DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20762482,75%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Çocuklarımız, ana dilleri Türkçeyi öğrenme temel hakkından, mahrum bırakılıyor”

“Çocuklarımız, ana dilleri Türkçeyi öğrenme temel hakkından, mahrum bırakılıyor”

ABONE OL
26 Eylül 2020 16:55
“Çocuklarımız, ana dilleri Türkçeyi öğrenme temel hakkından, mahrum bırakılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

http://milletgazetesi.gr’de yer alan haber de, Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2002’den beri her yıl 26 Eylül tarihinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Avrupa Diller Günü’nde dilsel çeşitlilik ve çok dilliliğin önemine vurgu yapılıyor.

47 ülkeden 800 milyon Avrupalının temsil edildiği Avrupa Konseyi, Avrupa Diller Günü’nde tüm Avrupalıları her yaşta, okulda veya okul dışında daha fazla dil öğrenmeye çağırıyor. Dilsel çeşitliliğin kültürler arası anlayışın daha çok kazanılmasında bir araç ve Avrupa kıtasının zengin mirasının önemli bir parçası olduğu görüşünü savunan Avrupa Konseyi, tüm Avrupa’da çok dilliliği teşvik ediliyor.

Avrupa Diller Günü’nün temel amaçları olarak kamuoyunu dil öğrenimi konusunda bilinçlendirmek, kültürler arası anlayışı artırmak, Avrupa’nın dilsel ve kültürel çeşitliliğini geliştirmek ve hayat boyu dil öğrenimini teşvik etmek diye tanımlanıyor.

Tüm Avrupa’da 200’ün üzerinde farklı dil konuşulurken bunların 60’tan fazlası bölgesel veya azınlık dilleri. Avrupa Diller Günü vesilesiyle Avrupa’daki bölgesel ve azınlık dillerinin kırılgan durumuna da ışık tutularak, bunların tanınması, korunması ve desteklenmesi ihtiyacının altı çiziliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF ailesi olarak yaklaşık her yedi kişiden birinin yerli, ulusal azınlık mensubu olduğu veya bir azınlık dilini konuştuğu Avrupa’da yaşayan herkesin Avrupa Diller Günü’nü kutluyoruz. Ana dilini öğrenme, konuşma ve geliştirme her insanın temel hakkı. Ancak Batı Trakya Türk toplumu anadilini öğrenmede ve kullanmada çeşitli engeller ve zorluklar ile karşılaşıyor. Çocuklarımız Yunan devletinin Batı Trakya’da Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermemesi nedeniyle yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılıyor. Bölgedeki kuruluşlarımızın iki dilli ana okulları açılması talepleri Yunan makamlarınca görmezden geliniyor. Eğitim özerkliğimize aykırı bir şekilde bölgede Türk ilkokulları birer birer kapatılıyor. Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin kutlandığı bu önemli günde AB üyesi ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya’da iki dilli azınlık anaokullarının açılmasına izin vermesini ve Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların temel hakkı olan anadilleri Türkçeyi öğrenmelerinin önündeki tüm engelleri ivedilikle kaldırmasını talep ediyoruz.” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.