DOLAR 32,5812 0.01%
EURO 34,9319 0.04%
ALTIN 2.429,750,01
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2157757-0,28%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çin’den gelen ürünle virüs bulaşmaz”

“Çin’den gelen ürünle virüs bulaşmaz”

ABONE OL
7 Şubat 2020 10:34
“Çin’den gelen ürünle virüs bulaşmaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, Corona virüsünün Türkiye’de herhangi bir tehdit oluşturmadığı belirterek, Çin’den gelen ticaret ürünleri ile Corona virüsünün ya da farklı virüslerin bulaşma ihtimalinin bulunmadığını söyledi.

TÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesi Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, Başhekimlik Toplantı Salonu’nda Viral Enfeksiyonlar ve Corona Virüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“CORONA ÇİN’DE SALGIN OLARAK BULUNUYOR”

Corona virüsü gibi birçok virüsün her zaman var olduğunu insanlardan daha yaşlı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yuluğkural, “Bir sürü haber ortalıkta geziyor ama bunların dedikodu kısmı var. Birde gerçek olan haberler var. Onları da birbirinden ayırt edebilmek için ufak bir şekilde anlatmış olalım. Korona virüs dediğimiz şey aslında kendi adıyla söylüyoruz. Korona virüs dediğimiz şeyi biz tanıyoruz. Aslında bizden önce çok eski zamandan beri dünyada da varlar yani virüsler bizden çok daha yaşlılar bu dünyada biz her yıl aslında bu virüslerin çeşitli tipleriyle enfekte oluyoruz. Solunum yolu enfeksiyonu şeklinde geçiriyoruz. Ve bitiyor. Ama bazıları var ki bizim dikkatimizi çektiği için çekildi çıkartıldı. Mesela sar virüsü hatırlayacaksınız. Ama şuan için sonlandı artık böyle bir vaka ile karşılaşmıyoruz. Bir 10 yıl sonra mers olayı çıktı. Ortadoğu olarak virüsede kendi ismini veren bir kurum onunla da ilgili ciddi ölümlerle sonuçlanan hastalık tabloları oluştu. Ama yine dediğim gibi sınırlı ve belirli bir alanda sonuçlandı. Bu da yine korona virüsü ailesinden bir virüs bu şekilde adlandırılarak kondu. Bu senenin adıyla daha doğrusu çıktığı senenin adıyla 2019 adıyla enkol olarak adlandırıldı. Çin’de kendini gösterdi. Ve şu an için orada salgın durumunda bulunuyor. Ama bunun dışında dünyanın diğer ülkelerine de taşındı ve transport olan vakalar nedeniyle bazı yerlerde de görülebiliyor. Ama asıl kendi salgınını Çin’de gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü bir acil eylem planı ortaya çıkarttı. Daha doğrusu böyle bir planı yürürlüğe soktu. Ama kendiside ifade etti ilgili kişi Çin halk Cumhuriyeti alması gereken önlemleri aldı. Dünya Sağlık Örgütü olarak kendileri yapmaları gereken şeyi bir acil eylem planını durumu nedeniyle ortaya koydular. Ama ne ticareti ne de o bölgeden dışarıya taşınmayı yasaklamadılar. Şu an için kontrol altında gözüküyor. Özellikle Çin’den bulunmuş ve oradan kendi ülkesine veya başka bir ülkeye gitmiş vakalarda ya da hastalarda ölüm az sayıda da olsa mevcut”dedi.

“TÜRKİYE’DE CORONA İÇİN BİR TEHDİT YOK”

Türkiye’de herhangi bir Corona tehdidi olmadığını söyleyen Yuluğkural, “Türkiye’de şu an için böyle bir vaka söz konusu değil. Dışarıdan gelen vakalar içinde sağlık bakanlığı doğru bir eylem hareketiyle gelece bilecek olan şeylere karşı önlemini aldı. Havalimanlarında uygulanan eylemlerle ya da Çin’den gelen vakaları yapılan karantina ile 14 günlük süre için bir hastanede barındırmaya ve gereken işlemleri yapmaya karar verdi. Bunların yoluyla Türkiye’de şu an için zaten bir korona virüsü salgınından söz etmek mümkün değil. Bizim yapacağımız şey böyle bir hasta gelirse ne yapacağımızın önceden planını yapmak. Önceden bir eylem planı oluşturup önlemleri almak konuşmak ve bunlar gerekirse eğer uygulamaya sokulmasını sağlamak. Herkes için geçerli sağlık çalışanları içinde tolumdaki insanlar içinde hele hele ki konuşmayı çok seven ve birbirine haber uçuran ama yanlış haberler uçurmayı yapan insanlar içinde geçerli önce bilgileneceğiz bilgilendiğimiz şeyleri uygulayacağız.  Hastalığın tedavisi; anti bakteriyellerle olmaz zaten bakteri değil çünkü virüs henüz kanıtlı bir antiviral tedavi yok. Özelikle bu grup için tedavi yöntemimiz bulunmamakla beraber aşı geliştirilebileceği söyleniyor. Korona virüsü dediğimiz şey aslında kendisi tanıdık. Bir virüsün farklılaşmış şekli bir aile bunlar korona da onlardan biri tekrardan karşımıza çıktı. Geçen senenin sonunda bu senenin başında daha ağır bir tablo seyrettiği söylendi. Bu şekilde karşımıza çıktı. Biz ne yapacağımızı biliyor muyuz? Biliyoruz. Enfeksiyon kontrol yöntemleriyle bundan rahatlıkla korunabilir durumda olacağız. Türkiye için henüz bir sıkıntı yok”dedi.

“KOŞARAK MASKE ARAMANIZA GEREK YOK”

Zerrin Yuluğkural, “Hasta isek ya da hasta ile temas ediyorsak bulaş mesafesine dikkat edeceğiz. Bir metrelik bir mesafe gerekli ise hastaların evde dinleniyor olması kendi kendilerini izole etmeleri daha doğru olacaktır. Topluma karışmaları gerekiyorsa maske kullanabilirler. Hapşırabilirler ama hapşırırken ellerine hapşırıp bir yerlere sürmek yerine dirsek içlerine hapşırmak yada daha doğrusu kağıt bir mendil ile hapşırmak ve bunu da sağa sola bulaştırmadan çöpe atmak çok daha uygun olacaktır. Yapacağımız basit şeyler aslında çocukluğumuzdan beri damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar açısından farklı bir şey söylenmedi. Hep söylenen şeyler bunlar bunları uygularsak bizim korkacağımız bir şey kalmayacaktır. Korona’dan korkmuyoruz. Bilgileniyoruz. Huni gibi olan maskeler var. Takmak gerekir mi? Onlarla mı dolaşalım? Hayır. Bunlar sağlık çalışanlarının çok yakın temas edeceği biraz daha havada kalabilecek materyaller haline gelebiliyor damlacıklar belli işlemlerde bunlarla temas edeceği zaman takılması gereken maskelerdir. Bunun dışında cerrahi maske bizim işimizi hastanın takması ya da hastalıktan korunmak gerektiren durumlarda kullanmak açısından işimizi görür. Koşarak maske aramaya hatta maske takmaya bile gerek yok. Maskeyle gezmeye Çin’deki gibi böyle bir durum kesinlikle yok. Ama uyulması gereken kurallara uyulduğu müddetçe kimsenin koşarak maske aramasına kimsenin depolardaki maskeleri boşaltması gibi bir durum söz konusu değil. Bilgilenip bildiklerimizi uyguluyoruz. Biliyoruz ama havada kalmasın bir şeyler. Korkmak hiçbir şeyin çözümü değil. Doğru bir davranış modeli uygulamak her şeyden daha önemli.

“ÇİN ÜRÜNLERİ ALABİLİRSİNİZ, YASAK YOK”

Son günlerde Corona Virüs’ünden dolayı Çin ürünlerinde insanların bakış açısının değişmesine gerek olmadığını söyleyen Zerrin Yuluğkural, “Dünya Sağlık Örgütü ticareti engellemedi. Alibaba’dan şurdan buradan bir şeyler alıyorsunuz. Bu zarflı virüs. Dışardaki ortamda zaten çok fazla hayatını sürdürmüyor. Çok uzun sürede zaten o ürünler buraya geliyor. Öyle aldığınız açtığını bir pakette, hani şarbonda mektup açıyorduk solunum yoluyla enfekte olup ölüyorduk. Öyle bir şey söz konusu değil. Böyle ticaretle gelen ürünlerle bulaşma söz konusu olmayacaktır. Böyle bir şeyden kaçınmanın bir durumu yok. Bir yere gidelim mi hava yolunu kullanmayalım mı, kullanın hava yolunu.  Ne dedim damlacık yoluyla bulaşıyor. Enfekte birisi ile temas etme ihtimaliniz var maske takarsınız, el hijyenini uygularsınız. Bunları uygular rahat rahat seyahatinizi yaparsınız. Havalimanlarında önlemler alınıyor. Sıcaklık ölçer, ateş ölçer gibi girişlerde engelleniyor. Ne seyahat kısıtlaması ne ülkelerle yapılacak ticaret durumunda bir kısıtlama söz konusu değil. Bunu yetkililer zaten açıkladı. Doğruda olduğunu düşünerek söyledim. Çin’den gelen bir ürün bulaşmaz. Her şey el hijyenine dayanıyor. Ürün geldi açtınız baktınız güzelce ellerinizi yıkayın. Bu virüs orada olduğu için değil, normalde yapmamız gereken bir şey. Dünya Sağlık Örgütü bunu yasaklamamışken bunu artık bundan sonra bizim konuşmamız lazım. Hala Çin ürünlerini alabilirsiniz” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.