DOLAR 32,5008 0.16%
EURO 34,7919 0.18%
ALTIN 2.488,651,09
BIST 9.565,940,37%
BITCOIN 2008029-1,23%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çeltikçilerin feryadını duyun”

“Çeltikçilerin feryadını duyun”

ABONE OL
5 Kasım 2021 10:50
“Çeltikçilerin feryadını duyun”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM’de geçtiğimiz aylarda İpsala İlçesi’nde dolu yağışı nedeniyle zarar gören çektik tarlalarının birçoğunun sigortasız olduğuna dikkat çekerek, “Sigortası olmayan üreticilerimizi görmezden gelmeyin, feryatlarını duyun, alanın afet bölgesi olarak ilan edilmesi bekliyorlar, daha doğrusu mağduriyetlerinin karşılanmasını istiyorlar, Devlet’ten yardım bekliyorlar. Umarım seslerine kulak verirsiniz” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifinin 3. Maddesi’nde İYİ Parti Grubu adına söz aldı.

“VATANDAŞLAR ZAM HABERLERİYLE UYANIYORLAR”

Milletvekili Çakırlar, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile şahlanacak olan ekonomimizin gece yarısı atama ve görevden af kararlarıyla tepe taklak olduğunu belirterek, “Bu süreçte önü alınamayan işsizlik sorunu adeta bir orduya dönüşmüş, her geçen gün artan enflasyonu düşürmek için yapılan faiz indirimleri tıpkı doları tutmak için eritilen 128 Milyar dolar gibi hiçbir işe yaramamıştır. Ekonomiyi yönetemeyen hükümet ricali zam haberleri ile uyanan vatandaşın geçim derdine sorun bulamamaktadır” dedi.

“KORONAVİRÜS TARIM VE GIDANIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI”

Milletvekili Çakırlar, koronavirüs salgını yaşamın her alanını etkilediği gibi insanoğluna tarım ve gıda sektörünün önemini bir kez daha hatırlattığına dikkat çekerek, “Salgın sürecinde Dünya’nın birçok ülkesi, dış ticaret yasakları koyarak gıdaya olan ihtiyaçlarını kendi bünyelerinden karşılama yoluna gitmiştir. Bu durumda üretimde kendi kendine yetebilmenin önemi anlaşılmış ve yaşanabilecek gıda krizi karşısında birçok ülke, tarım sektörüne gerektiğinden fazla yatırım yapma kararı alarak, üreticilerini ve sektörü destekleyecek adımlar atmış ve sektörün büyümesine katkı sağlamıştır” dedi.

“TARIMDA VAZGEÇİLMEYEN İTHALAT POLİTİKALARI”

Milletvekili Çakırlar, “Ülkemizde tarımda vazgeçilmeyen ithalat politikalarının, yüksek girdi maliyetlerinin, zamanında ödenmeyen destek ücretlerinin, çevresel faktörlerin, her gün artan döviz kurlarının ve çiftçinin sözlerine kulak asılmaması sonucunda sektörün nereye gideceğini anlamamak zor değil” dedi.

“ÇELTİK ÜRETİCİLERİMİZ ZOR GÜNLER YAŞIYOR”

Ülkemizdeki pirinç ihtiyacının yarısının Edirne’den karşılandığına dikkat çeker Milletvekili Çakırlar, “Edirne ilimizde bu yıl çeltik üreticilerimiz zor günler yaşamakta, artan girdi maliyetlerinin yanında, bölgede yaşanan hastalık dolayısıyla verimin düşüklüğü bekleniyordu.  Bu kadar olumsuzluklar içerisinde, geçtiğimiz haftalarda İpsala’da meydana gelen dolu felaketinin büyük bir kısmı Sarıcaali köyünde olmak üzere Balabancık, Sultanköy, Paşaköy ve civar köylerde ilk belirlemelerde 10-12 bin dönüm çeltik alanını etkilediği söylenmiştir. Yerinde yaptığımız gözlemlerde dolunun yaklaşık 20 bin dönüm çeltik alanının ürün alınamaz hale getirdiği gördük” dedi.

“BİRÇOK ÇELTİK ALANININ SİGORTASIZ”

Bölgede üreticilerle yaptığımız görüşmelerde birçok çeltik alanının sigortasız olduğunu ve bazı tarım alanlarının da mahkemelik olmasından dolayı ÇKS yaptıramadıklarını bu sebeple sigortasız olduklarını gördüklerini anlatan Milletvekili Çakırlar, “Burada üretim yapan birçok çiftçi bu duruma çözüm bulunmasını istemekte, bu durumun yaşandığı alanlarda herhangi bir destekte alamayan üreticilerimiz girdi maliyetlerinin altında daha fazla ezilmektedir. Sigortalı alanlarda zararların tespit edilmesi için çalışmalar tamamlanmış, fakat bu zamana kadar üreticiye herhangi bir ödeme yapılmamıştır, tespit edilen zararlar, vakit kaybetmeden ödenmelidir” dedi.

“ÇELTİK ÜRETİCİLERİNİN FERYATLARINI DUYUN”

Sigortası olmayan üreticilerin görmeden gelinmemesini isteyen Milletvekili Çakırlar şöyle devam etti; “Feryatlarını duyun, ilgili alanın afet bölgesi olarak ilan edilmesi bekliyorlar, daha doğrusu mağduriyetlerinin karşılanmasını istiyorlar, Devlet’ten yardım bekliyorlar. Umarım seslerine kulak verirsiniz… Çeltik ile ilgili bir başka konu randıman meselesi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yanlış politikaları sonucunda üretici gün geçtikçe mağdur edildiğinden dolayı Çeltik üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kriterlerinde değişikliğe gidilmesini beklemektedir. Üretici çeltikte 50 randıman altındaki ürünlere fiyat istemektedir. Bu sene yaşanan birçok olumsuzluk sonucunda verim maalesef çok düşük kaldı, açıklanan rakamlarda artan maliyetlerin önüne geçemedi. Bu durumların dikkate alınarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kriterlerinde değişikliğe gitmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.