DOLAR 32,3416 0.24%
EURO 35,1676 0.01%
ALTIN 2.304,371,19
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22930322,70%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cingöz’den sahte içki denetimi çağrısı

Cingöz’den sahte içki denetimi çağrısı

ABONE OL
5 Aralık 2022 11:18
Cingöz’den sahte içki denetimi çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yılbaşına günler kala yetkililere sahte içki denetimi için çağrıda bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, internetten satılan malzemelerin yasaklanmasıyla sahte içkinin yüzde 50 önüne geçilebileceğini ifade etti.

EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, tekel bayilerinde satılan içkilerle, şahıslarca yapılan ucuz maliyete dayalı sahte içkilerin arasında büyük fiyat farkı olduğunu söyledi. Sahte içki yapanların tesislerini denetleyebileceğini ancak evinde yapıp içenlerin denetlenmesinin mümkün olmadığının altını çizen Cingöz, “Merdiven altında üretimi yapıp tesis kuranı ihbar gelir, gider denetlersin. Ama evinde yapıp içeni nasıl denetleyeceğiz? Yılbaşı yaklaşıyor, insanlar yüksek fiyatlı içkilerden kaçınmak için bu sahte içkilere yönelebilir. Önlemi erken almak lazım. Ama en azından internetten yasaklandığı zaman yüzde 50 bir eksilme olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“MERDİVEN ALTI ÜRETİM DENETLENİR ANCAK EVDE KENDİ YAPANI NASIL DENETLEYECEKSİN?”

Bayilerde satılan bandrollü içkilerle, evde yapılan sahte içki arasında büyük maliyet farkı olduğu için vatandaşların ucuz içkiye yöneldiğini dile getiren EDESOB Başkanı Kemal Cingöz “Gerçeği konuşmak gerekirse herkes kimyager oldu. Kendi yapıp içenler var. Yapıp satanlar var. Kendi yapıp içenlerde pek ölüm hadiselerini duymadım. Olduysa da bizim haberimiz olmadı ama böyle satanlar toplu ölümler olduğu için. Piyasaya yansıması oldu ve Türkiye’de haber konusu oldu. Vergi çok. Devlet isterse sahte içkinin önüne geçer. Fiyatları düşürür. O sahte içkinin de bir maliyeti var. Yani bugün sahte içki 50 liraya mal oluyor olsa, diğeri 100 TL olsa vatandaş kaçağa, sahteye tenezzül  etmez. Ben kullanmadım bilmiyorum ama sahte içki 50 liraya mal oluyor diyorlar. Öbürü de 500 liraya mal oluyor. Bakkala veya tekel bayine gittiğin zaman 500 liraya alıyorsun arada yüzde 1000 gibi bir fark var. Ancak öyle önlerler yoksa denetim hep yapılıyor. Ama denetim çare olmuyor demek. Sonra evinde yapıp içeni nasıl denetleyecek?  Merdiven altında üretimi yapıp tesis kuranı ihbar gelir, gider denetlersin. Ama evinde yapıp içeni nasıl denetleyeceğiz?” dedi

“İNTERNETTEN SATILAN METİL ALKOL GİBİ MALZEMELERİN YASAKLANMASI LAZIM”

Sahte içki yapanların internetten metil alkol gibi içki yapım aletlerine kolay ulaşabildiğini ve yetkililerin bunun önüne geçmesiyle sahte içki yapımında yüzde 50 düşüş yaşanacağını kaydeden Cingöz, “İnternetten sahte içki yapım için malzemelere ve metil alkole kolaylıkla ulaşılabiliyormuş. Sipariş veriyormuşsun internetten kredi kartı üzerinden ödemesini yapıyorsun, ürün verdiğin adrese geliyor, teslim ediliyormuş.  Denetlerken bunun kaynağında kurtaracaksın. Metil alkol konusunda çok kolay ulaşılabiliyor. Ne yapılması lazım? İnternetten kesinlikle satışları yasaklanması lazım. Başka türlü önüne geçemezsin ki. Bu sahteyi yapanlara internetten malzeme, metil alkolü teminini yasaklasan da onun yerini bulup gene yapacaktır. Yılbaşı yaklaşıyor, insanlar yüksek fiyatlı içkilerden kaçınmak için bu sahte içkilere yönelebilir. Önlemi erken almak lazım. Ama en azından internetten yasaklandığı zaman yüzde 50 bir eksilme olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.