DOLAR 32,6061 0.11%
EURO 34,9720 0.27%
ALTIN 2.427,930,21
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094701-3,44%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”

“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”

ABONE OL
22 Ekim 2021 13:40
“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, Doğabilecek riskler için noktasal çalışmalar yaptıklarını ve Edirne’de en önemli afet ve acil durum riskinin göç olayları olduğunu belirterek, “Bunun dışında sel olayları risk grubunda yer alıyor. Enez bölgesi deprem anlamında daha riskli bölge diyebiliriz. Eski tabirle Enez bölgesi birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bir bölge idi. Bu tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. Enez’in Mayıs ve Eylül ayı nüfusunu göz önüne alırsak Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz” dedi.

Edirne Valiliği İl AFAD Müdürlüğü tarafından, ‘ilk Yardım ve İlk Yardımın Önemi’ adlı basın mensuplarına sunum şeklinde bir toplantı düzenlendi. Afetlerde kendilerine yardımcı olabilmeleri için iki gün süren temel bir kurs olduğunu söyleyen Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Altındal, Edirnelilerin ilk yardımı öğrenmeleri için çağrıda bulunduklarını söyledi. Edirne ile ilgili afet çalışmaları kapsamında noktasal çalışmalar yaptıklarını, analiz ve eğitim haritası çıkarttıklarını belirten Altındal “en önemli afet ve acil durum riskimiz göç olaylarıdır. Bunun dışında sel olayları risk grubunda yer alıyor. Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Heyelan risklerimiz var” şeklinde belirtti.

“AFET ANINDAN BİZE DESTEK OLMALARINI BEKLİYORUZ”

Afet anlarında sadece kendilerinin değil, ilk yardım bilen herkesin kendilerine yardımcı olmasını istediklerini vurgulayan Edirne İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ali Altındal, “Basın mensuplarına ilk yardımın önemi ve ilk yardımda uygulanan tekniklerle ilgili kısaca bir eğitim verdik. İlk yardım malum afetlerden sonra da en hızlı şekilde müdahale etmek için gerekli bir unsurdur. Afetlerden sonra afet zedelerin ilk yardım ihtiyacını yine komşular, gönüller, profesyonel ekip dışında insanlar yapıyor. Büyük bir alana yayıldığı zaman sağlık personelleri yetersiz kalıyor. Bu tür durumlarda ilk yardımın önemi daha çok ortaya çıkıyor. Özellikle gönüllülerimizin ve diğer katılımcıların ilk yardımı öğrenip afetlerde bize destek olmalarını bekliyoruz. Buradan halkımıza ilk yardımı öğrenmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Temel basit bir kursumuz var. 2 gün eğitimimiz sürüyor. Ve 3 gün sınavımızı yapıyoruz. Bu sayede ilk yardımı yaygınlaştırmayı tüm halkımıza Edirne’ye yaymayı hedefliyoruz. İlkyardım eğitimlerimizi Edirne Valiliği tarafından açılan ilk yardım eğitim merkezinde veriyoruz. Burada belirli gruplar halinde ilk yardım eğitimlerimizi vermeye başladık. Eğitimlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.

“EDİRNE’DE DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ”

Doğabilecek riskler için noktasal çalışmalar yaptıklarını dile getiren Altındal “Edirne’miz bir sınır ili olması sebebiyle en önemli afet ve acil durum riskimiz göç olaylarıdır. Bunun dışında sel olayları risk grubunda yer alıyor. Karaağaç Bosnaköy bölgesi üzerinde bu durumu yaşıyoruz. Edirne dikdörtgen bir yapıya sahip. En güneyinde kuzey Anadolu fay hattı dediğimiz hat başlıyor. Bu kapsamda Enez bölgesi deprem anlamında daha riskli bölge diyebiliriz. Eski tabirle Enez bölgesi birinci derece deprem bölgesi dediğimiz bir bölge idi. Bu tanımlar değişti ve yeni deprem haritası yürürlüğe girdi. İvme değerler alıyoruz ve noktasal çalışıyoruz. Gökçetepe bölgesinde çalışma yaptık. Orası dört ivme değerinde. Bu da çok yüksek bir ivme değeridir. Edirne Merkez’e geldiğimiz zaman bu ivme değeri 1’e kadar düşüyor. Enez’in Mayıs ve Eylül ayı nüfusunu göz önüne alırsak Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Heyelan risklerimiz var. Bununla ilgili analiz ve eğim haritasını çıkardık. Kimyasal Biyolojik Radyoaktif Nükleer riski de var. Bununla ilgili de çalışma yaptık. Kuş uçuşu 300 kilometre mesafede birisi Bulgaristan’da birisi Romanya’da olmak üzere 2 adet nükleer santral var. Bu nükleer santraller Çernobil ile aynı yılda yapılmıştır. Eski teknoloji olduğu için riskleri de var. Bulgaristan’daki nükleer santral 2 bin megavat gücündedir. Bulgaristan’ın elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Bununla ilgili önlem ve çalışmalar da yapıyoruz. Tatbikat yapmayı düşünüyoruz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Gazetecilere ilk yardımın önemi ve ilk yardımda yapılması gerekenler ile ilgili sunumu yapan AFAD sağlık Memuru İbrahim Bayır, “AFAD’ın neler yaptığını ve ilk yardım ve ilk yardımın öneminden bahsetti.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.