DOLAR 32,5755 0.03%
EURO 34,9229 0.08%
ALTIN 2.434,480,19
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2167831-0,03%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Cumhuriyet sevgisi

Cumhuriyet sevgisi

ABONE OL
30 Ekim 2021 12:03
Cumhuriyet sevgisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri sabah saatlerinde Edirne Valisi Ekrem Canalp’in Valilik makamında tebrikleri kabulü ile başladı. Ardından saat 10:00’da Talatpaşa Caddesi’ndeki törenlere geçildi. Talatpaşa Caddesi’nde gerçekleştirilen Cumhuriyet Bayramı kutlama programına ellerine Türk bayrağını alan birlerce Edirneli katıldı.

Buradaki tören, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu’nun üstü açık askeri araçla tur atarak halkın bayramını kutlaması ile başladı.

Törene; KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum müdürleri ile binlerce Edirneli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günü anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KOLAY KURULMADI”

Vali Canalp, “Milletimiz, memleketimiz, Cumhuriyetimiz sonsuza kadar hür yaşasın. Cumhuriyet bayramı hepinize kutlu olsun” diyerek şunları söyledi; “Bağımsızlığımızın sembolü Cumhuriyeti bizlere armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ve bir hilal uğruna canını, malını, evladını feda eden tüm vatan evlatlarımızı rahmetle anıyorum. Sizlerden vatanımızın her köşesinde olduğu gibi burada da gururla dalgalanan şanlı bayrağımıza bir kez daha bakmanızı rica ediyorum. Eminim ki hepiniz ve hepimiz bayrağımıza her baktığımızda dün gibi tarifsiz duygular içerisinde giriyorsunuz. Vatan gibi, bağımsızlık gibi, hürriyet gibi duygular. İşte bu duygular bir milli şuur ki bizleri, hepimizi bir arada tutuyor. Geleceğimize olan inancımızı perçinleştiriyor. Al bayrak bin bir zahmetle kurmuş olduğumuz devletimizin bağımsızlığını sembolleştiriyor, ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti kolay kurulmadı. Bu uğurda sayısız can feda edildi. Sayısız evladımız şehit oldu. Gazi oldu. Onlar bugün gölgesinde huzur bulduğumuz ay yıldızlı bayrağımıza kanlarıyla rengini verdiler. Bu devleti sofrasında bir tas yemeğini, bir parça ekmeğini askerine, ordumuza gönderen köylülerimiz kurdu. Bu devleti kınalı kuzuları cepheye gönderen analarımız kurdu. Vatan için düşman üzerine atlayan 15’liklerimiz kurdu bu devleti. Bu devleti sırtında ağırlığınca mermi taşıyan Nene Hatunlar, Ayşe Bacılar, kadınlarımız kurdu. Bu devleti canı, cananı bütün varımı alsın da hüda, etmesin beni tek vatanımdan dünyada cüda diyen dedelerimiz, ninelerimiz kurdu. İnançlarını, azimlerini hiç kaybetmediler. Nihayetinde dünyanın en büyük ordularını yerle bir ettiler.  Bu devleti bize miras bıraktılar. Bugün 780 bin metrekarelik vatan toprağında biz hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak, alnımız ak, başımız dik gururla yürüyebiliyor, mazlum milletlerin sesi olabiliyorsak bu cumhuriyeti kuran milli ruhu, duruşu sergileyen insanlar sayesindedir. İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti’nin her bir ferdi milletimizi küllerinden yeniden doğduğu bu özel günü büyük coşku ile idrak etmekte, bizim hissiyatımıza ortak olmaktadır. Şüphesiz gitmemiz gereken çok yol aşmamız gereken çok engel var. Dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle her alanda yarışmaya her zamankinden daha azimli ve kararlıyız. Gaz Mustafa Kemal’in ifadesiyle; ihtiyacımız olan tek şey çalışmak, çalışmak, daha çok çalışmaktır. Cumhuriyetimizin nice 98 yıllar yaşamasını diliyor, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, kahraman gazilerimizi şükranla yad ediyorum. Cumhuriyet bayramımız bütün Edirnelilere kutlu olsun” dedi.

DERECE ALAN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Vali Canalp’in konuşmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konulu şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Edirne Belediyesi gençler Halk Oyunları Ekibi tarafından Cumhuriyetin 98.yılına özel gösterilerini sergilediler.

GEÇİT TÖRENİ YAPILDI

Daha sonra Edirne Belediye Bandosu eşliğinde resmi geçit töreni yapıldı. Tören, eğitim ve öğretim kurumlarının öğrenci ve öğretmenlerinin, askeri birliklerin ve motosiklet ve bisiklet kulüplerinin geçit töreni tamamlandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.