DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2077342-1,85%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Covid-19 önlemlerini, sert şekilde eleştirdiler

Covid-19 önlemlerini, sert şekilde eleştirdiler

ABONE OL
11 Kasım 2020 16:06
Covid-19 önlemlerini, sert şekilde eleştirdiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

https://bnr.bg’de yer alan haber de, Vatandaşların memnuniyetsizliği ABV tarafından desteklendi. Sol oluşumun lideri Rumen Petkov, BNR’ye konuşurken, protesto amacının hükümetin pandemi ile mücadeledeki güçsüzlüğü ve kaotik icraatlarına ilişkin delillerin kamuya sunulması olduğunu söyledi.

“Buna ilişkin argümanlarımız Sağlık Bakanlığı ile yazışmalarımızda yer alıyor. Ulusal Kriz Masası oturumlarına ilişkin tutulan tutanakların kopyalarını istedik. Aldığımız cevap bu tür belgelerin muhafaza edilmediği yönündeydi. Yani Kriz Masası, hükümete hiçbir şey teklif etmedi. Yani otel, okul ve ticaret mekanlarının kapatılması, sağlık bakanı ve hükümetin kararıdır. Kriz Masasının resmi teklifi ortada yok, diyen Rumen Petkov, parti tarafından yöneltilen ve cevapsız kalan diğer sorunun ise resmi olarak açıklanan Covid-19 vefat olaylarının kaçında otopsinin yapıldığı sorusunun olduğunu belirtti.

Hastaneler üzerindeki aşırı iş yoğunluğu ve yardıma muhtaç herkese gerekli hizmetin verilememesine ilişkin Petkov şu sözleri kullandı:

“Daha pandeminin başında hangi hastanın ne zaman hastaneye alınacağına dair yönetmeliğin hazırlanması gerektiğini söyledik. Diğer neredeyse tüm AB ülkelerinden farklı olarak bizde böyle bir yönetmelik hala yok. Buna ilişkin karar sübjektif olup medyaların saçtığı korkudan dolayı herkes hastanelere koşuyor. Sağlık bakanının bu konuda yönetmelik çıkarmaması, toplum için öldürücüdür”.

Ana muhalefet partsi BSP lideri Korneliya Ninova, iktidarın pandeminin ikinci dalgasına karşı doğru tepki vermeye hazırlanmadığını, zaman kaybettiğini öne sürdü. BNR’ye konuşan Ninova, sağlık sisteminde yıllarca biriken problemlere çözüm getirilmesine ilişkin plan gerekliliğine vurgu yaparak BSP’nin 4 teklif içeren bir planının olduğunu söyledi.

“Birincisi, sistemin merkezine insanın konulmasıdır. Sağlık sigortası bulunan vatandaşlara 24 saat boyunca ücretsiz ve zamanında sağlık hizmetinin sunulması sağlanmalıdır. Sağlık sigortası bulunmayanlar için ise devlet tarafından karşılanan temel sağlık hizmeti paketi olmalı.”

ABV de BSP de hastanelerin ticari statüsünün kaldırılmasında ısrar ediyorlar.

BSP’nin sunduğu diğer bir teklif ise ilaçlar üzerindeki KDV oranının yüzde 9’a indirilmesi yönündedir.

“Her Bulgaristan vatandaşının buna ihtiyacı var. KDV indiriminin ilaçların fiyatlarında indirime yol açacağı kesindir, çünkü diğer mallarda satıcılar spekülasyon yapabilirken ilaç malzemelerinin fiyatı sabittir” şeklinde konuştu

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.