DOLAR 32,3363 0.16%
EURO 35,1652 -0.08%
ALTIN 2.243,640,02
BIST 8.718,11-1,25%
BITCOIN 2102926-5,21%
Edirne
11°

KAPALI

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Çiftliğin hedefi sıfır atık

Çiftliğin hedefi sıfır atık

ABONE OL
18 Ekim 2021 17:48
Çiftliğin hedefi sıfır atık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan Herkül Süt Çiftliğinde, çöp diye tabir edilen atıklar, sınıflarına ayrıştırılarak doğaya zarar vermesinin önüne geçiliyor. Çiftlikte kağıt, cam ve plastik şeklinde ayrıştırılan çöpler, atık geçici depolama alanında sınıflandırılarak, atık geri dönüşüm firmasına verilip tekrar endüstriye kazandırılıyor. “Hedef sıfır atık” mantığı ile doğaya zarar vermeden atık olarak tabir edilen çöpler, ekonomide can buluyor.

Herkül Süt Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Semih Bozkurt, yaptığı açıklamada, “Çiftliğimizde her türlü atık öncelikle ayrıştırılıyor. Ayrıştırıldıktan sonra sınıflarına göre atık geçici depolama alınana getiriliyor. Burada toplanan atıkların mutlaka lisanslı bir atık geri dönüşüm firmasına gitmesi lazım. Atıklar buraya geldikten sonra lisanlı firmalara başvuruda bulunuluyor. Onlarda, belirledikleri günde gelip araçlarına uygun bir şekilde atıkları alıp götürüyor” dedi.

“ATIKLAR ENDÜSTRİYE KAZANDIRILABİLECEK DEĞERLER”

Atıkların tekrar sanayiye kazandırılması gerektiğini savunan Bozkurt, “Atıklar ayrıştırılabildiği sürece doğaya atma söz konusu olamaz. Amaç burada o. Örneğin; bir kağıt, cam, plastik cinsine göre doğada çözünmesi yüz yıllar sürebiliyor. Bunların hepsi doğayı kirleten faktörler. Aslında bunlar sanayiye, endüstriye kazandırılabilecek değerler. Buradan geri dönüşüm firmalarına gittiği zaman kağıtlar tekrar işlenip ambalaj kağıdı haline geliyor. Plastikler eritilip tekrar bize bidon olarak geri dönüyor.  Bunlar bir bir ekonomiye katkı. Aynı zamanda doğayı kirletmemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Bozkurt, son olarak, Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, sürdürülebilir sıfır atık yönetmelik ve uygulamaları hakkında kendisine bilgiler verdiğini, eksiklerin giderilmesi konusunda yardımcı olduklarını belirterek yetkililere teşekkür etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.