DOLAR 32,5941 0.28%
EURO 34,8188 0.07%
ALTIN 2.496,140,48
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20721964,25%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, sınır ticaretini gündeme getirdi

Çakırlar, sınır ticaretini gündeme getirdi

ABONE OL
10 Kasım 2022 11:52
Çakırlar, sınır ticaretini gündeme getirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Bulgaristan ile ülkemiz arasında 1977 yılında yürürlüğe giren ve 2000 yılında son verilen sınır ticareti anlaşmasına değinerek, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a “Bakanlığınızca tekrar sınır ticareti yapılmasına ilişkin bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

Milletvekili Çakırlar, ayrıca, Bulgaristan’a giden Edirneli oto ve tarım aletleri ustalarının vize sorunu yaşadığına değinerek, bu işlerle uğraşan vatandaşların vize işlemlerini kolaylaştırmak için Bulgaristan ile ortak bir çalışma olup olmadığını da sordu.

Ticaret Bakanlığının 2023 yılı bütçenin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun da konuşan İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan Bulgaristan ile ülkemiz arasında sınır ticareti yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 19 Mart 1997 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, sınır ticareti uygulamasının, 28.04.2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla son verildiğini hatırlatarak, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a “Bakanlığınızca tekrar sınır ticareti yapılmasına ilişkin bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

“PASAPORTSUZ GEÇİŞ SINIR TİCARETİ SAYILMAZ”

Bulgaristan vatandaşlarına Türkiye’ye girişlerde pasaportsuz geçiş izni verilmesine de değinen Milletvekili Çakırlar, “27 Temmuz 2022 tarih ve 31905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi, Bulgaristan vatandaşlarına pasaportsuz geçiş izni verilmesi sınır ticareti sayılmaz, Çünkü tek taraflı bir durum söz konusudur” dedi.

Edirne’den Bulgaristan’a giden oto ve tarım aletleri ustalarının yaşadığı vize sorununa da değinen Milletvekili Çakırlar, “Ülkemizden Bulgaristan’a gidecek olanların asıl sorunu vize sorunudur. Bulgaristan’da kalifiye usta bulmak çok zor. Bulgarlar, özellikle araba ve tarım aletleri tamiri için sınır şehri olan Edirne ilimizden usta arayışına girmektedir. Fakat Edirne ilinden gidecek olan usta en az bir hafta 10 gün süreyle kalması gerekmektedir. Bu sebeple bu işlerle iştigal olan vatandaşlarımızın vize işlemlerinin kolaylaştırmak için Bulgaristan ile ortak bir çalışmanız var mıdır?” dedi.

“DEMİRYOLLARININ LİMANLARLA BAĞLANTISI GÜÇLENDİRİLMELİ”

Lojistik Güven Endeksi’nde yaşanan azalışa değinen Milletvekili Çakırlar, “Lojistik Güven Endeksi Temmuz- Eylül 2022 döneminde, bir önceki döneme göre yaklaşık yüzde 8,13 azalış göstermiş 109,21 puana düşmüştür. Covid-19 salgınının yaşandığı dönemde (143,24’tü) bile bu kadar düşmemişti. Limanlarımızın “uğrak liman” olma özelliği yanı sıra lojistik alt yapımız, bürokrasimizi azaltıp düşük maliyet avantajı da ne zaman kullanacağız? Demiryollarının limanlarla bağlantısının güçlendirilmesi gerekir, çünkü uluslararası deniz taşımacılığının en önemli bileşenlerinden birisi limanlardır. Limanlar, küresel tedarik zincirinin kesişim noktası olarak hayati bir görev yerine getirmektedirler” dedi.

İHRACATÇILARIN YAŞADIĞI SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ

İhracatçıların yaşadığı sorunlara değinen Milletvekili Çakırlar, “İhracat sonucu elde edilen dövizin yüzde 40’ını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına satıyor. Nitelik ve nicelik olarak eksiklikler var. Var olan insan kaynağı verimli kullanılamıyor. Firma yıl boyunca örneğin 20-25 milyon TL iade almış, vergi dairesi önceki yıllarda bir firma ile ilgili faturaların çıkartılmasını istiyor, KDV’si 2-3 bin TL. Firmaya kalkacak bunu bulacak, vergi dairesindeki memurda dosyaya zaman harcayacak. Boşa giden emek ve zaman! İade aşamasındaki imzalar inanılır gibi değil. Çok uzun işlem zamanları var. Bir de eksik yazı var denirse varın siz düşünün. İmzalar formalite, zamana ve emeğe yazık. İhracatçının hammadde almasında yüzde 40 kotası neden getirirsiniz.! Türkiye’nin mevcut ithalatının yüzde 90’ı hammadde ve enerji ithalatından oluşuyor. Bu oran çok yüksek. Buğday getirip un yapmayı düşüneceğinize tarım alanlarını genişletin. Gerçek ihracatçılar neden teşvik edilmiyor? ABD doları ve Euro 19 TL’ye geliyor. Dış ticaretin 40 milyar ABD doları açık vermekte, 450 Milyar ABD doları borcumuz var ve işimiz çok zor. İhracatta öncü hangi sektörler varsa ihracat girdilerini tek tek inceleyip ithalata bağımlılığını azaltmak üzere çalışmak gerekir. Her sektörün üretimi dikkate alınarak sektörel teşvikler ve sübvansiyonlar çıkartılmalıdır. İhracatçı firmaların gerçekleştirdiği ihracattan doğan KDV iade haklarında geri dönüş süreleri uzadı. Her yıl gündeme gelir ancak sonuç yok. 1 yılı bulan dosyalar var. Çünkü eksik bilgi var diyerek maalesef süreci uzattıkça uzatıyorlar. Karbon kaçağı yüksek ürün ihracatında, sınırda karbon düzenleme mekanizması ile tüketim düzeyinde vergiler (ilave gümrük vergileri) getirilmesi planlanmaktadır. Bu durum üreticilere ve ithalatçılara ek maliyetler yaratacak ve rekabet güçleri zayıflayacaktır. Son 30 yıl içerisinde yüzde 130 artan sera gazı emisyonları, azaltılmadığı takdirde de AB ülkelerine ihracatta ciddi kayıplar yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.