DOLAR 32,5337 0.12%
EURO 34,8045 0.1%
ALTIN 2.473,250,46
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1990016-3,98%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz, “Kapanma olursa esnaf biter”

Cingöz, “Kapanma olursa esnaf biter”

ABONE OL
12 Ağustos 2021 11:45
Cingöz, “Kapanma olursa esnaf biter”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, esnafın yaralarını sarması için devletin uzun vadeli faizsiz en az 50 bin lira hibe vermesi gerektiğini söyledi. Pandemi sürecinde zorunlu kapanmalarda esnafın dükkan ve ev kirasının, SGK Primi ve diğer giderlerinin sürekli çalıştığını ifade eden Cingöz, pandemide en çok esnafların zarar gördüğünü kaydetti. Tekrar bir kapanma olduğu takdirde esnafın biteceğini söyleyen Cingöz, esnafın ve vatandaşların Sağlık Bakanlığı’nın kurallarına azami şekilde uyması gerektiğini belirtti.

“BU YARALARI SARMAK O KADAR KOLAY MI”

Kendi kanaatinin vaka oranının düşüşe geçeceği olduğunu söyleyen ve artık sıkıntı yaşamak istemediklerini dile getiren EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, “İzlenecek yol belli. Sağlık Bakanlığı’nın koymuş olduğu kurallara hem esnaf hem esnafın dükkanına girip çıkan vatandaşta azami özeni göstermesi gerekiyor. Vaka sayıları artarsa kapanma ile ilgili nereye gider, onu şu an kestirmek mümkün değil. Bizim yapacağımız bir şey de yok. Bu devlet yönetiminin aldığı karar. Bilim Kurulu, Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanlığı’nda toplanarak gerekli kararları alıp tebliğ ediyor. Vatandaşta uyabildiği kadar bunlara uymaya gayret ediyor. Benim kanaatim vaka sayıları düşüşe geçecek diye düşünüyorum. Bilemem belki ben yanılıyorum. Onun için önümüzdeki süreçte herhangi bir kapanmanın olacağını düşünmüyorum. İnşallah benim tahminin doğru çıkar. Eğer yanlış çıkarsa yukarıda alacak kararlarla beraber bir daha öyle bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Bundan vatandaşta etkilenir. Ama en fazla etkilenen esnaf ve sanatkar oluyor. İş yerleri 11 buçuk ay kapalı kaldı.  Bu yaralı sarmak o kadar kolay mı? Zaten pandemi öncesi de esnafta ekonomik yönden sıkıntı vardı. Bu da üzerine kreması oldu” dedi.

“BİR ESNAFIN 13 AYDA 80 BİN LİRA KAYBI OLDU”

Esnafın, AVM’lerdeki dükkanlar gibi çok büyük paralar kazanmadığını ve dükkanı kapanarak ekonomik olarak zor günler geçirdiğini söyleyen Cingöz, “Gerçekten çok ciddi bir ekonomik kayıp oldu esnafın. Sosyal Güvenlik Primi çalıştı, kirala çalıştı, evin giderleri, kirası işledi. Bunları düşündüğünüz zaman bir esnafın en basit düşünerek 13 ayda 70-80 bin kaybı oldu. Küçük esnafın 80 bin lirayı çıkarması zor. O insanlar günlük kazançla geçinen esnaflar. Öyle AVM’ler gibi günde 15-20 bin para toplaması zor. Bugün bir kahveci kaç para toplar günde? Günde 300 çay satsa bin lira satması lazım. Belki 500 çay satan kıraathane var ama kaç tane? Bu yaraları sarmak o kadar kolay değil. Allah göstermesin kapanma olursa esnafı bitirir. Burada esnafta sıkıntıya girmeyen bakkallar oldu. Bakkal yine eskisi gibi aynısını aldı. Konfeksiyoncular, ayakkabıcılar ne zaman iş yapacaktı? Bayramda kapalıydılar. Esnaf ne yaptı malı tedarik etti. Bayramda dükkanlar kapalıydı”dedi.

“ESNAF YARALARI İÇİN 50 BİN LİRA UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ BEKLİYOR”

Esnafın devletten faizsiz uzun vadeli hibe beklediğini söyleyen Cingöz “Esnafın yapacağı bir şey var. Sağlık Bakanlığı’nın kurallarına azami özeni gösterecek. Vaka atmazsa kapanmaz. Esnafın yapacağı baka bir şey yok. Devletin yapacağı şey var. Devletin en azından kapalı kalan yerlere en az 50 bin lira hibe olmazsa bile uzun vadeli faizsiz kredi verirse esnaf yaralarını sarar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.