DOLAR 32,5180 -0.08%
EURO 34,9340 0.22%
ALTIN 2.431,860,37
BIST 9.787,610,67%
BITCOIN 2078673-4,09%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor

Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor

ABONE OL
28 Haziran 2022 10:11
Davullar vuruyor, zurnalar çalıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de davullar ve zurnalar Kırkpınar’a özgü ezgilerle çalmaya başladı. Bu yıl 661’incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali renkli görüntüler eşliğinde start aldı.

Edirne Belediye Başkanlığı’nın organizasyonuyla 27 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen 661’inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali etkinlikleri dün gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Saat 18.45’te Edirne Belediyesi önünde toplan tören korteji buradan Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı seslendirildi. Ardından Belediye Bandosu Kırkpınar Marşı’nı çaldı.

AĞA SELİM, “GERÇEKTEN AĞALIK YAPACAK BİRİSİ GELENE KADAR BEN BURADAYIM”

Ardından konuşan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar’ın ata sporu olduğunu hatırlatarak, “Kırkpınar’da ağalık yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Hep söylüyorum Kırkpınar’a gerçekten ağalık yapacak birisi gelene kadar sağlığım izin verdiği müddetçe ben buradayım” dedi.

BAŞKAN GÜRKAN, “KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞİN OLİMPİYATI”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Osmanlıya 92 yıllık başkentlik yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Serhad şehri Edirne’nin, Kırkpınar yağlı güreşlerinin ev sahipliğini yapmakta ve ilelebet de yapmaya devam edeceğini belirterek, “1946 yılından bu yana Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğinde organizasyonda yapılan tarihi Kırkpınar yağlı güreşleri ülkemizde yılda yaklaşık 120 tane yapılan bütün yağlı güreşlerin bir anlamda olimpiyatıdır, bir anlamda Dünya Güreş Şampiyonası’dır. 14 farklı boydan oluşan yağlı güreşlerde her boydaki başpehlivan, o boyun başpehlivanı bir yıl bir yıl süreyle Türkiye Cumhuriyeti’nin de başpehlivanı sıfatını alır, unvanını kazanır. Ve geleneklerimize göre baş pehlivanlık boyundaki baş pehlivanımız üç yıl üst üste Başpehlivanlık unvanını kazandığında da tarihi altın kemerin ebedi sahibi olur. Yine bu noktada Kırkpınar’ın temel direklerinden biri olan ağalık geleneğinin ağalık müessesesinin de aynı geleneği halen günümüzde yaşatılmakta sürdürülmektedir. Son iki yılda son iki Kırkpınar’da başpehlivan Ali Gürbüz, tarihi Kırkpınar’ın baş pehlivanlık hakkını elde etti. Alın teriyle, bileğinin gücüyle. Elbette burası dualı çayır. Buradaki güreşler kıran kırana olur. Kim hak ederse o bu yılın başpehlivanı olacaktır. Yine değerli Kırkpınar ağamız, sevgili kardeşim Seyfettin Selim de 12 yıl üst üste Kırkpınar ağalığını kazanarak üç kez Kırkpınar altın kemerinin ebedi sahibi oldu. Bu yıl ilk turu yeni başlıyor. Kısmet. Ağalık ihalesini de pazar günü final güreşlerinden önce 2023 yılı yani cumhuriyetimizin yüzüncü yılının Kırkpınar ağalığı ihalesini final güreşlerinden önce gerçekleştireceğiz. Hodri meydan diyoruz. Ülkemize ve tüm güreş severlerimize, pehlivanlarımıza hayırlı uğurlu olması dilekleriyle bir kez daha tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerimizi kutluyor, ebediyete kadar bu güreşlerin Edirne’de yapılacağını ifade ederek hepinize sevgiler saygılar sunuyorum” dedi.

VALİ KIRBIYIK, “ÇOK ÖNEMLİ KÜLTÜR VE SPOR ETKİNLİĞİ”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık ise Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze ulaştığını, bugün de aynı heyecan ve coşkuyla gerçekleştirilen çok önemli bir spor ve kültür etkinliği olduğuna dikkat çekerek, “Kırkpınar sadece bir güreş müsabakasından güreş müsabakalarından ibaret değildir. Kırkpınar’ı Kırkpınar yapan ağalığıyla, altın kemeriyle, zembili, kispeti, cazgırıyla, davul zurnasıyla ve peşreviyle kendisine özel unvanları, ritüelleri ve uygulamalarıdır. Bu hafta bizim için özel bir hafta. Bu hafta boyunca inşallah başta sporcularımız olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından güreş severleri Edirne’mizi ağırlayacağız. Bu bizim için de bir sorumluluk. Şehir için bir sorumluluk. Vereceğimiz hizmetle ilgili bir sorumluluk, konaklamasından, restoran hizmetlerine kadar misafirperverliğinizle ilgili bir sorumluluk. İnşallah bu noktada da şehir tüm paydaşlarıyla birlikte üzerine düşen sorumluluğu bugüne kadar nasıl layıkıyla en üst seviyede yerine getirdiyse inşallah bu yıl da en mükemmel şekilde bu sorumluluğu yerine getirecektir. Tabii biz bu sorumluluğu yerine getirirken gelen misafirlerimizden de Edirne’nin tanıtımı noktasında Edirne’de yaşadıkları güzellikler noktasında Edirne’de tattıkları lezzetler konusunda da yaşadıkları yerlere geri döndüklerinde muhakkak bunları çevreleriyle paylaşmalarını ve bu güzel duyguları diğer insanlarla da bir arada konuşmalarını arzu ediyoruz. Bu sene güreşecek tüm sporcularımıza, güreşçilerimize başarılar diliyorum. Allah hepsine gönüllerine göre mücadele edebilecek güç ve kuvveti versin inşallah. Yine organizasyonda büyük emek koyan başta Edirne Belediyemiz olmak üzere Tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor” dedi.

ŞARKILARINI EDİRNELİLER İÇİN SÖYLEYECEKLER

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali kapsamında ise Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla birbirinden değerli sanatçılar Sarayiçi’nde konser verecek. 30 Haziran Perşembe akşamı saat 21.00’da sevilen müzik grubu Rubato, 1 Temmuz Cuma akşamı saat 21.00’de ünlü sanatçı Şevval Sam ve 2 Temmuz Cumartesi Günü saat 21.00’de ünlü müzik grubu Zakkum Sarayiçi konser alanında sahne alarak şarkılarını Edirneliler için söyleyecek.

PEHLİVANLAR DUALI ÇAYIRA ÇIKICAK

661’inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 1 Temmuz Cuma günü saat 09.30’da Sarayiçi Er Meydanı’nda başlayacak. Saat 10.00’da ise 661. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim Orduevi önünde karşılanacak. Pehlivanlar Mezarlığı’nda düzenlenecek törenin ardından öğlen Selimiye Camii’nde mevlit okutulacak. Kırkpınar Güreşleri’nin resmi açılış programı ise aynı gün saat 18.30’da Sarayiçi Er Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

KIRKPINAR’IN BAŞPEHLİVANI VE AĞASI BELİRLENECEK

662’inci Kırkpınar Güreşleri Ağasının belirlenmesi için düzenlenecek koç satışlı ihalesi 3 Temmuz Pazar günü saat 15.00’te Sarayiçi Er Meydanı’nda Belediye Encümeni huzurunda yapılacak. Saat 17.30’da ise 661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanının belirleneceği başpehlivanlık güreşinin startı verilecek

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.