DOLAR 32,3769 0.17%
EURO 35,0379 -0.17%
ALTIN 2.324,750,24
BIST 9.097,980,20%
BITCOIN 2264318-0,41%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Covid-19 aşısı, Bulgaristan’a ulaştı

Covid-19 aşısı, Bulgaristan’a ulaştı

ABONE OL
7 Aralık 2020 16:11
Covid-19 aşısı, Bulgaristan’a ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://www.kircaalihaber.com’da yer alan haber de, Bulgaristan Ulusal Televizyonu’nun (BNT) “Günden Kalanlar” programına konuk olan Bulgaristan Tabipleri Birliği (BLS) Başkan Yardımcısı Dr. Nikolay Brınzalov, “Koronavirüs (Covid-19) aşısı Bulgaristan’a ulaştı, arzu eden 60 000 kişiyi aşılamaya yetecek 120 000 doz aşı var ve Avrupa İlaç Komisyonu tarafından onaylandıktan 2-3 gün sonra aşılamaya başlanacak” diye kaydetti.

Dr. Brınzalov, “Aşı olmak isteyen kişilerin listeleri yapılacaksa, ilk olarak sağlık görevlilerinin listelerinin yapılması gerekiyor” dedi.

Doktor, aşılama başladığında her Bölge Sağlık Müfettişliğinin aşı olmak isteyenlerin yaşadığı yerleşim yerlerinde görev yapan aile hekimlerinden geri bildirim alması gerektiğini açıkladı. İkinci önemli adım, onların aşı yaptırmak için nereye gidecekleri ve 21 gün sonra ikinci iğneyi yapıp döngüyü tamamlamaya hazır olup olmayacağı sorularına cevap bulmak olacak.

Dr. Brınzalov, “Gelecekte aşılananlar için hem Bulgarca hem de İngilizce olarak hazırlanan bir sertifika verilecek” diye ekledi.

Doktor, “Aşı yapılmadan önce antijen test yapılmayacak. Hastanın klinik muayenesi yapılacak-herhangi bir semptom yoksa, bu bir sorun olmayacak. Zaten hastalığı geçirdiyse, daha yüksek antikor seviyelerine sahip olacağı anlamına gelir” diye izah etti.

BLS’nin Ulusal Sağlık Sigorta Fonunun (NZOK) tedbirlerin finanse edilmesini geciktirdiği ve engellediği yönündeki iddialarıyla ilgili Dr. Brınzalov şunları söyledi: “Daha bir önceki anlaşmanın ekinde ücretsiz PCR testlerinin yapılabileceği ve vaka sayısının arttığı göz önüne alındığında daha fazla COVİD-19 bölümlerinin açılması gerektiği belirtilmişti. Ama ısrarımız olmasaydı, hala elektronik sevk belgesi işlemi yapılamayacaktı. 1 Kasım’da kabul edilip 25 Kasım’da yürürlüğe giren bir normatif belge imzalanamaz. Bu nedenle BLS olarak Başbakan Borisov’a açık bir mektup yazmaya karar verdik”.

Doktor, “Bir sonraki anlaşmanın ekinin yürürlüğe girmesi gereken 1 Ocak’tan sonra işimiz konusunda emin değiliz. Ben anlaşmanın ekini 25 Ocak’ta imzalamak istemiyorum” dedi.

BLS Başkan Yardımcısı, PCR testi için e-sevk belgesi verilmesine başlandığını doğruladı. Doktor, bundan sonra elektronik ortamda düzenlenen belgelerin sayısının giderek artacağını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.