DOLAR 32,5476 0.01%
EURO 34,9249 0.2%
ALTIN 2.427,220,19
BIST 9.709,52-0,13%
BITCOIN 2062849-4,14%
Edirne
24°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Edirne Kırmızısı’na bilimsel bakış

‘Edirne Kırmızısı’na bilimsel bakış

ABONE OL
18 Ekim 2021 12:16
‘Edirne Kırmızısı’na bilimsel bakış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir döneme damga vuran, rengiyle dillere destan olan uluslararası literatürde “Rouge d’Andrinople” ismiyle anılan “Edirne Kırmızısı”, Trakya Üniversitesi tarafından ilk kez düzenlenen uluslararası bir sempozyumla ele alındı. Sempozyumda farklı disiplinlerden bilim insanları “Edirne Kırmızısı”nı masaya yatırdı.

Trakya Üniversitesi’nin 2020-2021 yılı için hazırladığı “Edirne Kırmızısı Stratejik Eylem Planı” kapsamında ilki gerçekleştirilen “1. Uluslararası Edirne Kırmızısı e-Sempozyumu” Üniversitenin Youtube hesabı ve Trakya Üniversitesi Günebakan Radyosu aracılığıyla canlı olarak yayınlandı. Türkiye’den, Yunanistan’dan ve Romanya’dan akademisyenler ve araştırmacılar katıldığı sempozyum, sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. Türk ve yabancı akademisyenler, uzman oldukları alanlarda Edirne Kırmızısını bilimsel açıdan değerlendirdi.

“EDİRNE BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPTI”

Toplantının açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Prof. Dr. Erhan Rektör Tabakoğlu, Edirne’nin 8 bin 300 yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı ve Osmanlı’nın en kudretli olduğu dönemde 100 yıla yakın da başkentlik yapmış bir şehir olduğuna vurgu yapan Rektör Tabakoğlu, Edirne’nin, çok önemli stratejik konumu ile pek çok insanın gelip geçtiği, değer bıraktığı bir kent olduğunu söyledi.

“EDİRNE KIRMIZISINA SAHİP ÇIKTIK”

Trakya Üniversitesi olarak Edirne Kırmızısı rengine sahip çıktıklarını belirten Rektör Tabakoğlu, “Sempozyumun hazırlayıcısı Orkun Akman’a burada büyük bir teşekkür düşüyor. “Çünkü, onun çalışmalarıyla başlamış bir serüven ve öykü bu. Önce muhteşem Edirne Kırmızısı isimli bir kitabın varlığıyla başlıyor ardından “Rouge d’Andrinople” isimli kitabın motiflerinden hareketle neler yapılabirle başlayan serüven, şimdi bilimsel kongreler ve sonra ardı ardına farlı etkinliklerle önemli bir değer olacaktır” dedi.

“RENGİ ELDE EDEBİLMEK İÇİN BÜYÜK MÜCADELELER VERİLMİŞ”

Edirne kırmızının çok özel bir renk olduğuna vurgu yapan Rektör Tabakoğlu, “Zamanında bu rengi elde edebilmek için büyük mücadeleler verilmiş. Ve şimdi bu değeri bir define bulucu gibi bu değerlerimizi tekrar açığa çıkartıyoruz. Trakya Üniversitesi’nin bölge değerlerini açığa çıkarmak gibi bir misyonu var. Bunu kullanacak inşallah kendi bilim insanlarıyla bu konuya emek veren diğer bilim insanlarıyla birlikte. Bu sadece Edirne’nin değeri değil. Osmanlının o zaman ki coğrafyasını düşünürseniz çok büyük bir toprak parçasında yaşayan tüm insanların ortak değeri. O yüzden Yunanistan ve Romanya’dan katılan katılıcımıza da katkıları ve destekleri için teşekkür ediyorum. Başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum. Hem Edirne’miz bir değerini tekrar açığa çıkartacak hem de ülkemizde bir farkındalık oluşacak. Cumhurbaşkanınımızın eşi Emine Erdoğan de bu konuyla yakından ilgilendi.  TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un da çok büyük destekleri var. Başarılı bir toplantı olmasını diliyorum” dedi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun açılış konuşmasının ardından sempozyumun ilk oturumu İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karadağ başkanlığında gerçekleştirildi.

Sempozyumda Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler “Edirne Kırmızısının Turizmdeki Yeri” konulu bir sunum yaptı.

“EDİRNE KIRMIZI İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR”

Konukları Edirne’nin davet simgelerinden olan “Kırmızı Dipli Mumla” selamladığını belirten Prof. Dr. Güler, “kırmızı dipli mum Edirne kırmızısından da kaynaklanan Edirne’nin önemli simgelerinden biri. Rektör hocamızında anlattığı gibi Osmanlı İmparatorluğunun gücünü ve iktidarını anlatan renk. O kadar yerel o kadar Edirneli bir renk ki esasında yeni bir destinasyon yaratmak isteyen ülkelerin yapay olarak oluşturduklarının renklerin aksine Kırmızı Edirne rengidir. Yani Edirne için kırmızı vazgeçilmezdir” dedi.

“EDİRNE KIRMIZISI GÜNLÜK YAŞAMDA DA YANGIN”

Edirne kırmızının kent kimliğine kazandırmak için önemli çalışmalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Güler, Edirne zaten bir marka kent, bir turizm kentidir. Her bir taşın altında farklı bir hikayelerin olduğu farklı efsanelerin ve ürünlerin olduğu bir kent. Ancak, Edirne Kırmızısı bütün bunlara alternatif olabilecek bir ürün ve renk. Edirne kırmızıyı sever ve Edirne kırmızısı günlük yaşamda da oldukça vardır. Edirne için kırmızı uzak bir renk değil, bütün turistik ürünlerde kullanılabilecek çok önemli bir üründür. 2018’de gerçekleştirilen çalıştayı tüm paydaşları da bir araya getirerek yaptık. Ondan sonra her bir birim Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, yerel ve özel sektör ile STK’lar herkes kırmızıyı kullandı. Sempozyumun asıl amacı bu kadar içselleştirilen bir rengin biraz daha akademik yönünü de ortaya koymaktı. Aslında sempozyumun Trakya Üniversitesi tarafından oluşturulması, yönetilmesi bir başlangıç açısından çok önemli” dedi.

Prof. Dr. Emel Gönenç Güler’in ardından University Ecclesiastical Academy of Thessaloniki’den Prof. Dr. Ioannis Karapanagiotis “Akdeniz Kültür Mirasının Nesnelerindeki Kök Boyasının HPLC Kullanılarak Belirlenmesi” Romanya Ulusal Tarih Müzesi’nden Dr. Irina Petroviciu “Romanya Koleksiyonlarından Doğuya Özgü Kumaşlarda Kırmızı Boyalar” ve Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Becenen “Neden Edirne Kırmızısı?” başlıklı sunum yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.