DOLAR 32,5971 0.25%
EURO 34,8200 0.44%
ALTIN 2.411,49-0,86
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21545700,70%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Depremzedeler için sosyal market

Depremzedeler için sosyal market

ABONE OL
14 Şubat 2023 17:36
Depremzedeler için sosyal market
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Atatürk Kültür Merkezi’nde, deprem bölgelerine yardım konusunda aralıksız çalışan Edirne Gönüllüleriyle bir araya geldi.

Deprem bölgelerine gönderilen yardımların tasniflenmesi, kolilenmesi ve TIR’lara yüklenmesi konusunda büyük çaba gösteren ve mücadele eden Edirne Gönüllüleri, Atatürk Kültür Merkezi’nde, Başkan Gürkan ile buluştu.

Başkan Gürkan’ın, bu süreçte toplanan yardımların miktarını, giden TIR’ların sayısını ve ulaştıkları yerleri de tek tek açıkladığı bilgilendirme toplantısı, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra ise depremin hemen ardından yardımsever Edirne halkının bağışladığı ihtiyaç malzemelerinin afet bölgesine ulaştırılmasında çok büyük katkıları olan Edirne Gönüllüleri’nin çalışmaları izlendi.

Başkan Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada, “Kuşkusuz doğal afetleri önleme ya da engelleme şansımız yok. Depreme uyumlu yaşamak ya da deprem her an olacakmış gibi yaşamak gerekiyor. Bütün her şeyi buna göre kurgulamamız, buna göre düzenlememiz gerekiyor. Bunu başarabiliyor muyuz? Çok üzülerek söylüyorum ki, başaramadığımız ortada” dedi.

 “MUHTEŞEM BİR DAYANIŞMA SERGİLEDİNİZ”

Depremin hemen ardından belediye kurtarma ekiplerinin bölgeye hareket ettiğini ve öğle saatlerinde de bölge için yardım çağrısı yaptıklarını belirten Başkan Gürkan, “Sizler gönüllüler olarak olağanüstü bir çaba gösterdiğiniz. Muhteşemdiniz, olağanüstüydü. Edirne’de çok uzun süredir yöneticilik yapıyorum. Herkesi tanıdığımı söylerdim hep ve hayatımda ilk defa gördüğüm o kadar çok yüz oldu ki burada. Hiç görmediğim insanları koli paketlerken gördüm, hiç tanımadığım insanları paket taşırken gördüm. Sizler, günlerce hiç durmadan, hiçbir talepte bulunmadan, sadece insanlık açısından, sadece yüreğinizden geldiği için muhteşem bir dayanışma sergilediniz. Edirne’den deprem bölgesinin hangi köşesine olursa olsun, giden yardımlarda hepinizin emeği, alın teri var” dedi.

“ELBİSTAN DİYE BİR ŞEHİR YOK DESEK, YALAN OLMAZ, DİĞERLERİNDE DE ÇOK BÜYÜK BİR YIKIM OLMUŞ”

Geçtiğimiz hafta deprem bölgesine gittiğini belirten Gürkan, “Önce Elbistan’a gittik. Çok zor şartlarda gittik. Kış koşulları halen devam ediyor. Yolların bir kısmı tamir edilmiş ama tamir edilmeyenler de var. Öğlen sıraları Elbistan’a vardık. Televizyonlarda gördüklerimizin 100 katı bir felaket söz konusu. Deprem öncesinde Elbistan’ın nüfusu 100 binmiş, orada 10 bin kişi vardı. Birçoğu da göçük altındaki insanlarına ulaşmaya çalışanlardı. Elbistan diye bir şehir yok desek, yalan olmaz. Malatya, Adıyaman aynı, Hatay’a geçtik. Medeniyetlerin buluştuğu şehir Antakya’ya geçtik, yok arkadaşlar, Defne’nin yarısı yok. Samandağ’ın dörtte biri yok” dedi.

“BUGÜNE KADAR BÖLGEYE 23 TANE YARDIM TIRI YOLLADIK”

Deprem bölgesine şimdiye kadar 23 TIR yardım malzemesi gönderdiklerini belirten Başkan Gürkan, “Bugüne kadar mesela 23 TIR gönderdik sadece 3 tanesi bizden mazot istedi kalan yirmisi mazotla dahil kendisi gönüllü olarak yaptı bu işi adam zaten gönüllü gitmiş ve 10 saat bekletince 30 saate yol gitmiş buradan TIR’a 30 saat sürüyor bölge 30 saate yol gitmiş adam almış TIR’ı gitmiş bir yol kenarında boşaltmış gitmiş yani. O gördüğümüz yol kenarlarındaki eşyalar falan filan bunlardan kaynaklanıyor. Bir diğer sıkıntı bizim bölgeye gitmemiz ile ilgili bir avantajımız oldu. Köylere gerilmeye, ulaşılmaya başlandı. Oysa köylerde de büyük yıkımlar var, büyük sıkıntılar var. Köylerde de hem konuştuğumuz insanlar hem yetkililer hep aynı şeyi söylüyorlar. Giysi anlamında artık bir şey göndermeyin diyorlar” dedi.

 “BAŞINI SOKACAK YERİ, BARINACAK YERİ KALMAYAN İNSANLAR, BATI’YA DOĞRU GELİYOR”

Deprem bölgesinde iki ihtiyacın acil olduğuna değinen Başkan Gürkan, “Birisi çadır ihtiyacı bir diğeri de ısınma veya ısıtma. Şimdi arkadaşlarım çalışma yaptılar. Elimizde 200’e yakın falan işte elektrikli ısıtıcı, tüplü ısıtıcı, odun-kömür sobası gibi temin ettiler, onları hazırlıyoruz aşağıda. Onlardan bir araç yola çıkaracağız ama bizi bekleyen asıl asıl ihtiyaç şu. Kış şartları devam ediyor, oradaki insanların bu sorunları devam ediyor. Bir diğer ciddi sorun da şu, o bölgede oturacak yeri, başını sokacak yeri, barınacak yeri kalmayan insanlar Batı’ya doğru geliyorlar. Mersin başta olmak üzere, Antalya başta olmak üzere ve tabi Edirne’ye kadar, Edirne en uzak yer olmasına rağmen Edirne’ye kadar geliyorlar. Burada kimin akrabası var kimin farklı nedenlerle geliyor. Şimdi önümüzdeki süreçte ülkemizin çalışması gereken destek olması gereken gönüllülerin çalışması destek olması gereken konu bu şehirlerimize gelen depremzedelere destek olmak yardımcı olmak” dedi.

“SOSYAL MARKET VE BUTİĞİ, GÖNÜLLÜLERİMİZLE BİRLİKTE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Edirne’ye de şu ana kadar bin 100 depremzedenin geldiğini belirten Başkan Gürkan, “Bu gelen insanlar biliyorsunuz, deprem sabaha karşı olduğu için, insanlar yataklarında pijamalarıyla yakalandıkları için depremlere, giyecek başta olmak üzere her şeye ihtiyaçları var. Arzu eden gönüllülerimizle beraber aşağıda o kolye ve yaptığımız tasnif yaptığımız yer de bir sosyal market, bir sosyal butik oluşturmak istiyoruz. Neler topladık, neler gönderdik, bu elimizdeki giysileri kadın giysileri, erkek giysileri, çocuk giysileri olarak ayırmayı ki, onlara arıyorduk. Ama bunları da tıpkı bir mağazaya girdiğinizi düşünün, o mağazalarda hani asılır ya böyle sehpaları, ara giysiler askılarla. O şekilde boy boy, beden beden, bir anlamda yapabildiğimiz kadar tasnif edip aşağısını bir mağazaya çevirmemiz gerekiyor. Bir butiğe çevirmemiz gerekiyor ki, şehrimize gelen bu insanlar, buraya gelip onları buraya transfer edeceğiz. Edirne’ye geldiklerinde diğer kurumlarla da koordinasyon içerisinde buradan o eşya ihtiyaçlarını temin etsinler. Hemen yanına gıdayla ilgili bir bölümde ekleyeceğiz, ama 17 Şubat’tan sonra Valilik ya da AFAD ya da işte koordinasyon birimi bu gelen depremzedelerden, gelen misafirlerimizden birçoğunu kredi yurtlara yerleştirmeyi planlıyorlar. Oraya yerleştirilirse orada zannediyorum yemek ihtiyacı çok fazla olmaz, toplu yemek yapılır orada, yemek çıkar. O yüzden o duruma göre burada gıda marketi de kuralım mı, kurmayalım mı, kararını o zaman vereceğiz, o zaman vermemiz gerekiyor. Ama ilk etapta burada insanların en azından belli bir süre ihtiyaçlarını karşılayacak gibi” dedi.

“İNSANLARIN İÇ ÇAMAŞIRINA İHTİYACI VAR”

İç çamaşırına da ihtiyaç olduğuna değinen Başkan Gürkan, “Ayıp bir şey değil, gizli bir şey de değil. İnsanların iç çamaşırına çok ihtiyacı var, hani bir montu ikinci elde olabilir, bir pantolon ikinci el olabilir, ne bileyim bir kaban olabilir, bunda bir sıkıntı yok. Ama iç çamaşırın ikinci eli olmuyor, o yüzden İstanbul’dan firmalarla görüştük. Yaklaşık 5 bin takıma kadar çeşitli boylarda iç çamaşırını, belediye olarak biz parasıyla alacağız, temin edeceğiz. Buraya onları da gelen misafirlerimizin ihtiyaçları için koyacağız. Yine alt katta 2 odamızı, 2 atölyemizi kıyafet değiştirme odası olarak düzenleyeceğiz, değiştireceğiz ve bu misafirlerimizin ihtiyaçları devam ettiği sürece karşılanana kadar da bu hizmeti burada sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, deprem bölgesi için yaptıkları çağrı üzerine Edirne Belediyesi’ne gelen yardımların son durumunu da hazırlanan bir çizelge ile katılımcılara anlattı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.