DOLAR 32,4583 0.01%
EURO 34,8660 0.19%
ALTIN 2.478,130,66
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 2009881-3,08%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirne’nin yöresel tadı tescillendi

Edirne’nin yöresel tadı tescillendi

ABONE OL
16 Ekim 2021 01:28
Edirne’nin yöresel tadı tescillendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin yöresel tatlarından “deva-i misk helvası” coğrafi işaret aldı.

Edirne Ticaret Borsası tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun incelemesinin ardından helva tescillendi.

Yumurta akı, 41 baharat ve karaçalı balından yapılan ve Osmanlı döneminde halka ücretsiz dağıtıldığı bilinen helvanın tescillenmesinin, bu lezzetin tanıtımı için önemli bir adım olduğu değerlendiriliyor. Tarihi lezzet deva-i misk, coğrafi işaret tesciliyle gastronomik tanıtımda yerini alacak. Piyasada 250 gramı 20-25 lira arasında satılan deva-i misk helvası hem süte karıştırılarak hem de kaşıkla tüketilebiliyor.

“Marka ürünler ticaret ve turizmin gelişmesine büyük katkı sağlıyor”

Tescil çalışmalarını yürüten Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, AA muhabirine, coğrafi işaretli ürünlerin bölgenin gelişimi açısından önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Deva-i misk helvasına coğrafi işaret alınmasından dolayı mutlu olduklarını dile getiren Öztürk, “Edirne’de coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Borsamız öncülüğünde yapılan çalışmayla Osmanlı’dan miras deva-i misk helvasına coğrafi işaret alındı. Son dönemde coğrafi işaretli ürünlere karşı ciddi bir talep var. Marka ürünler ticaret ve turizmin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Kentin marka değerlerini ön plana çıkarmak için yaptığımız çalışmalar sürecek.” ifadelerini kullandı

Üretici de mutlu

Üretici Arif Meriç de sevinçli ve gururlu olduklarını belirtti.

Büyük bir çalışma ve gayretin sonucunda coğrafi işaretin alındığına dikkati çeken Meriç, “Bu yapılan çalışmayla deva-i misk sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tanınmış olacak. Bizim ecdadımız bu helvayı sade ya da sütün içine karıştırıp yerdi ve şifa bulurdu. Bugün tüm dünya hastalıktan kırılırken bu lezzeti anlatmalıyız. Elimizdeki bu değeri gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız.” diye konuştu.

Üretici ve ETSO Turizm Komisyonu Üyesi Kemal Kılıç ise deva-i misk helvasının geçmişten günümüze tüketilen bir tat olduğunu dile getirdi.

Kılıç, helvanın direkt tatlı olarak, tatlı ürünlerin içine konarak ya da sütün içine katılarak tüketilebildiğini aktardı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.