DOLAR 32,5919 0.34%
EURO 34,8388 0.23%
ALTIN 2.511,061,08
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21036152,22%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Çeltik üreticisi şaşkın!”

Çakırlar, “Çeltik üreticisi şaşkın!”

ABONE OL
5 Eylül 2020 13:01
Çakırlar, “Çeltik üreticisi şaşkın!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı çeltik alım fiyatlarının üreticiyi şaşkına çevirdiğini belirterek, alım fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TMO’nun önceki gün açıkladığı çeltik alım fiyatlarına yönelik Edirne Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar, değerlendirmelerde bulundu.

Çeltik üreticilerinin uzun zamandan beri bekledikleri alım fiyatlarının TMO tarafından açıkladığını hatırlatan Çakırlar, “Açıklanan fiyatlar üreticide büyük bir şaşkınlık yarattı. Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatları 2020 dönemi 55 randımanlı Baldo çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 4 bin 500 lira, 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 600 lira ve 65 randımanlı Luna çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 200 lira olarak belirlendi” dedi.

TMO’’un açıkladığı rakamların çeltik üreticisini şaşkına çevirdiğini belirten Çakırlar, “Çünkü şuan piyasada dönen rakamların dahi altında kalan bu fiyatlar üreticiyi kara kara düşündürmektedir. Çeltik üretiminde bölgemizde hatta ülkemizde dahi önemli bir yere sahip olan İpsala’da yer yer yaşanan hastalık ve kuraklık sebebiyle kaybedilen verim açıklanan bu rakamlarla üreticilerimizi ziyadesiyle üzmüştür” dedi.

Pandemi dolayısıyla Dünya’da ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar, bütün Dünya ülkelerinde tarım ve gıda sektörünün dolayısıyla üretiminin önemini bir kez daha hatırlatmasına rağmen ülkemizde çiftçimize verilen değeri tekraren gözler önüne serdiğini belirten Çakırlar, şunları söyledi;

Artan girdi maliyetleri, yaşanan kuraklık ve piyasalarda oluşan dengesizlikler sonucunda üreticide beklenen fiyat beklentisinin yaklaşık 1.000-1.500 lira altında kalması ve gün geçtikçe artan döviz ile birlikte beklentide oluşan fiyatları da eritmektedir. Açıklanan fiyatlarda maliyetin hesabının nasıl yapıldığını anlamamakla birlikte büyük bir yanlışlık yapıldığının kanısındayım, verilen rakamın en dip seviyeden verilmesi çiftçiyi üretime küstürmekten başka bir şeye yol açmayacağını düşünüyor, en kısa zamanda bu yanlıştan dönülmesini umut ediyorum” dedi.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.