DOLAR 32,3799 0.19%
EURO 35,0567 -0.13%
ALTIN 2.324,880,25
BIST 9.093,900,15%
BITCOIN 2271728-0,60%
Edirne
24°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eczanelere etil alkol kısıtlaması

Eczanelere etil alkol kısıtlaması

ABONE OL
4 Ağustos 2021 11:14
Eczanelere etil alkol kısıtlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sahte içki üretiminin önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı’nın eczanelere verilen etil alkolü aylık 2 litre ile sınırlandırması, eczacıların tepkisi çekti. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, etil alkolün sınırlandırılması ile birlikte dezenfektan üretimine yetmeyeceğini belirterek, “İki litre alkol basit tabirle elimizi yıkamaya yetmez bir miktardır” dedi.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın içki fiyatlarındaki yükselişle vatandaşın kendi içkisini üretmesinin önüne geçmek için eczanelere alkol kısıtlaması getirmesi sonrası eczanelerin eskisi gibi dezenfektan üretilemediğini söyledi. Bakanlığın eczanelere getirdiği kısıtlamaya göre aylık 2 litre alkol alma hakkının el yıkamaya bile yetmeyeceğini söyleyen Ciravoğlu bu süreçte alkolü dezenfektan yerine laboratuvarda ilaç yapmak için değerlendireceklerini söyledi. Kokulu dezenfektanlar hakkında da değerlendirme yapan Ciravoğlu, kokuyu veren esansın yok olması halinde koruyucu antiseptik özelliğinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

“YASAK KALKTIĞINDA PİYASADA YETERLİ DEZENFEKTAN OLDU”

Alkol kısıtlamasının kaldırılması ile eczaneler gibi birçok firmanın da dezenfektan üretimine geçerek piyasada yeterli dezenfektan oluştuğunun altını çizen Eczacı Şükrü Ciravoğlu “Dezenfektan konusu pandemi süreciyle beraber hayatımızda önem kazandı. Ve ilk pandeminin başlangıcında bir anda dezenfektan sıkıntısı yaşandı. Yaşanmak üzereyken Sağlık Bakanlığı eczanelere bir süre uygulamakta olduğu alkol kısıtlamasını kaldırıp serbest hale getirince eczaneler kendi laboratuvarlarında dezenfektan üreterek halkın kullanımına sundular. Bu arada süreç içinde dezenfektan üreten firmalarda kendi üretimini arttırdılar. Piyasada yeterli miktarda dezenfektan oldu. Biz hep şunu savunduk, bireysel hijyen, el, cilt dezenfektanı kullanımı aslında devamlı hayatımızda olmalı. Birçok mikroplarla bulaşan bakteriyel enfeksiyonlarında önüne geçebilecek bir şey. Bu da sık sık normal hayatımızda da kullanmalıyız sağlıklı yaşayabilmek için” dedi.

“2 LİTRELİK ALKOL HAKKI EL YIKAMAYA BİLE YETMEZ”

Gelen yasakla alkolün artık dezenfektan üretimine yetmeyeceğini vurgulayan Ciravoğlu “Temmuz ayı itibariyle Sağlık Bakanlığı tekrar eczanelere alkol kısıtlaması uygulamaya başladı. Ayda 2 litre alkol alma hakkı var eczanelerin. Bu 2 litre alkolü majistral ilaçla yapıyoruz kendi laboratuvarlarımızda. Bu reçetelerin karşılanmasında zaten kullanıyoruz. Antiseptik olarak elimizin altında sürekli bulunan ve sürekli kullandığımız bir ürün etil alkol. İki litre alkol basit tabirle elimizi yıkamaya yetmez bir miktardır” dedi.

“İLLEGAL İÇKİ ÜRETİMİNİN ÖNÜNE GEÇMEK”

Sağlık Bakanlığı’nın eczanelere tekrar alkol kısıtlaması getirmesinin illegal yollarla içki yapımının önüne geçmek olduğunu aktaran Şükrü Ciravoğlu “Kısıtlamanın gerekçesi, alkol fiyatlarının, içkilerin çok yüksek oluşu. Dünya piyasasıyla da Avrupa piyasasıyla kıyaslandığında çok yüksek vergi oranları uygulanması. Bunun sonucunda da halkın illegal yollara saparak bir şekilde alkol temin edip, kendi içkisini kendi üretmeye gayretine düşmesi oldu. Bunu önlemek yerine tabi ki toptan kısıtlamaya gidince burada bir mağduriyet söz konusu oldu. Bu zaman içinde elinde kullandığı alkol tükendiği noktada bazı. Reçeteler karşılanamaz duruma düşecek yapma ilaç reçeteleri. Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan bellidir. Bu buraya doğru gider ve sıkıntıya sokar” dedi.

“SABUN, ÇEŞME TAŞIYAMAYACAĞIMIZA GÖRE YANIMIZDA DEZENFEKTAN TAŞIMALIYIZ”

Vatandaşların ilk sabun ve suya, ancak yanlarında dezenfektan taşımaya da önem vermelerini isteyen Ciravoğlu “Dezenfektan kullanımı pandemiye göre biraz azalmış gözüküyor satışlara baktığımızda. Buda doğru bir şey değil. Bu hayatımızda sürekli olmalı. Tabi ki birinci derece önemli olan sabun ve su. Ona ulaşamadığımız durumlarda yani yanımızda çeşme ve sabun taşımadığımıza göre bir dezenfektanı mutlaka bulundurmamız gerekiyor. Elleri dezenfekte etmeden ağzımıza, yüzümüze bir şey değdirmememiz gerekiyor. Onun için halkın daha duyarlı olması lazım” dedi.

“KOLONYADA GÜÇLÜ BİR ANTİSEPTİK”

Bir dönem kolonyaya aşırı rağbet olmasını değerlendiren Ciravoğlu “Kolonyaya rağbet başta çok tercih edildi, sıkıntı yaşandı. İki yıl önceki sürece göre gene kolonyaya rağbet daha fazla. Fakat son 1 yıla göre azalma var. Kolonyada güzel bir ürün. Avrupa ve Amerika’da bizim türden kullandığımız gibi bilinen bir ürün değil. Hatta yabancı kuruluşlarda bunu takdirle karşıladı. Hem aroması var, verdiği ferahlık var hem de güçlü bir antiseptik. Dolayısıyla dezenfektana göre içindeki esanslar nedeniyle biraz daha yüksek ama verdiği hoşlukla birlikte değerlendirildiğinde de kolonyada güzel bir ürün. Bununla beraber mutlaka aşılarımızı olmamız gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarını da iyi şekilde aynı duyarlılıkla sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

“KOKULU DEZENFEKTANLARDA ESANS YOK OLSADA KORUYUCULUK DEVAM EDER”

Kokulu olan dezenfektanla, düz dezenfektanın antiseptik açısından aralarında pek fark yok. Tabi esansın verdiği bir hoşluk var koku olarak. Etkisi aynı. İki ayrı faktör var. Birincisi maliyet. Esanslar pahalı ürünler tabi kullanılan orana göre maliyetini arttırır. İkincisi çok dayanıklı maddeler değildir özellikle sıcak ortamlarda çabuk bozulabilirler. Bozulmanın formüle etkisi olmaz. Kokusu gider, kokusu gitse de koruyuculuğu devam eder” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.