DOLAR 32,3731 0.14%
EURO 34,9795 -0.29%
ALTIN 2.323,760,20
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22804791,40%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz, “Savaş bitmeden istikrar sağlanmaz”

Cingöz, “Savaş bitmeden istikrar sağlanmaz”

ABONE OL
30 Mart 2022 10:41
Cingöz, “Savaş bitmeden istikrar sağlanmaz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya ve Ukrayna Savaşı’nı işaret eden Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB)  Başkanı Kemal Cingöz, savaş sona ermeden piyasadaki fiyat istikrarının sağlanamayacağını söyledi. Türkiye ithalatının yüzde 90’lık kısmın savaş halindeki Rusya’dan yüzde 78, Ukrayna’dan yüzde 12’sini yaptığını belirten Başkan Cingöz, piyasaların oturması için iki ülkenin ateşkes sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

“RUSYA VE UKRAYNA SAVAŞI BİTMEDEN FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMAZ”

Yaşanılan süreçte devletinde edebileceği müdahalenin kısıtlı olduğunu, iki ülke arasındaki sorunun bitmesi gerektiğini ifade eden Başkan Kemal Cingöz “Savaş bitmediği sürece ülkemizde fiyat istikrarı sağlanamaz. Ne enerjide ne de gıdada.  Türkiye bugün yapmış olduğu ithalatın yüzde 90’ını Rusya ve Ukrayna’dan yapıyor. Yüzde 78’ini Rusya’dan yüzde 12’sini de Ukrayna’dan yapıyor. Rusya şu an hem fiyatları artırıyor hem de ithalatı da kısıtlıyor. Şu anda Türkiye’ye karşı henüz bir kısıtlamaya gitmiyor. Türkiye başka yerden tahıl bulabilir mi? Tabi ki bulabilir. Bu da aşırı derecede nakliye fiyatı biner ve fiyatlar daha da yükselir” dedi.

“ESNAFIN YÜZDE 80’İ VERGİLERİ ÖDEYEMEZ”

Gelir vergisinin ilk taksitinin ödendiği ay olan Mart’ın esnaflar için zor bir ay olduğunu kaydeden Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, “Mart ayında esnafımızın işi zor. Ödemeler konusunda hep ardadan gelen esnafımız için bugünler zor günler. Gelir vergisinin ilk taksitinin ödenmesi var. İnşallah öderler diyorum. Ama bana göre yüzde 80’i bu vergileri ödeyemez. Çünkü alışveriş olmuyor. Kasaya para düşmüyor. Alışveriş de olsa yine zorlanır. Geçen sene Halk Bankası Muhalefetiyle 50’şer bin lira kredi verildi esnafa. Ertelediler, ertelediler. Sonuçta bugün bunların taksitleri var. Bu arada vergi yapılandırması yaptı esnafımız. Ödemezse yapılandırma bozuluyor. Esnaf şu anda hep arkadan geliyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.