DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2081212-1,76%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Edirne şu anda risk altında”

“Edirne şu anda risk altında”

ABONE OL
14 Mart 2023 16:30
“Edirne şu anda risk altında”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü eski Bölge Müdür Yardımcısı Sabahattin Yaz, “Üç Nehir Bir Şehir” projesi kapsamında Meriç Nehri’nde yapımı devam eden elektrik üretim tesisini eleştirdi. Taşkın alanına böyle bir tesisin yapılamayacağını belirten Yaz, Edirne’nin şu anda risk altında olduğunu söyledi.

Edirne Kent Konseyi Söğütlük Doğal Kalsın Platformu tarafından, Atatürk Kültür Merkezi Salonunda Kent Ormanı ve Geleceği başlıklı panel düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan Ziya Gökerküçük, ““Söğütlük Ormanının doğal kalmalıdır, araç, gürültü ve donatılardan arındırılmalıdır, kentliler olarak bunun mücadelesini veriyoruz. Hukuki itirazlar ve etkinlikler yapıldı. 2500 ıslak imza, 7500 dolayında internetten imza toplandı. Bu gün birileri kendi amacı doğrultusunda fiili olarak ardına devlet kurumlarını almış halde Söğütlük Ormanına müdahale ederken bizler üzerimize düşeni yapmaya ve geleceğe not düşmeye devam ediyoruz” dedi.

Söğütlük Millet Bahçesi ihalesine itiraz ettiklerini belirten Gökerküçük, “Yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptalini talep ettik. Edirne Bölge İdare Mahkemesi kabul etmedi ve davayı Ankara’ya, 14. Daireye postaladı. İtiraz eden yedi kişi; Mertcan Yalçın, Coşkun Molla, Ayten Eren, Ziya Gökerküçük, Nihat Çolak, Şafak Engincan Çolak, Ayhan Fırtına. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebini red etti. Taraflardan bilgi ve belge istedi. Bunlar hep süreyi uzatan etkiler ancak 20 Mart günü duruşmalı mahkeme var Ankara’da. Bu süre içinde telafisi mümkün olmayacak çalışmalar yapılıyor” dedi.

“BU PROJE BİTMEZ, BİTSE BİLE YARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAZ”

Panelde konuşan DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü eski Bölge Müdür Yardımcısı Sabahattin Yaz da “Üç Nehir Bir Şehir” projesini eleştirerek, “Tamamen hayali, hiçbir teknik veriye dayanmayan, verilen tüm rakamların yanlış olduğu, hayali rakamlar olduğu bir proje. Proje 21 Haziran 2021’de büyük bir coşkuyla başlamış. Bilgisayarda hazırlanan bir takım görsellerle, tamamen hayali görsellerle tanıtılmış. Böyle büyük bir taşkın alanında, debileri değişken bir alanda böyle bir tesis yapılırken modelleme yapılır, hidrolik akış kontrolleri yapılır. Proje başlangıçta sağlıklı başlamamış zaten. Meriç yatağını tahrip etmişler. Arşimet tribünleri yerine artık modern tribünler var. Tanıtımda en modern diyor ya, alakası yok, en ilkel bir makine bu yapılan ve verimi çok düşük. Bunun üreteceği enerji 2.14 mw ve 5 bin haneye elektrik üretecekmiş. Yollarda gördüğümüz büyük pervaneler var elektrik üreten, onların bir tanesinin ürettiği elektriği üretemeyecek bir tesis bu. Bence bu proje bitmez, bitse bile yarın sürdürülebilir olmaz” dedi.

“TAŞKIN ALANINA BÖYLE BİR TESİS YAPILAMAZ”

Meriç Nehri’nin iki yanına yapılan fore kazıkların da taşkın sahasını olumsuz yönde etkilemekte olduğuna dikkat çeken Yaz, “Meriç’in iki tarafına fore kazık yapılmış. Bu çok büyük bir yanlış. O tabii olarak topografyayı bozup 2 metre yukarı çıkarmış, eskiden o kazıklar yokken Meriç’in önüne gelen su buralardan savaklanıp köprüyü zorlamıyordu. Şimdi gelen su ileride toplanacak, kanala büyük bir hızla girecek ve belki bu tarihi köprüyü zorlayıp yıkacak bile. Tabiat gücüyle başa çıkılmaz. Hidrolik dengeyi bozduğunuz zaman o dengenin nasıl olacağı belli olmaz. Bu çok hassas bir olay. Böyle bir taşkın alanına böyle bir tesis yapılamaz. Buranın hidrolik akışını bozduğunuz zaman başınıza bela açarsınız. Konuya ilişkin, ilgili kurumlarla birlikte acilen bir komisyon kurulması gerekir. İlgili tüm kurumların temsilcileri olmalı. O komisyonda ben de olurum. Çünkü bu riskin anlatılması lazım” dedi.

“BU YAPI BİR BIÇAK GİBİ EDİRNE’NİN KALBİNE DOĞRU YÖNELMİŞTİR”

Edirne’nin şu anda risk altında olduğunu öne süren Yaz, “Bu yapı bir bıçak gibi Edirne’nin kalbine doğru yönelmiştir. Her an oluşabilecek bir selde Meriç kıyılarına yapılan yapılar zarar görmektedir ve elektrik üretim tesisi yapıldığında tüm Meriç Nehri yatağı gibi Karaağaç, Bosna Köy ve askeri alan dahi zarar görecektir. Bu aylarda gelecek bir su, fotoğrafta görüldüğü gibi tesisin yanında Meriç’i Tunca’yla birleştirecek ve kent sular altında kalacaktır” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.