DOLAR 32,5547 0.01%
EURO 35,0567 0.53%
ALTIN 2.428,740,25
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2093717-3,44%
Edirne
18°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Demirkıran, “Esnaf ve çiftçi zor durumda”

Demirkıran, “Esnaf ve çiftçi zor durumda”

ABONE OL
12 Kasım 2021 14:19
Demirkıran, “Esnaf ve çiftçi zor durumda”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Erhan Demirkıran, Edirneli esnafları belli sürelerde ziyaret ederek dertlerini dinledikleri belirterek, ziyaretlerde esnafların kiralardan dert yandığını pandemi nedeniyle hem Bulgar hem de Yunan vatandaşlarının gelmeyişi, eğitim kurumlarının da kapalı olması esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Demirkıran, ayrıca yağışların azlığı nedeniyle ürünlerde verim düşüklüğü yaşadığına değinerek, bu durumunda çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Kentteki esnafları belirli sürelerde ziyaret ederek şikayetlerini dinlediklerini belirten Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Erhan Demirkıran, pandemi öncesi ve sonrasında Edirne’nin genel durumununa yönelik değerlendirmede bulundu.

Edirne’nin turizm kenti olduğunu ve böyle zamanlarda turizm zarar görünce üretimden kazılması gerektiğini belirten Başkan Demirkıran, vatandaşların şu an sıkıntılı olduğunu söyleyerek, “Pandemi öncesinde insanların elinde poşetlerle gezerken şuanki süreçte herkesin eli cebinde. Kapıların kapanmasıyla Edirne daha içine kapanık bir hal almaya başladı. Üniversite öğrencileri de pandemi nedeniyle gelemeyince esnaf zor duruma girdi” dedi.

“ZİYARETLERİMİZİ RAPORLUYORUZ”

Esnaf ziyaretlerine önem verdiklerini söyleyen Demirkıran “Her işin başı plan, program. Çok yağan yağmurdan ziyade, belirli miktarda düzenli yağan yağmur daha faydalı olarak bilinir. Teşkilat modeli olarak biz yıllık, aylık, haftalık planlar yaparız. Bunları da günlük olarak nasıl icra edeceksek hesap ederiz. Bunun tabi ki merkez ilçe olarak yüzde 50’lik bir ağırlığı var. Bizim ziyaret çerçevesinde esnaf ziyaretlerimiz var, her hafta belli bir kotada esnaf ziyaretleri için ilçe teşkilatlarımıza görevler veriyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşları var. Kuruluşlarla hiç olmazsa ayda 1 görüşüyoruz. Bu işler tabi ki randevu sistemiyle yapılıyor. Ziyaretlerimiz canlı organizma gibi, bunları yapıp daha sonra raporluyoruz. Hangisinde neler yapılması gerekiyor, beyanname destekleri oluyor. Bunlar faydalı olduğu zaman güzel şeyler olmuş oluyor” dedi.

“KİRALARDAN ÇOK ŞİKAYET ALIYORUZ”

Kiracı olan esnafların sorunları çözülmezse dükkanlarını kapatacaklarını vurgulayan Demirkıran, “Neticede vakıf kiracıları Edirne’de çok fazla. Biz bunları geziyoruz. Dedikleri genellikle şunlar; kiralarımız çok yüksek, edirneye çok insan geldiği zaman, turist çektiği zaman ve mahsul alındığında insanların bir alım gücü vardı. Edirne tarım ve çiftçilik kökenli de bir şehir sonuçta. Bunların gezindiği zamanda vakıflar bölge müdürlüğü genel merkezlerine ekspertiz istemek suretiyle gelin bakalım bizim kiralarımızın ne seviyede olması uygundur hareketine göre bir ölçüm yapılmış. Çarşılarımızı gezdiğimiz zaman vakıf kiracısı olanda, kişi kiracısı olanda işsizlikten kaynaklı bir gelir kaybı yaşamakta. Kiralarımızın ne olması gerektiği hakkında vakıflardan çok şikayet alıyoruz, kendilerini duyuramıyorlar ve siyasetin duyurucu gücünü kullanmak için bizden ricada bulunuyorlar. Bu insanlar dükkanlarını idare edemezlerse kapatmak zorunda kalacaklar. Bu insanların geliri belli, gideri belli. Pek çok boş dükkan var. Eskiden insanlar buraya çok fazla paralar ödeyip dükkan sahibi olmaya çalışırlardı, şimdilerde insanlar anahtarlarını bırakıp kaçmaya çalışıyorlar. Bunun sebebi kasayı açtıklarında morallerinin bozulması ve hayatlarını bu işle sürdüremeyeceklerini düşünmeleri. Devletin pandemi başladığında esnaflara verdiği 25 bin nakit, 25 bin kredi kartı pandemi desteği vardı. Bunların ödeme günleri geldi, insanlar nasıl ödeyeceklerini bilmiyorlar. Fotoğrafı görüyorlar ama sıkıntıyı daha yaşamadılar”dedi.

“PANDEMİ İLE BERABER EDİRNE İÇİNE KAPANDI”

Bulgar ve Yunan’ın gelmeyişi, üniversitenin ara vermesi sürecininde Edirne’deki ekonomik düşüşü değerlendiren Demirkıran, “Değirmenin suyu çekildi. Edirne’ye gelen yabancı turistler gelmemeye başladı. Ekonomimiz geçtiğimiz yıllardan beri kötü durumda ancak Edirne halkı Covid-19 virüsüne kadar bundan etkilenmemişti, hatta bundan kar elde etmişti. Bulgar ve Yunan vatandaşları oradan buraya daha ucuz mallar alabilmek için geldiler. Edirne onlar için ucuz bir yerdi. Kapıların kapanmasıyla Edirne daha içine kapanık bir hal almaya başladı. Üniversite öğrencileri de pandemi nedeniyle gelemeyince esnaf zor duruma girdi. Edirne’de öğrenci sayısı çok yüksek, bu öğrenciler tüm ihtiyaçlarını esnaftan karşılıyorlardı”dedi.

“ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİNİ HASAT ETMEYE KORKUYOR”

Turizmin etkilenmesi durumunda üretimin kazanması gerektiğinin altını çizen Demirkıran, “Yağışın az olmasından kaynaklanan ekinlerin azlığı çiftçilerimizi de zor duruma düşürdü. Geçen sene 500 kilo ekin alan bu yıl 200 aldığında sevindi. İnsanlar ayçiçeği hasat etmeye korkuyor. Mallar yüzde 35 zamlı. Çiftçinin de alım gücü çok düşük. Bu süreçte herkes fakirleşti ve değirmenin suyu kurumuş oldu. Eskiden çarşıya çıkan insanların ellerinde poşetler olurdu, şimdi herkes eli cebinde geziyor bu da insanların alışveriş yapamadığı anlamına geliyor. Herkes giderlerini kısmaya çalışıyor. Bankalardan yaptığı takviyeleri nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Edine de üretim gücünün fazlalaştırılması gerekiyor çünkü turizme zarar geldiği zaman üreticilikten kazanması gerekiyor. Edirne’nin uzun vadede dayanan ve üretimi durmayan şeylere sahip çıkması gerekiyor. Edirne’mizin peyniri ünlü ancak artık insanlar başka illerden hatta başka ülkelerden peynir alıyor. Venezuela’dan gümrükte para ödenmeden peynir ithalatı yapılacağı söyleniyor. Sıfır gümrük bedeliyle alınacak bu peynir yerine benim aldığım şeylerin vergisinin sıfırlanması gerekiyor ve rekabet gücümüz kırılıyor. İnsanlarımızın bu açıdan da morali bozuk. Edirne bir çeltik şehri. Çeltikçilerimiz de zor durumdalar. Üreticimizin yüzünün gülebilmesi için malını az fiyata satmaması gerekiyor. Maliyetini karşılamayan satışlar yapıyorlar ve bu onları vazgeçiriyor. Bu insanlara garanti verilmesi gerekiyor, bu insanların emeğinin karşılığını alması gerekiyor. Çiftçiler tarımdan çok kredilerle uğraşmak zorunda kalıyorlar”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.