusunda her noktada çalışmaya devam ediyor. Ama ne yaparsanız yapın burada bir insanlık dramı var. Hava soğuk. Gittikçe soğuyor hava” dedi.

Barınma sorunu ile ilgili de soruları yanıtlayan Gürkan, “Buradaki barınmayı çözebilmeniz için buraya bir konteyner kent, bir çadır kent gibi yapılar kurmanız gerekiyor. Bu mevsimde bunu başka türlü çözmeniz mümkün değil. Bunu çok tarafsız bir şekilde söylüyorum. İçeride 5 bin kişi var. Köylerde, açık arazilerde binlerce insan var. Bunların hepsine konteynerler kurmanız lazım. Şuanda sürekli battaniyeler dağıtılıyor. Ya da insanlar seralardan söktükleri muşambalar ile kendilerine çadır kuruyorlar. Bizde sürekli korunaklı giysiler, battaniyeler, uyku tulumları temin ederek onları ulaştırmaya çalışıyoruz. Çünkü başka bir yöntem yok.  Yiyecek-içecek, tuvalet temin ettik. Bunlarla ilgili bir sorun yok” diye konuştu.

Yaralanan ve hayatını kaybeden mülteciler hakkında da bilgi veren Gürkan, “Yunan tarafından 2 türlü bir durum söz konusu. 1- Yunan Sınır Birlikleri 2- AB’nin sınırdaki göçmenleri önlemek için kurduğu özel güvenlik sistemi. Hangi taraf açtı bilmiyorum ama dün üzerlerine ateş açıldı. Biz de oradaydık. 6 kişi yaralandı, Suriyeli bir genç vefat etti. Yunan tarafı, gaz fişekleri atıyor ve gaz fişekleri buraya da düşüyor. Boş kovalarında son kullanma tarihi 1978 tarihli. Bu gerçekten bir insanlık dramı. Yani evet, mültecilere ilgili, mültecilerin Türkiye’deki durum hakkında çok şey söyleyebiliriz ama bugün burada yaşanan bir gerçek var. Yunan tarafı mültecilere gerçekten insan haklarına uymayan davranışlarda bulunuyor. Bugüne kadar 100’ün üzerinde yaralananlar var. Ağır yaralı bildiğimiz kadarıyla yok. Ama dün akşam saatlerine kadar 3 mülteci bu çatışmalardan dolayı yaşamını yitirdi. Yunan tarafı mültecilerin telefonlarını, kıyafetlerini alarak sadece iç çamaşırlarıyla buraya geri itiyor. Havanın bu kadar soğuk olduğu bir zamanda bunun yapılması çok insanı değil. Sığınma hakkına Avrupa Birliği normlarında burada hiç uygulanmadığını görüyoruz” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.