DOLAR 32,4991 0.15%
EURO 34,8211 0.25%
ALTIN 2.489,771,13
BIST 9.553,310,24%
BITCOIN 2040489-0,61%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocukluk çağı aşılarını aksatmayın!

Çocukluk çağı aşılarını aksatmayın!

ABONE OL
25 Nisan 2023 10:14
Çocukluk çağı aşılarını aksatmayın!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 24-30 Nisan arası Aşı Haftası olması nedeniyle Karaağaç Aile Sağlığı Merkezi’nde farkındalık programı düzenlendi.

Edirne Sağlık Müdürü İshak Yıldırım burada yaptığı konuşmada, çocukluk çağı aşılarının muhakkak yapılması gerektiğini belirterek, “aşılama, hem bizim evladımızı hem de yayılımı engellediği için başkalarının evlatlarını korumaktır. Yani toplumu korumaktır” dedi.

Türkiye’nin 1981’de Genişletilmiş Bağışıklama Programı’na geçtiğimizi söyleyen Yıldırım, eskiden çiçek hastalığı yüzünden binlerce insanın hastalanıp hayatını kaybettiğini belirterek, aşılama sayesinde 1977 yılında çiçek hastalığının Dünya’dan tamamen yok edildiğini söyledi.

Çocukluk çağı aşılarının yapılmamasının ileriki yaşlarda yetişkin olarak bu enfeksiyonları geçirmek çok daha riskli ve hayatı tehdit eden tabloya sebebiyet verdiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu;

“Dünya Bağışıklama Haftası, Dünya Sağlık Örgütünün tabiriyle. Biz Aşı Haftası diyoruz. 24-30 Nisan arasında. Her yılın Nisan ayının son haftası Dünya Bağışıklama Haftası ve Aşı Haftası olarak kutlanmakta. Tabi bunun bir sebebi var. Niye özellikle aşılar üzerinde duruyoruz?. Niye aşı olmalıyız?. Neden 1981 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz Genişletilmiş Bağışıklama Programı’na geçti?. Bunların cevapları çok önemli. Aslında cevaplar çokta net. Örnek vermek gerekirse, biliyorsunuz eskiden çiçek hastalığı vardı ve Dünya’da binlerce insan hastalanıp yine binlerce insan vefat etti çiçek hastalığından dolayı. 1977 yılında çiçek hastalığı Dünya’dan tamamen yok edildi. 1987 yılında artık aşılamaya son verildi. Çünkü Dünya’da hiçbir vaka kalmadı.

“BAĞIŞIKLAMA, HEM BİZİM EVLADIMIZI HEM DE BAŞKALARININ EVLATLARINI KORUYOR, YANİ TOPLUMU KORUYOR”

Peki bu nasıl başarıldı. Sadece aşılamayla başarıldı. Peki başka neler oldu. Örneğin, yeni doğan tetanozu. Yine hem gebelerimizin hem yeni doğanlarımızın aşılanmasıyla yeni doğan tetanozunda neredeyse 2009 yılından bu yana eğilme safhasına gelmiş bulunmaktayız. Yine aynı şekilde diğer bulaşıcı hastalıklar. Kızamık, kızamık vakaları. Kızamık sayısında ve kızamık ölümlerinde inanılmaz bir düşüş yaşanmaya başladı. Bunların sadece bir tek sebebi var. Bağışıklama. Çünkü bağışıklama, hem bizim evladımızı hem de yayılımı engellediği için başkalarının evlatlarını korumaktır. Yani toplumu korumaktır. Tekrar bir pandemi, epidemi ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Bu yüzden ısrarla söylüyoruz. Muhakkak evlatlarımıza çocukluk çağı aşılarını yaptıralım.

“DEVLETİMİZ BU AŞILAMA HİZMETLERİNİ ÜCRETSİZ SUNMAKTA”

Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında 13 farklı hastalığa ücretsiz aşılama yapılmakta. Nerede yapılmakta?. Aile Hekimliklerimizde yapılmakta. Gerekli durumlarda hastane acillerinde bazı aşılar yapılmakta. ASM’lerde Toplum Sağlığı Merkezlerimizde aşılamalar yapılmakta. Devletimizde bu aşılama hizmetlerini ücretsiz sunmakta. Muhakkak çocukluk çağı aşılarımızı yaptıralım.

“İLERDE GELİŞECEK ERKEN ÖLÜMLERİ ENGELLEMİŞ OLUYORUZ”

Yine ekstra bir riskimiz var. Çocukken biz bu aşıları yaptırmadık ve bu enfeksiyonları geçirmedik. Neleri geçirmedik? Difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, verem, hepatit a, hepatit b, influenza tipi, pnömokok bunun gibi enfeksiyonları geçirmedik. İleriki yaşlarda yetişkin olarak bu enfeksiyonları geçirmek çok daha riskli ve hayatı tehdit eden tabloya sebebiyet vermekte. Bu yüzden çocukluk çağında bu aşıları yaparak hem kendimizi evladımızı hem başkalarının evlatlarını ve toplumu koruyoruz. İlerde gelişecek erken ölümleri de engellemiş oluyoruz. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızı, tüm hastalarımızı evlatlarını çocukluk çağı aşılarını yaptırmak için muhakkak aile sağlığı merkezlerimize, toplum sağlığı merkezlerimize bekliyoruz.

“YURTDIŞI İÇİN SEYAHAT SAĞLIĞI BİRİMLERİMİZ VAR”

Yine özel durumlarda, örneğin seyahat sağlığı birimlerimiz var. Yurtdışına çıkacaksınız, özellikli birtakım hastalıkları olan bir ülkeye gideceksiniz. Örneği Hindistan’a gideceksiniz. Ya da hacca gideceksiniz. Oralarda bulunan endemik hastalıklarla ilgili aşılamalarda yapıyoruz. Bu hizmeti de Sağlık Müdürlüğümüzden alabiliyorsunuz. Muhakkak aşılarımızı olalım. Bu konuda da muhakkak sevdiklerimizi aşı olmaya davet edelim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.