DOLAR 32,5902 0.35%
EURO 34,8490 0.3%
ALTIN 2.507,840,95
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 21028451,57%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne Kırmızısı akademik çalışmalarla canlanıyor

Edirne Kırmızısı akademik çalışmalarla canlanıyor

ABONE OL
6 Ekim 2022 11:21
Edirne Kırmızısı akademik çalışmalarla canlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Programa Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve eşi Esra Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kiğılı Yönetim Kurulu Baş̧kan Yardımcısı Hilal Süerdem, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Trakya Üniversitesi Edirne Kırmızısı Proje Koordinatörü Orkun Akman ve çok sayıda katılımcı yer aldı.

Program öncesi Edirne Kırmızısı rengiyle boyanmış keman konseri ve Edirne Kırmızısı renginde kıyafet giyen semazen gösterisi sergilendi.

“ŞEHRİN İŞ ADAMLARINA SESLENİYORUM, EDİRNE KIRMIZISINI KULLANABİLECEĞİMİZ HER ALANDA KULLANMAMIZ LAZIM”

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık; “Şehir Edirne farklı bir şehir. Türkiye’de bütün şehirlerin aslında markalara ihtiyacı var. Ama Edirne dediğ̆imiz zaman zaten baş̧li baş̧ına kendisinin marka olduğ̆u bir şehirde bulunuyoruz.. Edirne sahip olduğ̆u kadim medeniyetiyle yaklaş̧ik bir asır boyunca Osmanlı’ya yapmış̧ olduğ̆u payitahtlikta çok üstün bir noktada bu aç̧idan. Bugü̈n yaptığ̆imiz etkinlikte de Edirne kırmızısı bu kadim medeniyetin bir göstergesi. Buradaki ifadesi de hakikaten çok gü̈zel ‘bir renk ki dillere destan’ şeklinde. Tabii bu saraydaki kullanımı da çok önemli. Saray giysilerinin kullanıldığ̆ını gö̈rü̈yoruz. Saraydaki Edirne Karı Sanatında, boyama sanatında kullanıldığ̆ını gö̈rü̈yoruz. Sarayın ç̧inilerinde kullanıldığ̆ını gö̈rü̈yoruz. Bu şüreçte şehrin ticaret insanlarınada iş̧ adamlarına da roller düşüyor. Bu yıl şu ana kadarki zamana baktığ̆imızda yaklaş̧ik 4.7 miyon giriş var sınır kapılarımızda. Gurbetç̧işiyle, ticari amaçla bulunanlardan vesaire 4.7 milyon büyük bir rakam. Bizim burada çok büyük bir pazarımız var. Bu insanlara sunulacak çok fazla ürü̈nü̈mü̈zün olması lazım. Bu anlamda da şehrimizin iş̧ adamlarına, ticaret insanlarına bir çağ̆rida bulunuyorum; Edirne kırmızısını kullanabileceğ̆imiz her alanda kullanmamız lazım. Bunu markalaştırmamız lazım. Ticari anlamda da şehrin bir ürü̈nü̈ olarak sergilememizin önemli olduğ̆unu değ̆erlendiriyorum”dedi

“ÇORABINIZ, ATKINIZIN SİZİ MİKROPLARDAN KORUDUĞUNU DÜŞÜNSENİZE”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu; “Edirne’nin birç̧ok yerlerinde, köylerinde bu bitki var. Aslında daha önce ekilmiş bir sektö̈r olmuş̧. Biz şimdi bazen bu kimyasal boyalarla, belki iç̧erişindeki toksik maddelerle, kurşunla zehirleniyoruz ama bu tamamen doğal bitkisel ve üstelik antimikrobiyal antimikrotik. Dü̈şünebiliyor musunuz bir çorabınız olsa, bir atkınız olsa ve sizi mikroplardan korusa. Çocuk oyuncaklarını da boyandığ̆ını düşünsenize. Onlara da zarar görmeden oynayabilecekleri özel oyuncakla olmaz mı bunlar?. Böylece çok geniş̧, inanılmaz bir pencere aç̧ilmiş̧ oldu. Hocaların bu kumaşa nasıl uygularız diye çalış̧ma yaptılar. Ve sonra, sonra bunu dillendirilerek dillendirilek edebiyat konusu odur. Edirneli hanımefendimiz bunun kitabını yazdılar. Bir şıırı olacak, bir kitabı olacak, bir tiyatrosu olacak. Ve şimdi belki alternatif bir ürü̈n olarak biz vatandaş̧larımıza bunu ekin, ticari değ̆eri bu’ diye sunabileceğ̆iz ve bir tarım endü̈strisi anlamında da bir gelir kazandıracağ̆iz. Böyle kazan kazan büyüyerek giden bir yola dönüştü. Ve bunu baş̧tan itibaren tasarlayan ve Edirne Kırmızısı’nı kendine tez olarak da sunan sevgili Orkun Akman bu iş̧in yü̈rü̈tücüşü olarak devam ediyor. Kendisini canı gö̈nü̈lden kutluyorum”dedi

“EDİRNE’NİN İHTİŞAMINDAN BİRŞEY KAYBETMEMİŞ DEĞERİ VAR, EDİRNE KIRMIZISI”

Trakya Üniversitesi Edirne Kırmızısı Proje Koordinatörü Orkun Akman; “Edirne tarihi şanla, şerefle, kahramanlık öfkeleriyle olduğ̆u kadar acıyla, kederle dolu olan bu kadim kentin onlarca kü̈ltürel değ̆eri, yüzlerce mimarı eserin acısıyla, tatlısıyla, binlerce hikayesi bulunuyor. Adrian yaş̧amiş adını vermiş̧, Mehmet doğmuş̧, Fatih unvanını almış̧ çağ̆ aç̧mış̧, çağ̆ kapatmış̧. Sinan yerleş̧miş en gü̈zel, en muhteşem eseri bırakmış̧. İlhan Koman yetiş̧miş, dünyaya aç̧ilmiş̧. İş̧te bünyesinde birç̧ok medeniyetten izler barındıran bu kadim kentin yüzlerce yıl sandık iç̧inde saklanmış̧, unutulmaya yüz tutmuş̧ fakat ihtişamindan yine de hiç̧bir şey kaybetmemiş̧ bir değ̆eri daha var. O da Edirne kırmızısı. Trakya Üniversitesi öncü̈lü̈ğü̈nde baş̧latilan çalış̧malar artık meyvesini vermeye baş̧ladı. Ve bu rengi geniş̧ bir yer geniş bir yelpazede eczacılıktan modaya, tekstilden kimyaya, güzel sanatlardan turizme, tarihten edebiyata kadar birç̧ok alanda değ̆erlendiren Trakya Üniversitesi tarafından baş̧latilan çalış̧malar artık Edirne’deki tü̈m diğ̆er kurumların ve kuruluş̧ların da desteğiyle giderek büyüdü. Büyümeye de devam edecek. Eee Sayın Rektö̈rü̈m bu konuda katkınız, desteğiniz çok kıymetli. Teşekkü̈r ediyorum”dedi

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek; “inş̧allah bu rengin tekrar canlandırılmasında biz de Trakya Tarım ve Araştırma Enstitü̈şü olarak takımın bir parçasi olmaktan dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Bizler de bu ç̧alış̧maları hep beraber yürü̈tüyoruz. Üç̧ yıl önce baş̧ladık. Bu şüre zarfında bitkiler hasat olgunluğuna geldi proje hakkında da gelen şimdi sektö̈rü̈mü̈zün çok kıymetli özellikle renkle kumaşla ilgili çok kıymetli temsilcileri de burada. dolayısıyla Edirne’de baş̧ta bizler olarak yine kıymetli çiftçilerimiz bu renge veren ham maddeyi, bitkiyi inş̧allah daha hızlı bir şekilde üretime alıp ihtiyaç̧, tedarik noktasında da inş̧allah Edirne bu noktada önemli bir rol oynayacak”dedi.

“EDİRNE KIRMIZISINI ESKİ İHTİŞAMLI GÜNLERİNE DÖNDÜRMEK İSTEDİK”

Kiğılı Yönetim Kurulu Baş̧kan Yardımcısı Hilal Süerdem; “Edirne’de tarihi yapıların şüslemelerinde ve şehrin geleneksel el sanatlarında kullanılan Edirne Kırmızısı aradan geç̧en şüreçte yakın zamana dek unutulmaya yüz tutmuş̧tu. Bu ç̧ok kıymetli değ̆erin unutulup gitmesine gö̈nlümüz el vermediğ̆ı iç̧in “Kiğılı olarak ne yapabiliriz?” diye düşünürken Trakya Üniversitesi ile iletiş̧ım kurup çalış̧malarımızı baş̧lattık. Bu doğrultuda 2021’de yaptığ̆imiz araştırma ve çalış̧malar doğrultusunda, zamanında uğ̆runda ç̧ok fazla emek harcanan, sırrını çözene ödüllerin verildiğ̆ı, casusluk olaylarına konu olan “Edirne Kırmızısı”nı eski ihtişamlı gü̈nlerine döndürmek istedik. Trakya Üniversitesi’nin de bu konuda çalış̧tığ̆ını öğrendik ve kendileriyle iletiş̧ime geç̧tık. Rengin unutulup gitmesine gö̈z yummak istemediğ̆imiz iç̧in de akademik çalış̧malarla birlikte iş̧ birliğ̆imizi baş̧lattık. 2021’de Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladığ̆imiz “Edirne kırmızısının ç̧ağ̆daş yaklaş̧imlarla tekstil desen çalış̧malarında kullanımı” makalesini hazırladık ve 8 ülkeden akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla çevrim iç̧i olarak gerç̧ekleşen 2. Uluslararası Kültür, Sanat ve Edebiyat Kongresi’nde yayımladık.
Edirne Kırmızısı, klasik Türk sanatlarından Edirnekâri sanatının baş̧lica renklerinden biri olan al rengi olarak da tanınmakta. Geç̧mişte birç̧ok mimarı esere, ahşap eş̧ya ve özellikle kumaş̧lardaki motif ve desenlere can veren bir renk”diye söyledi.

“EDİRNE KIRMIZI ÜRÜNLERİ KİĞILI MAĞAZALARINDA VE ONLİNE SİTESİNDE SATILMAKTA”

Edirne Kırmızısı ile tasarlanan ürünler Kiğılı mağazalarında ve online satış sitesinde olduğunu söyleyen Hilal Süermez; “Hasadı yapılacak olan bitkiden elde edilecek renk ile atkı, mendil, kravat, sweatshirt, yelek, haff mont gibi ürünlerin üretiminde değerlendireceklerini kaydeden Süermez; “Bu bilinç̧ ile Kiğili tasarımcılarımız tarafından “Edirne Kırmızısı özel koleksiyonu” hazırlandı. Koleksiyon modern dünyada kü̈ltürel kodlarla örü̈lü̈ renk ve desenler ile tekrar hayata geç̧irilerek, rengi kent kimliğ̆ine da katarak kültürel mirasımıza da sahip çikmayı amaç̧liyoruz. Erkek giyim sektö̈rü̈ndeki uzmanlığ̆imiz ile rengin büyüleyici hikayesiyle tarih sahnesindeki yerini bir daha kaybetmemek üzere koleksiyonumuzun ilk parçalarını şal/atkı, kravat, mendil olarak hazırladık. Tasarımlarımızla rengin nadideliğini ve değ̆erini bir kez daha vurgularken geç̧mişten bugü̈ne taş̧ınan tarihi dokusuyla da zamansız bir görü̈nü̈m sağ̆liyoruz. Edirne Kırmızısı ürü̈nlerimiz mağazalarımız ve Kiğılı online sitemizden satılmaktadır. Hikayesi ile büyük ilgi gö̈ren bu kültürel mirasa sahip çikabilmek ve yaş̧atabilmek bizim iç̧in büyük gurur. Buğün burada “efsane renk” ya da “efsanelere konu renk” olarak anılan eş̧siz kültürel değ̆erimiz Edirne Kırmızısı’nı daha iyi anlamak ve hasadını gerç̧ekleştirmek iç̧in bir araya geldik. Projemiz büyüdükçe heyecanımız daha da artıyor. Hasadı yapılacak olan bitkiden elde edilecek renk ile mevcutta bulunan şal/atkı, mendil ve kravatın yanı sıra tasarım şüreci tamamlanmış̧ olan yağ̆mürlük, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluş̧an yeni parçalarımızın üretiminde değ̆erlendireceğ̆iz. Programın ilerleyen saatlerinde Edirne Kırmızısı’na hayat veren kökboya bitkisinin hasadını hep birlikte gerç̧ekleştireceğ̆iz. Şimdiden verimli ve keyifli bir hasat olmasını dilerim. Bize yakış̧an; yaş̧adığ̆imiz ülkeye Bize yakış̧an, yaş̧adığ̆imiz ülkeye ve kültüre sahip çikmak, gelecek nesillere bu değ̆erleri aktarabilmek. Bu sebeple Tü̈rkiye’ye ait birç̧ok değ̆eri Kiğılı olarak destek olmaya, sahiplenmeye ve yaş̧atmaya devam edeceğ̆iz”diye noktaladı.

Konuşmaların ardından EFOD tarafından Edirne Kırmızısı’na özel hazırlanan sergi gezilmesi ile Bayezid Külliyesi’ndeki program son buldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.