DOLAR 32,3521 0.25%
EURO 35,1177 -0.15%
ALTIN 2.308,431,37
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22883873,00%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diş Hekimleri günlerini kutladı

Diş Hekimleri günlerini kutladı

ABONE OL
23 Kasım 2021 22:03
Diş Hekimleri günlerini kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Bilimsel Diş Hekimliğinin 113’ncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle Diş Hekimleri Atatürk Anıtına çelenk sundu. Edirne Diş hekimleri Odası Başkanı Haluk Çaylı, halkın sağlık kesintisine uğramaması için muayenehaneleri ve klinikleri açtıklarını belirterek, pandeminin zorlu koşullarını ise mesleğe bağlılık ve dayanışma ile aştıklarını kaydetti.

Bilimsel Diş Hekimliğinin 113’ncü kuruluş yıl dönümü sebebiyle Atatürk Anıtı’nda çelenk töreni düzenlendi. Anıta çelenk sunumun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Ardından konuşan Edirne Diş hekimleri Odası Başkanı Haluk Çaylı, “22 Kasımlar; bir taraftan toplumun ağız diş sağlığı bilincini arttırmak üzere yapılan etkinliklerle diğer taraftan da diş hekimliğinin ve diş hekimlerinin geleceğinin tartışıldığı, Türk Diş hekimleri Birliği ve Diş hekimleri Odalarının ağız diş sağlığı politikalarını, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve de siyasi karar vericilerle paylaştığı önemli günlerdir” dedi.

“HALKIN SAĞLIK HAKKI KESİNTİYE UĞRAMASIN DİYE PANDEMİDE KLİNİKLERMİZİ AÇTIK”

Bugün hayatı pahasına cansiperane görev yapan sağlık çalışanlarına uygulanan ve yürek burkan şiddet maalesef hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Çaylı, “Biz diş hekimleri de diğer  sağlık  çalışanları  gibi  özlük  hakları  yanında,  maalesef  pandemi döneminin karşımıza çıkardığı yeni sorunlarla yüz yüze kaldık. Evlerimize gidemediğimiz, sevdiklerimize sarılamadığımız, yemek molası vermeden çalıştığımız günleri yaşadık.  Halkın sağlık hakkı kesintiye uğramasın, hastalarımız mağdur olmasın diye pandemi koşullarında muayenehanelerimizi, kliniklerimizi açıp   hizmet  vermeye  çalıştık” dedi.

“SORUNLARI BİR KEZ DAHA HATIRLATIYORUZ”

Pandemi döneminde diş hekimlerinin yaşadığı sorunlara değinen Çaylı “Covid-19 salgınının ilk karşılayıcıları, doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık çalışanlarıdır. Ağız diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden yola çıkarak topluma verdiğimiz mesajların yanında pandemi döneminin karşımıza çıkardığı sorunları da bir kez daha hatırlatıyoruz; Kamuda hizmet veren diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirmeleri, filyasyondakilerin sorunları, ADSM’lerde hizmet vermeye devam edenlerin sorunları ve azalan hizmetler nedeniyle hastaların sorunları, Pandemi nedeniyle diş hekimliği eğitiminde yaşanan sorunlar ve bunların hayata yansımaları, İnsan  gücü  planlamasının;  nüfus  kriterinin  yanı  sıra  toplumun  ihtiyacı,  hizmete  olan  talep, hastalıkların seyri, hastalık çeşitleri gibi kriterler de göz önüne alınarak yapılması gerekirken; hiçbir  toplumsal  ve  bilimsel  gerekçesi  olmayan  siyasi  popülizm  adına  hız  kesmeden  açılan diş hekimliği fakülteleri ve yeterli akademik kadroların olmamasına rağmen fakültelerde yapılan kontenjan artışları,  Ağız   ve   Diş   Sağlığı   Hizmeti   Sunulan   Özel   Sağlık   Kuruluşları   Hakkında   Yönetmeliğin ticarethanelere  dönüştürdüğü  poliklinik  ve  merkezlerin  sınır  tanımaz  cüretle  ve  kanunsuzca; kapitalizmin  “Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler” acımasız ilkesiyle halkın sağlığına zarar verme pahasına, diş hekimlerinin emeğinin ve eğitiminin yok sayılarak diş hekimleri dışındaki mesleklerden olan şahısların sermayedarlığında kurulan çalışma ortamlarının, diş hekiminin kendi sorumluluğunda mesleğini icra etmesini engelleyerek o mekanın kar amaçlı bir ticarethane olarak faaliyet göstermelerine karşın yeterli denetlemelerin yapılmaması caydırıcı cezaların uygulanmamasıdır” dedi.

“113. YILDA DİŞ HEKİMLERİNİN SAYGINLIĞI İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ”

Diş hekimliğinin gelişerek sonraki kuşaklara taşınacağı umudunu barındırdıklarını dile getiren Çaylı “Her şeye rağmen bizler mesleğimizi ve toplumun ağız diş sağlığını koruma ve geliştirilmesinde üstlendiğimiz sorumlulukla hareket ederek, karşılaştığımız sorunları çözmek durumundayız. TDB ve Diş hekimleri Odaları, kuruluşlarından itibaren hiçbir siyasi görüşün etkisinde kalmadan etik değerlere saygılı, bilimsel temelli ağız diş sağlığı hizmetlerini, toplum genelinde önceleyen politikaları savunmuş ve bundan sonra da savunmaya devam edecektir” dedi.

Edirne Diş Hekimler Odası tarafından meslekte 25, 40 ve 50.yılını dolduran diş hekimlerine plaketleri takdim edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.