DOLAR 32,5180 -0.1%
EURO 35,0009 0.28%
ALTIN 2.420,80-0,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2102825-3,23%
Edirne
21°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Cumhuriyet’in zafer tacı

Cumhuriyet’in zafer tacı

ABONE OL
30 Ağustos 2022 10:57
Cumhuriyet’in zafer tacı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

100 yıl önce bugün, dünyanın gördüğü en büyük kahramanlık destanı yazıldı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu işgal kuvvetlerini vatanımızdan söküp attı. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı büyük zaferin yıldönümünde, Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.

Şan ve şeref dolu tarihimizin en önemli günlerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100’üncü yılını büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.

Edirne’de bugün, 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Türk’ün anlı şanlı tarihimize zafer yazdığı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

30 Ağustos Zafer Bayramı töreni bugün saat 10.00’da Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Buradaki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından saat 10.30’da Valilik makamında Vali H. Kürşat Kırbıyık, tebrikleri kabul edecek.

Tebriklerinin kabul edilmesinin ardından saat 11.00’de Vali Ekrem Canalp, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu ve Belediye Başkanı Recep Gürkan Atatürk Bulvarı’ndaki törenlere katılarak, burada hazırlanan araçla halkın bayramını kutlayacak.

Alan gönderine İstiklal Marşımız eşliğinde bayrağımız çekilecek. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Garnizon Komutanlığına bağlı bir subay tarafından yapılacak. Konuşmadan sonra Belediye Bandosu eşliğinde geçit töreni gerçekleştirilecek.

ZAFER YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENECEK

Büyük Taarruz’un 100. yıl dönümü, Edirne Belediyesi tarafından Zafer Yürüyüşü düzenlenecek. Fener Alayı, 30 Ağustos Saat 20.30’da Şükrüpaşa İlkokulu önünde başlayacak. Burada toplanan kortej Atatürk Anıtı’na kadar yürüyecek. “Bu büyük zaferin, bu büyük gururun 100’üncü yılını büyük bir coşkuyla kutlayacağız” diyen Belediye Başkanı Recep Gürkan tüm vatandaşları bu coşkuyu yaşamak ve yaşatmak için Belediye tarafından düzenlenecek Fener Alayı’na ve balkonlarını Türk Bayrakları ile donatmaya davet etti.

Öte yandan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan birer kutlama mesajı yayımlayarak Edirnelilerin Zafer Bayramı’nı kutladı.

VALİ KIRBIYIK, “BÜYÜK BİR GURUR VE COŞKUYLA KUTLUYORUZ”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, “Vatan topraklarının kurtuluşu ve bağımsızlığımızı müjdeleyen 30 Ağustos Zaferi’nin 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz” dedi.

Vali Kırbıyık, mesajında şunları söyledi;

“30 Ağustos Zaferi; aziz milletimizin, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tüm dünyaya ‘Türk milleti bağımsızdır ve bağımsız kalacaktır, ay yıldızlı bayrağımız milletimiz var oldukça gökyüzünde dalgalanacaktır’ diye haykırdığı büyük ve şanlı zaferidir.

30 Ağustos Zaferi; ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, yokluk içinde, en zor koşullarda ve her şeyin bittiği sanılan bir dönemde, yüce milletimizin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılmış onurlu bir zaferdir.

Milletimiz bu zaferle milli egemenlik birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, kendini tarih sahnesinden silmek isteyenlere, tüm mazlum halklara örnek teşkil edecek şekilde unutulmayacak bir ders vermiştir.

Dün olduğu gibi bugün de aziz milletimiz ülkesini tehdit altında gördüğünde olağanüstü bir vatanseverlik ve kahramanlıkla bu tehdidi bertaraf edeceğini, hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, ülkesi için çekinmeden canını siper edeceğini ve de ülkesi ve milletiyle sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya kabul ettirmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, mukaddes vatanımız için canlarını feda eden aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor; tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN, “ASLA UNUTMAYACAĞIZ VE UNUTTURMAYACAĞIZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, Türk Milleti’nin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuza kadar yaşatmaya devam edeceğini belirterek “Mustafa Kemal Atatürk’ü de, 30 Ağustos Zaferi’ni de asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

Gürkan mesajında şunları söyledi:  “30 Ağustos, Ulu Önder, Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün bir ulusu küllerinden yeniden var ettiği, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyet’imizin kuruluşunun temellerinin atıldığı şanlı bir gündür. 30 Ağustos aslında bir anlamıyla da, yeni genç Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş tarihidir. 30 Ağustos, 15 Mayıs 1919’ta İstanbul açıklarında bindiği Bandırma Vapuru’nda, gemideki askerin İngiliz-Fransız donanmalarını gösterip; ‘Paşam bunlar ne olacak?’ dediğinde, ‘Geldikleri gibi giderler’ diyen o Büyük Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yurdu işgale gelen bütün emperyalistleri Türkiye’nin topraklarından attığı gündür. 1071’de Alpaslan’ın Anadolu’yu aldığı tarihle Büyük Taarruz’un başlangıcı aynı tarihtir. 26 Ağustos 1071’de Alpaslan, Anadolu’yu fethederek bize bir yurt kazandırmıştır. Alpaslan’ın zaferinin kalıcı olmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ağustos 1922’de başlattığı Büyük Taarruzdur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 26 Ağustos’ta başlayan ve 30 Ağustos 1922 de eşsiz bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Savaşı ile vatan topraklarımız kurtarılmış; Türk milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur. 26 Ağustos 1922’yi ve ardından gelen 30 Ağustos Zaferini asla ve asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Çünkü bir milletin devamlılığını sağlayan geçmişidir.

30 Ağustos Zaferi, savaş meydanlarında kazanılan askeri zaferin ötesinde, tarihi şanlı zaferlerle dolu Milletimizin bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini gösteren ve kurtuluş mücadelesi veren diğer ulusları cesaretlendirerek, mücadele etmelerini sağlayan bir zafer olmuştur.

Milletimizin edebi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sonsuza kadar ama sonsuza kadar daima ve daima yaşatmaya devam edeceğiz. Şundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Edirne’den Ardahan’a bu milletin bütün fertlerinin Cumhuriyet sevgisi, yurt sevgisi ve Mustafa Kemal Atatürk sevgisi vardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri bu millete her zaman ışık tutmuştur, bundan sonra da tutmaya devam edecektir.

İşte bu kutlu zaferin bugün 100. yılını kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bugün bir kez daha söz veriyoruz ki tüm imkansızlıklara, yokluklara, çekilen açılara rağmen bin bir zorlukla kurulan Cumhuriyet’imize sahip çıkmaya, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ülkemizi ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.