DOLAR 32,3825 0.19%
EURO 35,0667 -0.07%
ALTIN 2.324,920,25
BIST 9.141,650,68%
BITCOIN 2267552-1,86%
Edirne
22°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“E” logosu reklam sayıldı

“E” logosu reklam sayıldı

ABONE OL
14 Şubat 2022 11:28
“E” logosu reklam sayıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Danıştay tarafından eczanelerdeki “E” logolu tabelanın reklam olduğuna hükmetmesinin tuhaf olduğunu söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, tabelanın reklam değil eczanenin yerini gösteren bir sembol olduğunu ifade etti.

Eczanelerin ilk açılışında Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alabilmesi için zorunlu olarak astığı E logolu tabela için Danıştay reklam amacı taşıdığına hükmetti. Bu kararla birlikte artık eczanelerden E logosu sebebiyle ilan ve reklam vergisinin alınmasının da önü açılmış oldu.

Eczanelerdeki E logosunun yurttaşa hizmet amacıyla konulan bir tabela olduğunu söyleyen Eczacı Şükrü Ciravoğlu, reklam içermeyen ve zorunlu kılınan E logosundan vergi talebinin Sağlık Bakanlığı ve hükümetin tekrar değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

“E LOGOLU TABELA BAKANLIĞIN ZORUNLU KILDIĞI, VATANDAŞA YARDIMCI OLMAK İÇİN KONULAN BİR TABELA”

Sağlık Bakanlığı’nın eczane açmak için ruhsata E logosunu zorunlu kıldığını hatırlatan Ciravoğlu, “Eczacı Şükrü Ciravoğlu, “Bunun parasal yönünün önemli olmadığını ifade etmek lazım. Konu para konusu, vergi konusu değil. Bunun hakkaniyetli bir şey olup olmadığını ortaya koymak lazım. Eczanelerde tabela olayı 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler hakkındaki yasanın yönetmeliğinde belirlenmiş konudur. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alabilmek için her eczane bu yönetmelikte belirlenen tabelaları asmak zorundadır. Burada iki tür tabela var. Biri normal eczanenin isminin yazılığı eczane tabelası. Bu tabelada ismi yazıldığı için ilan, reklam gibi düşünmek mümkün olabilir. Kişisel kanıma göre bunu da düşünmemek gerekir. Ancak diğer ikinci E logolu tabela kırmızı yanar söner led ışıklı normal eczane açıkken sürekli yanar pozisyonda, nöbetçi olduğu zamanlarda da yanıp söner pozisyonda olan tabeladır. Bu tamamen vatandaşa yardımcı olmak, nöbetçi eczanenin uzaktan fark edilmesi için yönetmeliğe ilave edilmiş tabeladır. Bu kendi yurttaşlarımız dışında yabancılara da faydası olup, E harfinden Türkçe bilmeseler dahi eczaneyi bulabilmektedirler” dedi.

“E LOGOLU TABELANIN REKLAMLA BİR İLGİSİ YOKTUR”

Vatandaşa yardımcı olmak için konulan E logolu tabelandan reklam vergisi alınmak istemesinin tuhaf olduğunu söyleyen Ciravoğlu “Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğe koyduğu eczanenin vatandaş tarafından kolay fark edilmesi için oluşturulan tabeladır. Eczanenin reklamıyla, ilanıyla hiçbir ilgisi yoktur. Tamamen yurttaşa hizmet amacıyla konulmuş tabeladır. Bundan reklam vergisi alınmak istenmesi tuhaf karardır. Zaten Danıştay Dava İdareleri Genel Kurulu’nda da anlaşıldığı kadarıyla çok tartışılmış. Farklı idare mahkemelerinde de farklı kararlar çıkmıştır. Dolayısıyla bunun tartışmalı bir konu olduğu açıktır. Ama bugün itibariyle maalesef böyle bir kararla karşı karşıya kaldık. Burada yapılması gereken Sağlık Bakanlığı’nca değerlendirilip hükümet tarafından çözüme kavuşturulması, ya da eczaneler örgütleri vasıtasıyla bakanlığa müracaat edip bunu gündemden çıkarıp, tabelaları kaldırmayı talep ederler bunu zaman gösterecek. Bu tartışılacak bir konu olarak gözüküyor. Burada olan vatandaşa olur. Tamamen yurttaşa yardımcı olmak için, insanlara yardımcı olmak için konmuş bir şey bu. Reklamla bir ilgisi yok E logolu tabelanın. Ancak buradaki yaklaşım ve anlayış önemli. Bunun ne olduğunun farkına varılamaması demek” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.