DOLAR 32,5653 0.03%
EURO 34,9082 0.02%
ALTIN 2.422,80-0,28
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2079755-3,57%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik fiyatı memnun etmedi

Çeltik fiyatı memnun etmedi

ABONE OL
8 Eylül 2021 10:15
Çeltik fiyatı memnun etmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, açıklanan çeltik fiyatının beklentinin altında kaldığını belirterek, “Şu anki fiyat maliyet artışını bile karşılamayan bir fiyat var. Bu üreticiyi memnun etmedi. En azında maliyet artışı seviyesinde olmasını bekliyorduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası 2021 çeltik alım fiyatlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeltikte ton başına baldo çeşidi için 5 bin 500, Osmancık çeşidi için 4 bin 500, Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacağını söylemişti. Ancak açıklanan fiyat çeltik üreticilerini memnun etmedi.

Açıklanan fiyatı değerlendiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, fiyatın maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

“FİYATLAR ÜRETİCİYİ MEMNUN ETMEDİ”

Verilen rakamların girdi maliyet artışının bir tık üstüne olmasını istediklerini dile getiren Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “Çeltik fiyatlarımız açıklandı. Memnuniyet açısından baktığınızda üreticinin beklentisini karşılamadı fiyatlar. Niye diye sorarsanız. Geçtiğimiz yılla bu yıl arasında maliyetlerde minimum yüzde 30 artış oldu. Gübredeki artışı frenleyemedik. Yüzde 100 ile yüzde 160 arasında bir artış vardı. Ama bizim genel bütün giderlerimizin ortalamasında minimum yüzde 30 artış var. Açıklanan rakamlara baktığınızda bugün iri tanelide yüzde 22 gibi bir artış var. Orta ve küçük tanelide de yüzde 25 gibi bir artış sağlandı. Geçen yılki fiyata göre. Bizde zaten yüzde 30 maliyet artışı var geçen yıla göre. Bu üreticinin girdi maliyetini bile karşılamayan bir rakamdır. O yüzden, biz üreticiler olarak maliyet artışının bir tık üzerinde olmasını isteriz. Devamlı bir girdi maliyet artışımız var, önümüzdeki yıl, ilacımızı gübremizi rahatlıkla alıp, toprak hazırlığımız rahatlıkla yapabilecek seviyeye gelmemiz için. Çünkü bizim maliyetlerimiz hiç durmuyor. Bizim bu işleri rahat yapabilmemiz için bu maliyet artışının bir tık üzerinde fiyat açıklanması gerektiğini düşünüyoruz, biz üreticiler olarak. Şu anki fiyat maliyet artışını bile karşılamayan bir fiyat var. Bu üreticiyi memnun etmedi. En azında maliyet artışı seviyesinde olmasını bekliyorduk” dedi.

“ÇELTİK GENEL OLARAK GÜZEL CİDDİ BİR SIKINTIMIZ YOK”

Çeltik üretiminde sorun olmadığını ürünlerin güzel olduğunu kaydeden Arabacı “Henüz hasat dönemi başlamadı. Ama baktığımızda ciddi bir sıkıntımız yok. Genel olarak ürünlerimizin gelişimi güzel görünüyor. Burada net bilgi için hasat dönemi başlaması lazım. Hasada az kaldı. Eylül 15 gibi bizim bölgemizde hasat başlar. İnşallah bu dönemde üreticilerimiz hayırlısıyla kazasız belasız, herhangi bir afet sıkıntı yaşamadan ürününü toplamayı nasip eder” dedi.

“MALİYET ARTIŞIMIZ VAR”

2021 yılı çeltik çeşitlerinde alım fiyatlarını söyleyen Arabacı, “Luna geçen sene 3 lira 20 kuruştu 4 lira oldu. Yüzde 25 artış oldu. Osmancık geçen yıl 3 lira 60 kuruştu, şu anda 4 lira 50 kuruş oldu. Oda yüzde 25 artış yaptı.  Baldo geçen yıl 4.5 liraydı, 5.5 oldu orda da yüzde 22 artış var.  Artan bir maliyet artışımız var. Gübreyi söylememize gerek yok. Sürekli artışta. Önümüzdeki yıl ürünümüzü ekebilmemiz için maliyet artışında bir beklentimiz vardı. Bu rakama çiftçi çok memnun diyemeyiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.