DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067658-2,83%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Büyükbaş idrarıyla mısır yetiştirdi

Büyükbaş idrarıyla mısır yetiştirdi

ABONE OL
21 Ağustos 2021 11:39
Büyükbaş idrarıyla mısır yetiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan Herkül Çiftliğinde, büyükbaş hayvan idrarından slajlık mısır yetiştirildi. Çiftlikte, büyükbaş hayvan idrarı, ahırların temizliğinde kullanılan sular ve bol yağmur suları, lagün denen bir havuzda biriktirilerek borular yardımıyla mısır bitkisinin sulamasında kullanıldı. Hayvan dışkılarını katı ve sıvı olarak makine yardımıyla ayıran çiftlik, tüm çiftliklere örnek olup sıvı gübreyi de tarımda kullanmayı başardı. Kimsenin inanmadığı proje, Edirne Tarım ve Çevre Müdürlüğü destekleriyle hayata geçirilerek “atık” diye tabir edilen sıvılar, milli servete dönüştü.

Herkül Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Bozkurt, lagünde, çiftlik sıvı atıklarını ve büyükbaş hayvan idrarını bol yağmur suyu ile birleştirerek, atık lagününden sulama sağladı.  Bu sayede çiftliğinde 10 dönümlük bir tarlada slajlık mısır yetiştiren Bozkurt, gereksiz yer altı ve üstü sularının kullanımına da dikkat çekmiş oldu.

Bozkurt, lagünde biriken sıvı gübrenin çiftçilere ücretsiz dağıtımını yapacaklarını aktararak, “Lagünümüze sadece sıvı gübre gelmiyor. Yağmur suları geliyor. Ahır içi yıkama sularımız geliyor. Sağımhane zemin yıkama sularımız geliyor. Onlar da az gübreli bol su. Lagüne geldiği zaman sıvı gübremizin su oranını arttırıyor. Atık gibi görünse de bunun mutlaka tarıma kazandırılması gereken bir su kaynağı. Bu içerisinde hazır üresi olan bir sıvı. Bunu mutlak suretle tarıma kazandırmamız lazım. Böyle düşündüğümüz için İl Tarım Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Yaklaşık 10 dönümlük bir yere mısır ektik. ‘Fakat mısırı sulamayalım.’ dedik. Çiftçimizin yaptığı gibi yer altı suyunu kullanmayalım. ‘Bunun yerine tamamen lagünde birikmiş olan üreyi ama yağmur suyu içeren suyumuzu kullanalım. Bizim teoride düşündüğümüz çalışmayı verecek mi?’ Diye bir çalışmaya girdik. Kimse bu mısırın yetişeceğine inanmıyordu. Hatta ürünün yanacağını düşünüyordu. Bizim lagünden başka burada bir su kaynağımız yok. İşin yüzde 90’ını lagünde biriken üreli, bol yağmur sulu, atık diye tabir edilen ama aslında atık olmayan milli servet olan çiftlik atığıyla suladık.” Dedi.

“HAYVAN DIŞKISI İKİYE AYRILIYOR”

Hayvan dışkılarını sıvı ve katı olarak ikiye ayırdıklarını ifade eden Bozkurt, “Gübre seperatörüne ahırlardan otomatik sıyırıcılarla gelen gübre, katı ve sıvı olarak ikiye ayrılır. Katı olan yüzde yüz gübre olup organik gübre tesislerine gönderilir. Orada organik solucan gübresi ya da organik bahçe gübresi haline getirilir. Sıvısı ise sıvı lagününe dökülür. Sıvısını da bitki geliştirmek için kullanıyoruz. Özellikle mısır geliştirmede önemli bir su kaynağı diyebiliriz.” Dedi.

“MISIR HAYVAN BESLENMESİNDE ÇOK ÖNEMLİ”

Mısır’ın tüm dünyada hayvan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Bozkurt, “Mısır tüm dünya için çok önemli. Neden önemli? Süt ineğinin yediği yemin yarısını neredeyse mısır oluşturur. Tüm dünyada böyledir. Amerika’da binlerce hektar mısır tarlaları görürsünüz. Bunların hepsini inekler için yetiştirirler. Biz de öyle. Bir inek yaklaşık canlı ağırlığının yüzde 8’i kadar gübre üretir. Bir simental ineği nerdeyse günde idrar ve dışkı olarak  50 kilogram gübre yapar. Önemli olan bunu ayrıştırabilmek. Katı kısmını organik gübreye çevirmek sıvısını da tekrar kazandırmak. Madem ki bu mısır gübreden geldi tekrar gübreye vermemiz lazım. Aynı zaman da bu döngüyü sağlamamız lazım. Yer altı sularımızı böylelikle fazla tüketmememiz lazım” şeklinde konuştu.

Bozkurt, son olarak, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Engin Öztürk’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.