DOLAR 32,5809 0.01%
EURO 34,9158 0.12%
ALTIN 2.425,740,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2102034-3,37%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çakırlar, gümrüklere dikkat çekti

Çakırlar, gümrüklere dikkat çekti

ABONE OL
19 Kasım 2021 11:36
Çakırlar, gümrüklere dikkat çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ticaret Bakanlığı bütçesi hakkında konuşan İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ihracat malı yüklü TIR’ların bekleme sürelerinin kısaltılması gerektiğine değinerek, araçlarda bulundurulması zorunlu evrakların sayısı azaltılması ve elektronik hale dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ticaret Bakanlığı bütçesi hakkında söz alarak gümrük kapılarında ve ihracatta yaşanan aksaklıklara değindi.

AB’ye açılan ve önemli sınır kapılardan biri olan Kapıkule’deki bekleme sürelerinin, özellikle Kapıkule ve Kaptan Andrevo gümrük kapılarında yaşanan aksaklıklar, 2-3 güne bazen de daha uzun sürelere çıkabildiğine işaret eden Milletvekili Çakırlar, “Bir aracın 24 saatlik bekleme maliyeti 300 Avro olduğu göz önüne alındığında maliyetin dış ticaretimiz üzerindeki etkisi önemlidir. Geçiş belgesi ve Kipi Sınır Kapısı’nın rehabilitasyon süreci ve Kipi’yi İpsala’ya bağlayan sınır köprüsünün birleştirilmesi konuları gündemde olmalıdır” dedi.

“ZORUNLU EVRAKLARIN SAYISI AZALTILMALI VE ELEKTRONİK HALE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Tüm sınır kapılarında süreç analizleri yaptırılmalı ve ihracat malı yüklü araçların kırmızı hatta düşmemeleri halinde gümrüklere uğramadan sınır kapısına gitmesi yönünde bir düzenleme yapılması gerektiğine değinen Milletvekili Çakırlar, “Araçlarda bulundurulması zorunlu evrakların sayısı azaltılmalı ve elektronik hale dönüştürülmeli, her sınır kapısında bitki sağlık ve veteriner kontrollerinin, gümrük idareleri ile uyumlu şekilde 24 saat yapılabilmesi sağlanmalıdır. Türkiye’nin Ortak Transit Sistemi’nde elde ettiği başarı ve bu kolaylaştırılmış gümrük sisteminin, TIR Karnesi işlemlerine de taşınması, TIR Karnesi işlemlerinin tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilmesi öngörülen e-TIR sisteminin etkin şekilde çalışması gerçekleştirilmelidir” dedi.

“TRANSİT TAŞIMALARDAKİ GEÇİŞ BELGESİ SORUNU ÇÖZÜMLENMELİ”

Milletvekili Çakırlar, sadece İstanbul’daki gümrük idarelerinde geçerli olan parsiyel araçların 48 saatlik süre içinde antrepo beyannamesi verilmeden taşıdıkları yükü antrepoya boşaltabilmesine dair kolaylığın tüm ülke çapında yapılması gerektiğinin önemi değinerek, “Özellikle transit taşımalardaki geçiş belgesi sorunun çözülmesi, taşımacılarımızın önünü açacaktır. Geçiş ücretleri, sürücü vizesi gibi sorunların çözüme kavuşturulmasıyla birlikte, ülkemizin dış ticaretteki hedeflere ulaşmasının önündeki önemli engeller de aşılmış olacaktır. COVID 19, dijitalleşme konusundaki çalışmalara hız kazandırdı. E-Devlet hizmetlerinin daha da yaygınlaşması için, Ulaştırma ve Gümrük sistemlerinin entegrasyonu, geçiş belgesi ön rezervasyon sistemi ve elektronik geçiş belgesi gibi projeler sektörde dijital dönüşüm sürecini daha da arttıracaktır” dedi.

“İHRACAT HACMİ ARTARKEN, İHRACAT GELİRİNDE ARTIŞ GERÇEKLEŞMİYOR”

Türkiye’nin kilo başına ihracat tutarının bugün 1.09 ABD dolar iken 2015 yılında bu tutarın 1.60 ABD dolar olduğunu ve ihracat hacmi artarken, ihracat gelirinde artış gerçekleşmediğini belirten Milletvekili Çakırlar, “Oysaki ciddi hacimlerde yapılan ihracattan daha yüksek gelir elde edilmesi gerekiyor. Japonya’da kilo başına ihracat tutarı 4 ABD doları, Almanya’da 3,7 ABD doları, Güney Amerika’da 2,5 ABD doları; Türkiye bu ülkelerin hepsinden çok daha düşük ihracat geliri var.  Diğer ülkelerin ortak özelliği, yüksek teknolojili ürünler geliştirmeleridir. Türkiye katma değerli ürün ihracatına yönelmelidir. Türkiye katma değerli ürün ihracatına yönelirse, dış ticaretindeki yapısal problemleri çözebilir. Türkiye’de ihracatçı sayısı çok düşüktür, 4.5 milyon civarında firma var iken; bunun sadece 90,617 firma ihracat yapmaktadır. Ülkemiz araştırma geliştirme harcamalarının gayrisafi yurtiçi hâsıla içindeki payı arttığında kişi başına milli gelir de artırıyor, bu da ülkedeki refah düzeyini arttırıyor; Türkiye’de bu oran binde şeklinde ifade edilirken, halbuki araştırma geliştirme harcamalarının kişi başına milli gelire oranı yüzde 24 olan ülkeler çok daha fazla kişi başına milli gelir oranına sahip yani daha müreffeh bir ekonomi için Türkiye’nin AR-GE harcamalarını artırması gerekiyor” dedi.

“İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİN PAYINDA DÜŞÜŞ VAR”

Türkiye’de hala teknoloji yoğundan ziyade emek-yoğun bir ihracat yapısı olmasından kaynaklı bir ihracat düşüşü olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerine bakıldığında 2020 yılında ileri teknoloji ürünlerin payı yüzde 3,3 iken 2021 Eylül ayında yüzde 2,8’e düşmüştür. Orta düşük teknoloji ürünlerin payı ise anılan dönemlerde yüzde 25’ten yüzde 68’ e yükselmiştir. Eylül ayında göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,6’dır. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,8’dir.  Yüksek teknoloji gerektiren mikro elektronik, bilgisayar, iletişim araçları, makine ve robot, uzay araçları, bilimsel ve hassas aletler, tıbbi ve biyolojik bileşikler ve ileri malzeme içeren özellikli kimyasallar gibi ürünlerdir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.