DOLAR 32,5841 0.28%
EURO 34,7540 -0.01%
ALTIN 2.488,500,18
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20508362,69%
Edirne
16°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çay ve kahvenin fazla tüketimi, çarpıntı yapıyor”

“Çay ve kahvenin fazla tüketimi, çarpıntı yapıyor”

ABONE OL
15 Ekim 2022 15:17
“Çay ve kahvenin fazla tüketimi, çarpıntı yapıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÇARPINTI NEDİR?

Çarpıntı, kalbin olması gerekenden hızlı atması veya güçlü kasılması sebebi ile kişinin deneyimlediği histir. Çarpıntı hissi gerçekten de kalbin hızlı atması sebebi ile meydana gelebilir. Ancak her çarpıntının sebebi bu değildir. Bazı durumlarda kalpte meydana gelen güçlü kasılmalar da çarpıntı hissine sebep olabilir. Eğer çarpıntı, kalbin normalden hızlı atması sebebi ile meydana geliyorsa bu duruma tıpta ‘’taşikardi’’ denir.

TAŞİKARDİ NEDİR?

Taşikardi, kalbin; çeşitli sebeplerden normal kabul edilen aralıktan daha hızlı atmasıdır. Dinlenme halinde olan yetişkinlerde, dakikadaki kalp atış sayısının 60 ila 100 arasında olması beklenir. Eğer nabız (kalp atışı) sayısı dakikada 100’ün üzerindeyse, bu kalp ritmini tanımlamak için ‘’taşikardi’’ terimi kullanılır. Halk arasında çarpıntı olarak da bilinen bu durum; panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklar veya ritim bozukluğu gibi kalp damar hastalıkları sırasında görülebilmektedir.

NORMAL NABIZ KAÇ OLMALI? NORMAL NABIZ ARALIĞI KAÇTIR?

Sağlıklı ve dinlenme halinde olan bir yetişkinin normal nabız sayısı dakikada 60 – 100,

Aynı koşulları sağlayan bir çocuğun, normal nabız sayısı dakikada 100 – 120,

Yine aynı koşulları sağlayan bir bebeğin normal nabız sayısı dakikada 100 – 140 aralıklarındadır.

Normal kabul edilen nabız sayısı bireyin yaşına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca fiziksel aktiviteler ve duygu değişimleri sırasında nabzın doğal olarak artış gösterebileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden yukarıda verdiğimiz ideal aralıklar, istirahat halinde olan bireyler için geçerlidir.

ÇARPINTI NEDENLERİ NELERDİR?

Çarpıntı sebepleri arasında şunlar yer alabilir:

Ani duygu değişimleri; korku, heyecan, üzüntü.

Aşırı stres.

Yoğun fiziksel aktivite; koşma, egzersizler, sportif faaliyetler.

Çay ve kahve gibi kafein içeren ürünlerin fazla tüketilmesi.

Bunlar sinüs taşikardisi veya fizyolojik taşikardi olarak bilinen bir çarpıntı türüne sebep olurlar. Sinüs taşikardisi birtakım yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde kolayca ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak çarpıntı hissinin sebebi aritmik taşikardi (ritim bozukluğu kaynaklı taşikardi) ise farklı tıbbi tedavi yaklaşımları gerekebilir. Hastanın sinüs taşikardisine mi yoksa aritmik taşikardiye mi sahip olduğu EKG gibi tetkikler sayesinde tespit edilebilir.

Saydıklarımıza ek olarak bazı kişilerde panik ataklar sebebi ile de çarpıntı hissi görülebilmektedir.

KALP ÇARPINTISI NASIL TEDAVİ EDİLİR? ÇARPINTI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Doç.Dr.Ömer Uz, ”Kalp çarpıntısı başlı başına bir hastalık değil, bir belirti olarak karşımıza çıkar. Bu belirtinin ortadan kaldırılabilmesi için hangi sebepten kaynaklandığı tespit edilmelidir. Çarpıntı hissi; aşırı stres, kafein kullanımı, yorucu aktiviteler sebebi ile görülüyorsa bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılabilir. Panik ataklar sebebi ile görülüyorsa psikolojik destek alınabilir.Çarpıntı hissinin kalpte ritim bozukluğu sebebi ile meydana geldiği düşünülüyorsa bir kalp ve damar hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Böylece gerekli tetkikler yapılabilir ve ritim bozukluğunun detayları araştırılabilir. Daha sonra ise uygun bir tedaviye başlanılabilir.”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.