DOLAR 32,5167 -0.08%
EURO 34,9708 0.35%
ALTIN 2.434,160,47
BIST 9.791,780,72%
BITCOIN 2074347-4,02%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçinin ekmek teknesine haciz!

Çiftçinin ekmek teknesine haciz!

ABONE OL
4 Aralık 2020 12:35
Çiftçinin ekmek teknesine haciz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, tarlada olması gereken traktörlerin haczedildiğini belirterek, çiftçilerin borçlarının yapılandırılması gerektiğini ve haczedilen traktörlerinde çiftçiye geri verilmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Gaytancıoğlu, traktörler önünden yaptığı açıklamada borcunu ödeyemeyen ve yapılandırma imkanında yararlanamayan çiftçilerin traktörlerinin haczedildiği söyledi.

İktidara eleştirilerde bulunarak çiftçilerin uygulanan yanlış politikalar sebebiyle bu duruma düştüğünü öne süren Gaytancıoğlu, “Tarlada olması gereken traktörler haczedildi. Borçlar yapılandırıldı, çiftçi borçları hariç tutuldu. Meclis geçtiğimiz günlerde tam 2 hafta bir torba yasa üzerinde çalıştı. Yurttaşların kamuya ait 500 milyarlık borcu yapılandırıldı. Çiftçi borcu yapılandırılmadı. Çiftçi neden borçlu? Yıllardır AKP’nin uyguladığı düşük ürün fiyatları yüksek girdi maliyetleri nedeniyle” dedi.

“ÇİFTÇİMİZ HİÇ BU KADAR SAHİPSİZ KALMAMIŞTI”

Gaytancıoğlu, “Dünyanın en pahalı mazotunu traktöründe kullanan, en pahalı gübresini tarlasına atan, en pahalı yemini hayvanına yediren çiftçimiz elbette ki borçlandı. Yani çalışarak, üreterek battı diyebiliriz. Hele Tarım Kredinin iki yıl önce uyguladığı yüksek faiz politikası çiftçiyi bitirdi. Yani aslında çiftçi hesap kitap bilmediği için değil sizin uyguladığınız çiftçiden yana olmayan destekleme politikaları yüzünden zor duruma düştü. Gelin çiftçinin borçlarını yapılandıralım. O çiftçi bize lazım. Sadece üretmeyi düşünsün borçla uğraşmasın. Çiftçimiz hiç bu kadar sahipsiz kalmamıştı” dedi.

“ÜRETİM ARACI BU ŞEKİLDE BAĞLANAMAZ”

Çiftçilerin desteklenmesini ve bağlanan haczedilen traktörlerinde çiftçiye geri verilmesini isteyen Gaytancıoğlu, “Tarlada olması gereken traktörler maalesef borcundan dolayı çekiliyor depolara geliyor. Bu traktörlerin aslında tarlada çalışması lazım. Niye çalışmıyor çünkü çiftçi ipotekli kredi alıyor. Traktörünü, ahırını, hayvanlarını, evini ipotek ediyor. Borçlar ödenmeyince kefiller bulunuyor, onlar da yetmeyince böyle traktörler bağlanıyor. Bu traktörlerin şu anda buğday ekiminde görev yapması, tarlayı sürmesi lazım. Anayasal olarak ta üretenin herhangi bir üretim aracı bu şekilde bağlanamaz. Ama yasalara sahip çıkmayan, yasaları uygulamayan bir iktidar var. Çiftçimiz şu an çok zor durumda. Bütün borçlar yapılandırıldı, çiftçi borçları yapılandırılmadı. Şimdi artık traktörler bu şekilde çekiliyor, görevini yapamaz hale geliyor. Hükümete burudan sesleniyorum. Buna dur diyelim. Çiftçimizin borcunu yapılandıralım. Traktörleri buradan çıkartalım. Traktörler tarlalara gitsin. Çiftçiler traktörlerini kullansın, üretim yapsın. Türkiye’nin üretime ihtiyacı var, ithalata ihtiyacı yok. Başka ülkelerin çiftçilerine artık para vermeyelim. Kendi çiftçimizi destekleyelim. Ama önce bu traktörler buradan çıksın” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.