DOLAR 32,4365 0.05%
EURO 34,4836 -0.08%
ALTIN 2.488,100,22
BIST 9.679,80-1,37%
BITCOIN 2035671-3,73%
Edirne
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne yeni yerleşim bölgesinde okullaşma sorunu

Edirne yeni yerleşim bölgesinde okullaşma sorunu

ABONE OL
17 Ocak 2023 16:09
Edirne yeni yerleşim bölgesinde okullaşma sorunu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu adına yazılı açıklamada bulunan Edirne Çocuk Hakları Derneği Temsilcisi Av. Nebahat Çavuş, Edirne’nin yeni yerleşim bölgesindeki okullaşma sorununa dikkat çekti.

Okullaşma sorununun yaşandığı mahallelerdeki muhtarları ziyaret ettiklerini belirten Çavuş, şunları söyledi;

“Edirne merkezde 4 mahalle yeni yerleşim bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bunlar Kocasinan, Fatih, Şükrüpaşa ve 1. Murat Mahalleleridir. Özellikle son yıllarda bu mahallelerimizde yoğun bir nüfus artışı yaşanmaktadır. Bu soruna rağmen bölgede uygun planlama yapılmamış, çocuklar için yeterli yaşam alanları oluşturulmamıştır. Mevcut okullarda ise ne derslik ne de okul bahçeleri çocukların sağlıklı ve nitelikli eğitim alabilmelerine imkan tanımaktadır.

Bu noktadan hareketle mahallelerinde veli ve çocukların ne gibi sorunlar yaşadığını öğrenmek amacıyla Çalışma Grubu olarak Mahalle Muhtarlıklarımızı ziyaret etmeyi planladık ve ilk görüşmelerimizi Kocasinan ile Fatih Mahallesi Muhtarlığımızla gerçekleştirdik.

Kocasinan Mahallesi sınırları içerisinde sadece 1 ilkokul ve 2 özel eğitim okulu bulunmaktadır. Yüksel Yeşil İlkokulu’nun öğrenci mevcudu 710 civarında olup, 21 İlkokul ve 4 anasınıfı olmak üzere toplam 25 sınıfı vardır. Okulun eğitime açılış tarihi ise 1986’dır. 36 senedir bu mahalleye ilkokul ya da ortaokul açılmamıştır.

Mahallede 3-5 yaş arası (okul öncesi) öğrenci sayısı 212 olup; 6-9 yaş arası (İlkokul) çocuk sayısı:462, 10-13 yaş arası (Ortaokul) çocuk sayısı: 541, 14-17 yaş arası (lise) çocuk sayısı: 436dır. Fatih Mahallesi sınırları içerisinde Plevne İlkokulu, Alper Yazoğlu Ortaokulu ve Gazi Osman Paşa Ortaokulu olmak üzere 3 okulumuz mevcuttur.

Plevne İlkokulu’nun mevcudu 1000 civarı olup 24 ilkokul sınıfı 1 özel eğitim sınıfı ve 8 anasınıfı olmak üzere şube sayısı 33tür. Hizmete açılış tarihi 2000 yılıdır ve Eski Cumhurbaşkanlarımızdan Sayın Süleyman Demirel tarafından açılışı gerçekleştirilmiştir.

Alper Yazoğlu Ortaokulu’nun 1115 mevcudu ve 32 şubesi bulunmaktadır. Okulun hizmet vermeye başladığı dönem 1992-1993 eğitim öğretim yılıdır. 2003-2004 eğitim yılında ise ek bina devreye girmiştir.

Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nun mevcudu 650 olup şube sayısı 18’dir. 2016-2017 eğitim yılında açılmıştır. Bu bölgeye 22 seneyi aşkın süredir hiçbir ilkokul yapılmamış olup mevcut olan ne ilkokul ne de ortaokullar fiziki yapıları göz önünde bulundurulduğunda ihtiyaca cevap verememektedirler.

Fatih Mahallesinde yaşayan yurttaşların yaşa göre dağılımı ise 0-2 yaş arası çocuk sayısı: 303, 3-5 yaş arası (okul öncesi) çocuk sayısı: 545, 6-9 yaş arası (ilkokul) çocuk sayısı: 931, 10-13 yaş arası (ortaokul) çocuk sayısı: 1036, 14-17 yaş arası (lise)çocuk sayısı: 836dır.

Fatih Mahallesi Muhtarı Bilal Ürer ile yaptığımız görüşmede mahallede bulunan okulların mevcutlarının çok kalabalık olması nedeniyle yeni okulların bu bölgeye yapılması gerektiği ve zaman zamanda bu sorunu yetkililere aktardığı bilgisini aldık. Ayrıca daha önceleri belirli bir ekonomik standart üzerinde olan mahalle velilerinin çocuklarını özel okullara gönderebildiğini ancak son aylardaki ekonomik sorunlar nedeniyle ailelerin çocuklarını özelden alıp devlet okuluna göndereceğini ve bu sayınında azımsanmayacak bir oranda olacağını belirtti.

Muhtarlık verilerine baktığımızda; Koca Sinan Mahallesi’nde ise ortaokul çağında 541 çocuk olmasına karşın hiç ortaokul yoktur. Her iki mahalle toplamında Lise çağında 1302 çocuk olmasına karşın bu bölgede yine hiçbir lise bulunmamaktadır.

Fatih Mahallesinin içinde yer alan TOKİ evlerinde ya da 1. Murat devlet hastanesi ve Trakya Üniversitesi kampüsünde çalışan personelin çocuklarını gönderebilecekleri işyerlerine en yakın ilkokul Plevne, ortaokul ise Gazi Osman Paşadır. TOKİ’de oturan bir çocuğun kaç ana caddeden geçip okuluna gidebileceğini Edirneliler olarak bizler biliyoruz. Yine biliyoruz ki; en iyi okul eve en yakın okuldur.

Sadece bu iki mahalledeki ilkokul ve ortaokul kademesi çocuk sayıları hali hazırda bulunan okulları hıncahınç doldurmaktadır. Örneğin Plevne İlkokulunda ek dersliklerin açılabilmesi için sanat sınıfları ve fen laboratuvarları kaldırılmıştır. Eğitim dört duvar arasına sıkıştırılıp çocukların kaliteli eğitime yaparak uygulayarak öğrenme süreçlerine set çekilmiştir. Oyun çağında olan bu çocuklar okulların yüksek mevcutları nedeniyle okulların bahçelerinde değil koşmak yürümekte bile zorlanmaktadırlar.

Yine bu kalabalık mevcutlar dolayısıyla herhangi bir afet ya da acil durum karşısında okulun tahliyesinin zor olacağı, güvenlik tedbirlerinin tam anlamıyla alınamayacağı da açıktır.

Kalabalık sınıflar, müzik resim akıl oyunları sınıfları olmayan okullar, fen laboratuvarı bulunmadığı için tek deney yapmadan verilen mezunlar, spor salonu olmadığı için kışları topu bile görmeden sınıflarda zamanlarını test çözerek geçiren çocukluklar, mahalle okulunda olmalarına rağmen evlerinden uzakta oldukları için öğlenleri kantinlere ya da servislerle gelgitlere mahkum bırakılan öğrenciler, veliler…

Bütün bunlar devletin kamusal eğitim konusundaki plansızlığından mı yoksa neoliberal politikalar doğrultusunda özel okullara giden detaylı ve planlı yollar mıdır? Bizler için görünen köy kılavuz istemese de; görüştüğümüz velilerin önemli bir bölümü yeni yerleşim bölgesindeki okullarda sınıf mevcutların kalabalık olmasından dolayı, çocuklarını özel okula göndermek zorunda bırakıldıklarını ifade etmektedirler.

Devlet okullarının sayıları aynı kalıyorken, devletin özellere verdiği maddi manevi destek ile gün ve gün ilimizde artan özel okul sayılarının açıklaması nedir?

Yarın özel okullarda okuyan binlerce öğrenci velisi ben çocuğumu özelden alıyorum mahallemdeki devlet okulunda okutacağım, kaydımı yapın derse İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Edirne Valiliği’nin planlamaları nelerdir?

Edirne’nin yeni yerleşim bölgesinin yeni bir okula değil okullara ihtiyacı vardır. Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu olarak Edirne Valiliği’ni ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün nasıl planlama içerisinde olduğunu kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.

Her çocuk gibi; Edirne’nin çocukları fiziki koşulları bakımından nitelikli eğitim verebilen devlet okullarını hak etmektedir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.