DOLAR 32,4931 -0.16%
EURO 34,9799 0.39%
ALTIN 2.432,350,39
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2101230-0,53%
Edirne
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eczacılar 184 yıldır bilimin ışığında

Eczacılar 184 yıldır bilimin ışığında

ABONE OL
14 Mayıs 2023 14:22
Eczacılar 184 yıldır bilimin ışığında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilimsel Eczacılığın 184’üncü yıldönümü Edirne’de kutlandı. Törende konuşan Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, hastaların ilaca erişiminde önünde engeller tamamen kaldırılması gerektiğini belirterek, “Kamuda görev yapan meslektaşlarımızın uğradıkları hak kayıpları giderilmelidir” dedi.

14 Mayıs Eczacılar Günü ve Bilimsel Eczacılığın 184’üncü yılı Edirne Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Çelenk sunumu sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

“ECZACILAR SAĞLIK SİSTEMİNİN GÖRÜNMEZ KAHRAMANLARI”

Törende konuşan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. İshak Yıldırım, eczacıların sağlık sisteminin aslında görünmez kahramanları olduğunu belirterek, “Aslına bakarsanız ilk basamakta Eczacılarımızın var. Yani vatandaşlarımızın, hastalarımızın ilk olarak kendilerine geldiği, danıştığı ne yapmalıyım? Dediği noktada aslında eczacılarımız var. Bu gerçekten çok önemli bir nokta. Yani bizim eczacılarımızın doğru yönlendirmesi, hastaya empatiyle yaklaşması ve sağlık sisteminin içerisinde yapması gerekeni kendisine söylemesi gerçekten ilk adım olarak çok çok değerli. Bunun yanında malumunuz ilaç temini çok çok önemli. Doğru ve uygun ilaçların temin edilmesi doğru ve uygun şartlarda saklanması ve bu saklama şartlarının uygunluğunun hasta sağlığı üzerinde ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu gerçekten çok büyük bir özveri gerektiriyor. Yine değerli eczacılarımızın özellikle ilimiz özelinde ve diğer illerde olduğu gibi eczanelerde artan yoğun bekleme sıraları sebebiyle hemen hızlı refleks göstererek nöbetçi eczane sayılarını arttırmaları, bunlarda gösterdikleri fedakarlığın ne olduğunu ne demek olduğunu ben gerçekten çok iyi biliyorum. Huzurunuzda tüm eczacılarımızın bu mesleğe gönül verenlere ve bu mesleği ileri de yapacak kardeşlerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum, iyi ki varsınız” dedi.

“BİZ ECZACILAR 184 YILDIR BİLİMİN IŞIĞINDAN AYRILMADIK”

Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil de Ülkemizde bilimsel eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 184 yıl geçtiğini belirterek, “Biz eczacılar 184 yıldan bu yana bilginin ve şifanın adresi olduk. Toplumun bütün kesimlerine bilimin ışığında her türlü koşulda kesintisiz şifa dağıtmaya görebildik. Bu yıl 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü temamız, bilimin ışığında toplumun kalbinde ilacın olduğu her yerde eczacı olarak belirledik. Biz eczacılar en kolay erişebilen birinci basamak sağlık danışmanları olarak ihtiyaç duyulan her alanda mesleki sorumlulukla hastalarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Pandemide orman yangınlarında, sel faciasında, maden kazasında ve son olarak tüm ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketinde kısaca her olağanüstü koşulda halkımızın yanında yer aldık. Biz eczacılar deprem felaketinde toplum sağlığını korumak adına en hızlı harekete geçen meslek gruplarının başında yer aldık. Gelişmiş diğer ülkelerde olduğu gibi bizim de ülkemizde eczacıların toplum sağlığına sunduğu hizmetlerin daha etkin mekanizmalarla geliştirilmesi için bazı adımların atılması gerekiyor. Bunların bazılarını sayacağım. Hastalarımızın ilaca erişiminde önünde engeller tamamen kaldırılmalı. İlaç yoklukları artık kalıcı bir şekilde son bulmalıdır. Kamuda görev yapan meslektaşlarımızın uğradıkları hak kayıpları giderilmelidir. Yeni mezunlarımız içinde yapılacaklar var. Yeni mezunlarımız içinde istihdam alanlarının acilen arttırılması lazım. Akademik kadroların desteklenmesi gerekiyor ve son olarak tüm sağlık çalışanlarının kanayan bir yarısını vurgulamak istiyorum. Artık tüm sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları bir son bulmalı. Biz eczacılar 184 yıldır bilimin ışığından ayrılmadık. Her ne olursa olsun toplum sağlığına hizmet etmekten vazgeçmedik. Mesleki tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan, bugün de bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 46 bini aşkın meslektaşımız ile tek ses tek yürek, birlikte ve birlikle olmanın kıvancını yaşıyoruz. Yolumuzda yürümeye devam edecek nice 14 Mayıs’ları hep birlikte kutlayacağız. Bayramınız kutlu olsun” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.