DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2073557-2,30%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’de obruk tehdidi yok!

Edirne’de obruk tehdidi yok!

ABONE OL
3 Kasım 2021 11:14
Edirne’de obruk tehdidi yok!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İç Anadolu’da oluşan obruk görüntülerinin, tarım şehri Edirne ve Trakya’daki arazilerde olabilir mi gibi söylentilerine karşı Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yeterli yağış alan bu bölgenin yer altı sularının çekilmesini, nehirlerin kuruması önlemesiyle obruk ihtimalini kaldırdığını dile getirdi.

Edirne’de Tarım arazilerinin PH derecesinin yeterli olmadığını savunan Arabacı, bakanlığın projelerle destekleyerek PH derecesi korunan arazilerde sıkıntılarında önüne geçebileceğini vurguladı.

“BAKANLIK PH DERECESİNİN KORUNMASI İÇİN DESTEK PROJELERİ UYGULAMALI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı “Bizim bölgemizde baktığınızda obruk açısından herhangi bir sıkıntı yok. Aldığımız yağışlara göre toprak yapımızdaki verimlilik değişebiliyor. Ama bununla beraber bizim Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı ÇATAK dediğimiz bir proje vardı. Bizim topraklarımızın öncelikle PH derecesini istenilen seviyeye çekmemiz gerekiyor. Bizim şu an çok yeterli seviyede değil PH derecelerimiz. Bunu düzeltmek için bakanlığımızın eskiden uyguladığı ancak kaldırdığı ÇATAK projesi gibi projelere devam edip, arazinin neye ihtiyacı varsa tavuk gübresi, kireç gibi PH’ı yeterli seviyeye getirmek için bu tarz desteklemelerin devam etmesi gerektiğini düşünüyorum ki bölgemizde sıkıntılar yaşanmasın. Yağış aldığımızda zaten sıkıntı kalmıyor. Bu yıl güzel yağış aldık böyle bir sıkıntı yok. Ama geçtiğimiz 2 yılda kuraklık vardı, su seviyeleri aşağı indi sıkıntılar yaşandı. Yeterli yağış aldığımızda bunlar meydana gelmiyor. Mesela geçtiğimiz 2 yıl niye arka arkaya yağış sıkıntısı aldık. Bizim 1 yıl içinde 430 kilogram yağış almışız. Önceki yıllara baktığımızda 600 ile 900 kilogram yağış alıyormuşuz. Yağışlar düşük olunca yer altı suları çekiliyor, nehirler kuruma seviyesine geliyor. Kuyular daha derine iniyor. Çok şükür obruk gibi bir sıkıntı yok” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.