DOLAR 32,3711 0.16%
EURO 34,9777 -0.28%
ALTIN 2.324,230,22
BIST 9.129,930,55%
BITCOIN 22769010,24%
Edirne
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dükkanına Çin malı ürün sokmuyor

Dükkanına Çin malı ürün sokmuyor

ABONE OL
16 Haziran 2022 10:36
Dükkanına Çin malı ürün sokmuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de özgün el yapımı hediyelik eşya dükkanlarından 5 tanesinden birinin sahibi olan Nasip Büke, 22 yıldır dükkanına Çin malı ürün sokmuyor ve dükkanına giren her kişi artık onun müşterisi oluyor. Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden özel el yapımı bileklik, çanta, küpe, kolye, cüzdan gibi ürünleri getirterek satan Nasip Büke’nin en önemli ticari görüşü dükkanına Çin Malı bir iğne ürün bile sokmamak. Trakya Üniversitesi’ne okumaya gelerek dükkanına ziyaret eden öğrencileri de kazanmayı başaran Büke, memleketlerine dönen öğrencilerin siparişleri için Edirne’den Türkiye’nin dört bir yanına ürün göndermeye devam ediyor.

“TÜRKİYE’DE 5 DÜKKANDAN BİRİ”

Ticari görüşünden hiç sapmadan Çin Malı ürünleri dükkanına sokmadığını sadece el yapımı özgün ürünlerin satışını yaptığını söyleyen 22 yıldır özgün el yapımı hediyelik eşya dükkanı sahibi olan Büke, “Bir dönem Fransa’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüğümde iş bulamadım. Daha önce İspanya’da gittiğim bir el emeği ürünleri olan dükkan aklımda kalmıştı şu anki dükkanım gibi. Bende öyle bir yer açtım ve şu an 22 yıl oldu dükkanım. 2022 Edirne yılına denk gelmesi ayrı mutlu etti beni. El yapımı özel ürünlerim, Hint yapımı, Endonezya, Bali Adası var, İstanbul’dan, Eskişehir ve İzmirden gelen imalatlarım var. Ama hiçbir zaman ticari görüşüm değişmedi. Hep kaliteli ve el yapımı olsun istedim. Dükkanımın içine olur olmaz Çin malı ürünler hiç doldurmadım. Toptancılarım geliyor, ‘Türkiye’de senin dükkandan bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar var’ diyor. Türkiye’de benim gibi el yapımı hediyelik 5 dükkan kaldı. Türkiye’deki özgün el yapımı hediyelik eşya dükkanlarından beş tanesinden biriyim” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA ESKİ ÖĞRENCİLER MÜŞTERİLERİM OLARAK DEVAM EDİYOR”

Pandemi sonrası fiyatların ciddi arttığını ancak öğrencilerin mezun olduğunda dahi memleketlerine döndüklerinde müşterisi olarak kaldığını kaydeden Nasip Büke “30 yerden ürün geliyor. Kızılderili mask, objeler, kimsede olmayacak şekilde tütsü çeşitleri, deri grupları, cüzdanlar, çantalar, heybeler, davul, marakas, takılar, kolyeler, yüzükler, taş yüzük ve bileklikler var. Hepsi yüzde yüz el yapımı. Fiyatlarım en uygun 4-5 liradan başlıyor 800 liraya kadar gidiyor. Bütün fiyatlar pandemiden sonra 3 katına çıktı. 4 liralık ürün 10 lira oldu. Buda satışları çok etkiledi. Giren çıkan insan sayısı azaldı. Öğrenci eskisi gibi gelmiyor. Konuştuğum bazı öğrenci kardeşlerim anca yeme, içme, temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini, bu tarz alışverişe para ayırmakta zorluk çektiklerini söyledi. Benim dükkanım dışarıya göre gayet uygun fiyatlı aslında. Geçtiğimiz gün Düzce’ye, Mardin’e, Antalya’ya gönderim yaptım. Benim dükkanıma bir kere gelen ondan sonra müşterim oluyor. Burada okurken benim müşterim olan, kendi memleketine gittiğinde benim müşterim olmaya devam ediyor”dedi

“HER ÖNÜNE GELEN DEĞİL DEĞERİ BİLEN GELMELİ”

Saraçlar Caddesi gibi vitrin yerde dükkan açmamayı kendi istediğini ve dükkanındaki özgün ürünler için onların kıymetini bilen müşterilerin gelmesini istediğini kaydeden Büke, “El yapımı hediyelik eşya benim sektörüm. Dükkanımın ismini de La Maison yani Fransa’da ev demek, oradan esinlenerek koydum. Oradan hatıra kaldı. Geziyorum bende biliyorum piyasayı. İstanbul’da en güzel Kadıköy’de var mesela. Burası kendi dükkanım olsa tabi her yeri ahşap yapar daha güzel yapardım. Ama kiracıyım. Birde bana dediler Saraçlar Caddesi’nde olsan çok güzel iş yaparsın diye. Bende biliyorum ama ben dükkanıma herkesin girmesini istemiyorum. Öyle bir huyum var. Bana gelen müşteri beni bilen, benim bildiğim olsun. Her önüne gelen değil, değerini bilen olsun. Bu bu kadar eder mi diyerek küçümseyeceğine, ederini, hakkını bilen müşterim olsun” şeklinde noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.