DOLAR 32,3252 0.22%
EURO 35,1067 -0.16%
ALTIN 2.308,331,37
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22873863,09%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiftçinin isyanını TBMM’ye taşıdı

Çiftçinin isyanını TBMM’ye taşıdı

ABONE OL
15 Aralık 2020 11:31
Çiftçinin isyanını TBMM’ye taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsüne elinde traktör ve inek fotoğrafları ile çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin traktör ve ineklerinin haczedildiğini söyledi.

TBMM’de 2021 bütçe görüşmeleri devam ediyor. Dün de TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Burada söz alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Gaytancıoğlu, birçok alanda yapılan borç yapılandırılmalarından çiftçinin yaralanamadığını ve haciz şokuyla karşı karşıya kaldığını anlatarak iktidarı eleştirdi.

Gaytancıoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Kapatılsa çiftçinin haberi olmayacak bir Bakanlığın bütçesini görüşüyoruz. Bakanlıkla çiftçinin bağı tamamen kopmuştur. Traktörleri hatta inekleri bile haczediyorsunuz. Bakan bunları televizyondan öğreniyor, yalansa söylesin. Televizyonda görüyor, sonra il müdürünü arayıp doğru mu diye soruyor. Halbuki anayasal olarak üretim araçları haczedilemez. Bir çiftçinin üzerine traktör yok, ticari araç var; sanayiye götürmüş motorunu çıkarmışlar, motoru çıkmış halde haczediliyor. Bu ne biçim uygulama çiftçi nasıl üretecek. Sizin çiftçinin durumundan hiç haberiniz yok mu? Çiftçi gerçekten bu durumda. Dediğim gibi il müdürü bu durumu onaylıyor. Bakan ve kadrosu bu şekilde Türkiye tarımına yön vermeye çalışıyor. Traktörlerin tarlada olması lazım, 100 yıllık cumhuriyetimiz ilk defa böyle bir uygulamayı görüyor, bu bakanlığın döneminde.

“ÇİFTÇİYİ KANDIRDINIZ”

Geçen hafta sabahlara kadar çalıştık, 500 milyar TL’lik borcu yapılandırdık içinde çiftçi yok. Bir ara çiftçinin borcu da yapılandırılsın diye bir önerge verildi.  AKP’li milletvekilleri demeçler verdi çiftçinin borcu yapılandırılıyor diye ama biz olmadığını biliyoruz. Yani devlet ciddiyetinden de koptunuz, çiftçiyi kandırdınız. Çiftçiler mesajlar geliyor takibata başlanacaktır avukatlık ücretlerini de katlanacaksınız diye. Tek adam rejimiyle yönetiliyoruz ya; tek adam dedi ki çiftçiye de bir kolaylık. Öğrendiğimize göre traktörleri haczedilenlere sadece kolaylık getireceksiniz diye umuyoruz ama o da net değil. Çiftçinin borcu 180 Milyar TL, getireceğimiz yapılandırma 5 Milyar TL. Çiftçi artık tarlaya giremiyor. Gübreye yüzde 50, mazota yüzde 50 zam yapmışsınız, dünyanın en pahalı elektriğini mazotunu bizim çiftçimiz kullanıyor. Siz hala ithalat peşindesiniz, ithalat lobileri sizi yönetiyor.

“BEN HAYATIMDA BÖYLE BİRŞEY GÖRMEDİM”

Dünyadan pahalıya buğday, arpa, mısır alıyorsunuz çiftçiye gelince geçen seneki destekleme bütçesini reva görüyorsunuz, ben hayatımda böyle bir şey görmedim. Geçen seneki paranın aynısını çiftçiye veriyorsunuz. Elektriğe, mazota, gübreye hiç mi zam gelmedi, insan en azından enflasyon oranında arttırır. Destekleme bütçesi 22 Milyar TL’ydi, geçen sene yine aynı. Cumhuriyet tarihinde bunun uygulaması yok Dünya tarıma destek veriyor, gıda çok önemli bir hale geldi. Su krizleri, kıtlık var. Biz tarımın bütçesinden kesiyoruz. Ama size yakın yandaşlara gelince borçlarını siliyorsunuz, yapılandırıyorsunuz, çiftçiye gelince traktörlerini çekiyorsunuz. Üretmeyen bir ülke başkalarının oyuncağı olur.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.