DOLAR 32,3791 0.18%
EURO 34,9922 -0.26%
ALTIN 2.324,060,21
BIST 9.068,04-0,13%
BITCOIN 2262631-0,96%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçiler için “Tarım Defterim”

Çiftçiler için “Tarım Defterim”

ABONE OL
11 Kasım 2020 16:40
Çiftçiler için “Tarım Defterim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de yazılım mühendisi Günce Su Yılmaz, çiftçilerin tarım konusunda bilgi ve verilerinin yer aldığı “Tarım Defterim” uygulamasını geliştirdi.

ABD’nin Chicago Üniversitesi mezunu Yılmaz, bir süre önce geldiği Edirne’nin Keşan ilçesinde ceviz bahçelerinde üretim yapmaya karar verdi.

Yılmaz, bu alanda gerekli bilgi ve verileri daha kalıcı hale getirmek, çiftçilerin birikimlerini kayıt altına almak için “Tarım Defterim” uygulamasını tasarladı.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, ceviz üreticilerinin geçen yıllarda tuttuğu notlara ihtiyaç duyduğunu, ancak bu notların kaybolduğunu ya da silinmiş olduğunu görünce hepsini kayıt altına almak için mobil uygulama geliştirdiğini söyledi.

Uygulamanın tüm tarım ürünleri için kullanılabileceğini belirten Yılmaz, “İnsanların tarım verilerini kalemle yazdığını, ancak 10 yıl önceki verilere bakmak istendiğinde yazının uçtuğunu gördük. Geçen yıla göre çiftçimizin ne kadar harcama yaptığı, hangi gübreyi kullandığı gibi birçok konuyu kayıt altına alabilmeleri ihtiyacını görünce, Tarım Defterim adını verdiğim uygulamayı yapmaya karar verdim.” dedi.

Yılmaz, tarımda dijitalleşmeye küçük çiftçileri de dahil etmek istediklerini ifade ederek şunları kaydetti:

“Bizim için önemli olan, özellikle Türkiye’deki küçük ölçekli çiftçilerin bu uygulamadan faydalanmasıdır. Bu uygulamada sosyal medya ayağı da olacak. Çiftçiler burada birbirlerine soru sormaya başlayacak. Kendi verilerini nasıl ‘Tarım Defterim’ uygulamasına kaydediyorlar ise soru cevapları da sosyal deftere kaydedecekler. Bu uygulamayı ‘akıllı ajanda’ olarak düşünebiliriz. Gelir ve giderlerinizi yazdığınızda geçen seneye göre kar-zarar durumunuzu görebileceksiniz. Bu uygulamam KOSGEB’den de 250 bin liralık hibe desteği aldı.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.