DOLAR 32,5910 0.11%
EURO 35,0220 0.42%
ALTIN 2.417,70-0,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2098231-3,22%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çevreci öğrencilerin örnek davranışı

Çevreci öğrencilerin örnek davranışı

ABONE OL
26 Ekim 2020 14:05
Çevreci öğrencilerin örnek davranışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Birimi, okullardan atık pil ve elektronik atık toplamaya devam etti. Öğrencilere, çevre bilinci aşılamak adına yapılan çalışmalarda geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında COVİD-19 engeline rağmen 12 okuldan bin 200 kilogram atık pil, 2 ton da elektronik atık toplandı.

Edirne Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Birimi yetkililer tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi;

“Elektronik atıklar ve atık piller birçok zararlı maddeyi içermektedir. Toplam atıklardaki payları yüzde 2-3 civarında olmasına rağmen, atıkların içerisindeki zararlı maddelerin yüzde yetmişe yakını e-atıklardan gelmektedir. Çevremizde hiçbir eşyada bir araya gelemeyecek onlarca element, elektronik eşyaların ve pillerin içinde bulunur.

Bu elektronik eşyalar, bir geri dönüşüm tesisinde işlenmek yerine kırılarak çöpe ve toprağa gömülürse içlerindeki kurşun toprağa ve suya karışarak çevre kirliliğine neden olmaktadır. Çöp sahalarındaki kurşunun yüzde kırkı elektronik atıklardan kaynaklanmaktadır. Bu ağır metaller, yağmurlarla yer altı sularına karışıp su kaynaklarımızı kirleterek toplum sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluştururlar. Kurşun, sinir sistemi, kan dolaşımı ve böbrekler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Elektronik atıklarda ayrıca krom, lityum ve hidrokarbonlar gibi birçok zehirli ve kanserojen madde bulunmaktadır. Elektronik atıkların yakılması, birçok kanserojen zehirli gazın atmosfere yayılmasına neden olur.

Edirne Belediyesi olarak 2014-2020 yılları arasında belediye mücavir alan içeresinde bulunan işletmelerden ve meskenlerden toplanan atık elektronikler ve atık piller 1000 ton civarıdır.

Edirne Belediyesi Başkanlığı ile 10.11.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak görevlendirilen AGİD Ticari işletmesi  (Aydınlatma Gereçleri İmalatçılar Derneği) arasında 2018 yılı içeresinde  yapılan protokol sonucu Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE Yönetmeliği) kapsamında 5.Grup Aydınlatma ekipmanları ve 6.Grup Küçük ev aletleri, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, spor ve eğlence ekipmanları, izleme ve kontrol aletleri atık ürünlerin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşüme tabi olması hedeflenmektedir.

Aynı zamanda Belediyemiz ile TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayiciler Derneği) arasında devam eden protokol ile Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE Yönetmeliği) kapsamında 1. Grup Büyük ev eşyaları, 2. Grup Küçük ev aletleri, 3. Grup Bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları ve 4. Grup Tüketici ekipmanları atık ürünlerin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşümü faaliyetleri devam etmektedir.

Ayrıca Belediyemiz TAP(Türkiye Pil İthalatçıları ve Üreticileri Derneği) arasında devam eden protokol ile Atık Pil Kontrolü Yönetmeliği kapsamında atık pillerin toplanması, taşınması, bertarafı ve geri dönüşümü faaliyetleri devam etmektedir”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.