DOLAR 32,5971 0.25%
EURO 34,8200 0.44%
ALTIN 2.411,49-0,86
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21545700,70%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘e-duruşma’ sistemi, Pınar’ında katılımıyla denendi

‘e-duruşma’ sistemi, Pınar’ında katılımıyla denendi

ABONE OL
9 Kasım 2021 18:19
‘e-duruşma’ sistemi, Pınar’ında katılımıyla denendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yargıda e-duruşma sisteminin ilk denemesi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve bu yöntemle yapılan ilk duruşmaya katılan 3 baro başkanından biri olan Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar’ın katılımıyla gerçekleşti.

Adalet Bakanlığı’nın e-duruşma sisteminin bugün ilk denemesi yapıldı. Bu yeni sistemle birlikte avukatlar bulundukları yerden taraf oldukları hukuk mahkemelerindeki duruşmalara videokonferans yöntemiyle katılabilecek. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nda yer aldığı, Sincan Batı Adliyesi’nde gerçekleşen e- duruşmaya katılan Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar, “Bugün burada tarihi bir olayın parçası olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi ve sistem hakkında bilgiler vererek şunları kaydetti: “Hukuk mahkemeleri kanunu 149’uncu maddesinde duruşmalara ses ve görüntü nakliyle, tarafların rızası olmak kaydıyla katılma maddesi var, yasal dayanak var. Bu konu teknik altyapısı olmayan bir maddeydi bunun için bakanlık tarafından çalışılıyordu. Özellikle küresel olarak sadece ülkemizi değil dünyayı ilgilendiren pandemi sürecinde aslında teknolojinin ve bilişimin ne kadar önemli olduğunu fark ettik. İnsanların bir takım teknolojik yöntemler ile birbiri ile haberleşmenin mümkün olduğunu, buna bir yönelim olduğunu, bunun bir zorunluluk olduğunu fark ettik.

GURUR DUYUYORUM

Bu gelişmeden hukuk dünyasının, hukukun etkilenmemesi yeni açılımlar getirilmemesi mümkün değil. Bu anlamda çalışmaların hızlandığı bir ortamda biz de E-duruşma dediğimiz, Avukatların bulunduğu yerden gerek laptop’u ile gerek tableti ile gerekse cep telefonu ile Hakim’in gönderdiği UYAP Avukat Portal’dan duruşmaya ben bu yolla katılmak istiyorum şekilde gönderdiği talebi kabul etmesiyle, taraflarında rıza olmak kaydıyla katılabileceği, böylelikle hem zaman, hem emek, yol ve maliyet kapsamında da yararlı olabileceğini düşündüğümüz bir sisteme yakın bir zamanda geçilecek. Bugün bu sistemin ilk test çalışmasını yaptık. Adalet Bakanımızın tensipleriyle bu test yayınında, Edirne Barosu da yer aldı. Bundan dolayı barom adına gurur duyuyorum. Test yayınını başarıyla gerçekleştirdik. Eminim ki çok yakın bir süreçte tüm altyapısı hazırlanıp hizmete girecek”

Hüsnü SARIGÜL

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.