DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2069865-2,30%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne basınından açık çağrı

Edirne basınından açık çağrı

ABONE OL
22 Ekim 2021 13:25
Edirne basınından açık çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Birlikte tedbir alıp, kuralları uygulayarak koronayı yenelim”

Edirne’de faaliyet gösteren basın mensuplarının büyük bir bölümünün üyesi olduğu ve aşağıda isimleri bildirilen derneklerin ortaklaşa olarak son ayların insanlığı tehdit eden ve binlerce hasta ve ölüm vakasına neden olan “Koronavirüs” e karşı tüm vatandaşlarla birlikte tedbir alıp, açıklanan kurallara uyulması gerekliliği için çağrıdır.

Edirne’nin, ülkemizden çok önce virüsün görüldüğü Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır olması ve bu ülkelerle günü birlik geçişler, sınırı geçerek Avrupa’ya gitmeye çalışan binlerce sığınmacının kentimize gelmesi ve ileriki tarihlerde Avrupa’da çalışan gurbetçilerin Türkiye’ye gelişlerinde sınır kapılarını kullanacakları göz önünde tutulduğunda ne kadar büyük bir risk taşıdığı açıkça görülmektedir.

Bugüne kadar devletimizin aldığı tedbirlerin yerinde olduğunu ve desteklediğimizi bir kez daha ifade ederken, özellikle sığınmacılarla ilgili olarak hem sınır bölgelerinde, hem de kent merkezinde tedbirlerin alınmasının daha da iyi olacağına inancımızı da buradan paylaşmak istiyoruz.

Edirne’de yaşayanlar olarak gerekli tedbirlere titizlikle uyulduğunu görmenin verdiği huzurun altını çizerken, sığınmacılardan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı teşhis, tedavi ve izolasyon merkezinin kurulmasının önemini vurguluyoruz.

Virüs tehdidi dolayısıyla vatandaşlarımızın panik yaparak, ihtiyaçlarının üzerinde gıda maddeleri, kolonya, maske, dezenfekte edici kimyasallar gibi ürünleri satın almalarına gerek olmadığı, bugün itibari ile alınan tedbirlere uyulması halinde bu tehlikeyi en az zararla atlatacağımız öngörülmektedir. Bilim adamları ve devletimizin ilgili bakanlarının ifadeleri de bu doğrultudadır.

Bu zor günlerde hepimizin uyması gerek kuralları bir kez daha yayınlamaya karar verirken, hepimize daha sağlıklı ve huzurlu günler diliyoruz;

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

BELİRTİLERİ

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Şiddetli vakalarda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

Yeni Koronavirüsün kuluçka süresi 2 ila 14 gündür.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşma riskini azaltmaya yönelik öneriler, Yeni Koronavirüs enfeksiyonu için de geçerlidir. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.

Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır. Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.

El hijyenine önem verilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır.

Sınıflar ve iş yerleri başta olmak üzere kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Gıdalar tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır.

BELİRTİLER VARSA NE YAPILMALI?

Son 14 gün içerisinde enfeksiyon görülen ülkelerin birinden geldiyseniz cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Eğer öksürüyorsanız, ateşiniz varsa ve nefes almakta zorlanıyorsanız, cerrahi maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Evde izolasyon önerilen bir kişiyle aynı odada bulunduğunuz anlarda maskenizi mutlaka takın.

Trakya Gazeteciler Derneği

Edirne Gazeteciler Derneği

Güneydoğu Avrupa Gazeteciler Derneği

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.