DOLAR 32,3729 0.14%
EURO 35,0143 -0.2%
ALTIN 2.324,140,22
BIST 9.120,790,45%
BITCOIN 2270686-0,31%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çevreciler linyit ocağına karşı

Çevreciler linyit ocağına karşı

ABONE OL
1 Şubat 2021 10:47
Çevreciler linyit ocağına karşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de çeşitli çevre dernekleri ve kuruluş temsilcileri bir araya gelerek Süloğlu ilçesinde yapılmak istenen linyit ocağı çalışmalarının durdurulması için, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.

Süloğlu ilçesinin Geçkinli Köyü merasına linyit ocağı yapılıp kömür çıkarılmak için çalışma başlatılmış durumda. Kömür çıkarılması sırasında doğaya çok fazla zarar vereceği düşüncesiyle özellikle çevreci birçok kurum ve kuruluş buna karşı çıkmakta. Konuyla ilgili olarak, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve beraberindeki birçok Sivil Toplum Kuruluşu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenlediler.

Burada basın açıklamasını okuyan Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, yılda 50 bin linyit çıkarma ve işleme tesisi nedeniyle 3 milyon ton atık malzeme çıkacağını öne sürdü.

Eren, şunları söyledi; 2019 Yılı ağustos ayında Geçkinli Köyü’nden, yaşadıkları sıkıntıları görmemiz için E.Ç.G.D olarak davet almıştık. Bir süre köyün meydanındaki kahvede, kömür ocağından gelen koku eşliğinde sorunlarını dinledikten sonra yürüyüş mesafesinde köyün merası demeye bin şahit isteyen alana geldik. Uzun yıllardan beri kömür çıkarılan bu alan aşırı stoktan dolayı yaz sıcağının da etkisiyle içten yanıyor, patlıyor ve nefesimizi kesen bir kokuyla ve doğa tahribatıyla korkunç görünüyordu. Sonrasında kurumsal görüşmeler, basın yoluyla oluşan kamuoyu baskısıyla stoklar kaldırıldı ve yangınlar durdu. Yaklaşık 2 yıl sonra yine aynı alana, yani köyün merasına bu kez eskisinden çok daha büyüğünün planlanmış olduğunu görüyoruz. Yılda 350 bin ton kömür işlemek için, 3 milyon ton atık malzemesinin oluşacağı öngörülen, Batı Kömür İşletmeleri ‘’Linyit ocağı, lavyar, kurutma, paketleme Tesisi Projesi Tanıtım Dosyasının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED süreci başlatılmış. Geçkinli Köyü’nde yaşayan insanlar, yıllardan beri kömür ocaklarının tozu, gürültüsü, isi, kokusu nedeniyle hastalıklarında ciddi artış, tarlalarındaki üründe ve hayvancılıkta da verim düşüşü olduğunu söylemektedirler. Bu kez onları çok daha büyük sıkıntı bekliyor.  Linyit ocağı ve ek tesislerinin 15 m. uzağında hayvanları suladıkları bir gölet ve 1380 m uzağında Geçkinli Göleti,15 ve 30 m Seymen ve Karabaş Dereleri’ne yakınlıkta, günde 638 ton bitkisel toprağı sıyırarak, günde 10.000 ton atık çıkaracakları bir proje öngörülüyor, köylerinin hemen 720 metre uzağına. Yine yılda 350 bin ton linyit çıkarma ve işleme tesisinden 3 milyon ton atık malzeme çıkacak.  Bunca toprak ve kayanın kaldırılıp koparılması, çıkan linyitin zenginleştirilmesi için ısıtma ve yıkama işlemleri sırasında bu bölgenin yüzey ve yer altı suları telafisi mümkün olmayacak biçimde zarara uğrayacak ve köylü tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sürdüremez duruma düşecektir. Yukarıdaki oluşacak riskler ‘’Herkes sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” diyen Anayasamızın 56.Maddesine göre devletin sorumluluğundadır.

“İZİN VERİLMEMESİ GEREKİR”

Bu projenin oluşturacağı halk sağlığı, çevre sağlığı konuları dışında da ruhsat sahası içinde bulunan İki Höyükler ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiş olan Koca Höyük’e zarar verilmesi riski var ve buna izin verilmemesi gerekir. Bu proje sahasının,” Önemli Ana Kuş Göç Yolları’’ üzerinde bulunması da bu alanın flora ve faunasının uzmanlarca araştırılıp raporlanmasını gerektirir. Söz konusu projenin, bölgede yaşayan insanlar, yer altı ve yer üstü yaşam için tehdit oluşturma riski çok yüksek görünmektedir. Telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşanmadan bu projenin bilim ve hukuk açısından uygun olmadığının saptanması durumunda sürecin sonlandırılacağı Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği gereğidir. Anayasa’nın 17,45,56, 169. maddelerine Çevre Kanunu’na göre, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar veren, doğal yaşamı ortadan kaldıran, tüm bölgeyi etkileyecek, kamu yararına olmayan, Batı Kömür İşletmeleri A.Ş Linyit ocağı ve Ek Tesislerine ait Tanıtım Dosyası’nın iptali ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep ediyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.