DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2082795-1,52%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakır, “Aşı her yerde yapılmamalı”

Çakır, “Aşı her yerde yapılmamalı”

ABONE OL
21 Ağustos 2021 11:44
Çakır, “Aşı her yerde yapılmamalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cengiz Çakır, bir hekim olarak koronavirüs aşılarının uygulama şartları ve yerlerini eleştirerek, aşıların otogar veya pazar yerlerinde değil, sağlık kuruluşlarında yapılmasının daha güvenilir olacağını söyledi.

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cengiz Çakır, koronavirüs vakalarındaki artışa değinerek, aşılarının uygulama yerlerine yönelik eleştiride bulundu

Son zamanlarda artış gösteren vaka tablosunun tatil ve düğün organizasyonlarından kaynaklandığını belirten Çakır, aşılanma olan yerlerde vakaların düşük olmasını aşının iş yaradığı yönündeki verileri doğruladığını söyledi.

Hiçbir aşının yüzde yüz koruyuculuğu olmadığının altını çizen Çakır, aşı olanların ben kurtuldum gözüyle bakmaması, tüm maske, mesafe, hijyen tedbirlerini uygulamaya devam etmesi yönünde uyarıda bulundu.

“VAKADA YAŞANAN ARTIŞ AŞILAMANIN AZ OLDUĞU YERLERDE”

Tatil ve düğün organizasyonlarının vaka tablosundaki artışı güçlendirdiğini söyleyen Cengiz Çakır “Bence son zamanlarda duyduğumuz vaka sayılarındaki artışın sebebi bana göre bir tatil yerleri, iki düğün organizasyonları. Çok ciddi sayıda artış oldu. Geçen sene yapılamayan organizasyonlar bu seneye ertelendi. Düğün organizasyon yapılacaksa kapalı alanlarda sayıya dikkat edilmesi gerekiyordu. Herkes artık sosyal mesafe ve maske kullanımının öneminin farkında. Ama tabi ki insanlar sıcak havanın verdiği rehavetle beraber herkes ciddi anlamda sosyal toplanmalara rağbet gösterdi ve vaka sayısı artış yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ince bir nüans var, bu artışların aşılamanın az olduğu yerlerde söyleniyor. Bu bizim için güzel bir haber. Çünkü yapılan aşının işe yaramasının ilk verileri. Toplumda aşının yapıldığı yoğun yerlerde vaka sayısı giderek azalacak. Ama bu tabi ki 2 yılda bitecek bir süreç değil. Daha uzun yıllar bu aşıların tekrarlarını olacağız. Bu aşıların sonuçlarını göreceğiz. Bununla birlikte aşı uygulamalarında maksimum seviyeye çıkıldı” dedi

“AŞI OTOGAR VE PAZAR YERİNDE YAPILACAK KADAR BASİT DEĞİL”

Kendisinin de bir hekim olması ile birlikte salgın sürecinde gördüğü birtakım sıkıntıları paylaşan Çakır, “Mesleki olarak gördüğümüz bir tehlike var, aşının uygulama şartları, uygulama yerleri. Buna özen gösterilmesi gerekiyor. Biontech dediğimiz aşının kullanım ve saklama koşulları çok ciddi şartlar var. Örnek azot içinde bekletiliyor, belli insan sayısı 6 kişi yapılıyor diye biliyorum. Bu sayıya dikkat edilmesi gerekiyor. Sterilizasyona dikkat edilmesi gerekiyor. Bir de olumsuz şartlar hazırlıklı olunması gerekiyor. Örnek aşıyı yaptığınız şahısta herhangi bir komplikasyon geliştiğini var sayarsak orada müdahale edebilecek acil durum ekipmanı, müdahale timi gibi şeylerin olmaması orada hayati riske sebebiyet verir. Aşı yaptırmak istiyorsa vatandaşlar sağlık kuruluşlarında yaptırsınlar. Mesela otogarda, Pazar yerinde yapılması abes. Aşı bu kadar basit bir şey değil” dedi.

“AŞI OLAN BEN KURTULDUM GÖZÜYLE BAKMAMALI”

Hiçbir aşının yüzde yüz koruyucu olmadığını o yüzden tedbirleri uygulamaya devam edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Cengiz Çakır, “Maske, sosyal, mesafe, beslenme ve çevresel faktörler bunlarda aslında önemli. Geçmişe dönük baktığınızda Covid olmayan insanların beslenme programlarının dört dörtlük olduğu, vitamin alımlarının önemli olduğu söyleniyor. Kontrolsüzde ilerliyor, burada güvenlik güçlerine de mana bulamıyorum karşıda çok gergin bir toplum var şu anda. Birazcık kişisel bilinçle olması gereken bir şey. İnsanların yapma, etme demeleri ile değil farkındalıkla işin çözülmesi gerekiyor. Aşı olan insanın ben kurtuldum gözüyle bakmaması lazım. Hiçbir aşının yüzde yüz koruyuculuğu yok. Bunu unutmadan aynı özveri ve bilinçle hareket edilmesi gerekiyor” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.